Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 14 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 17/7/2014

Els treballadors de Can Ruti critiquen el tancament de llits i les derivacions a la sanitat privada
- El centre hospitalari respon afirmant que l’activitat serà enguany superior a la de 2013

Els treballadors de Can Ruti critiquen el tancament de llits i les derivacions a la sanitat privada. Foto: WikipediaFins a aquesta semana passada no s’ha sabut el tancament exacte previst de llits per l’estiu de l’Hospital de Can Ruti. Segons ha informat la direcció a la secció sindical de CATAC-CTS/IAC, els llits que es pensen tancar són, 143 llits al juliol, 154 a l’agost i 144 al setembre.

Abans de fer oficial la notícia per part de la Direcció, el tancament ja havia començat, (15 llits de pediatria des de finals del mes de juny, la planta 10 al complet a inicis del juliol, etc.).

La Plataforma de treballadors CanRutidiuProu i el sindicat CATAC-CTS alerten que mai com abans havien rebut missatges de professionals i usuaris preocupats per les derivacions dels malalts a centres sanitaris que no són el seu hospital de referència, l’Hospital de Can Ruti.

“Contacten amb nosaltres professionals mèdics de l’Atenció Primària, que ens avisen de que s’estan derivant nens per operar adenoidectomies i amigdalectomies a l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona, quan sempre s’havien operat a l’Hospital Can Ruti, que és el de referència. I mentre passa això, nosaltres tanquem llits al servei de pediatria”

Tant el sindicat com la Plataforma de treballadors, asseguren que, al darrere de la intenció de rebaixar les llistes d’espera, aquests malalts s’estan derivant de la Sanitat Pública a la privada, amb un intent clar de promocionar la privada i denigrar la pública.

A més, apunten que aquestes derivacions solen ser les de patologies de menor complexitat, deixant la Sanitat Pública col·lapsada amb els casos de més complexitat i, aquí la trascendència econòmica del fet, de menys rendiment econòmic.

Tot indica que l’objectiu final de la política de l’actual Conselleria de Sanitat sigui escanyar la Sanitat Pública i acostumar la gent a acudir als centres de l’atenció privada concertada, com a una etapa incipient en el procés de privatització que estem patint.

El centre respon les crítiques

L’Hospital Germans Trias i Pujol, a través del seu gabinet de comunicació, respon que com cada any, el centre ha ha planificat per a entre juliol i setembre una disminució de l’activitat programada respecte a la resta de l’any, coincidint amb les necessitats organitzatives del període estival. Quan disminueix l’activitat programada, és també habitual alliberar llits d’hospitalització. Els llits són un recurs flexible i, encara que s’alliberin temporalment, es poden utilitzar si les necessitats assistencials (com per exemple un repunt imprevist de l’activitat urgent) ho requereixen.

Amb tot, aquest estiu 2014 l’activitat programada de l’Hospital Germans Trias és força superior a la de 2013. En l’àmbit de la cirurgia, de mitjana es fan un 8% més de sessions quirúrgiques al matí i un 40% més de sessions quirúrgiques a la tarda. Bona part de les intervencions programades són de Cirurgia Major Ambulatòria (sense necessitat de llit d’hospitalització). Aquest increment d’activitat correspon, en gran mesura, a l’objectiu de reduir aquest 2014 la llista d’espera per als procediments amb garantia de 6 mesos. En aquest sentit, l’hospital s’està concentrant sobretot en les operacions de cataractes i de pròtesis de genoll.

A més, Germans Trias participa al pla de cirurgia cardíaca del Departament de Salut, que requereix disposar de més llits d’hospitalització i d’atenció intensiva. Finalment, com sempre, les intervencions per a neoplàsies són prioritàries.

Per tot plegat, també la dotació mitjana de llits disponibles els mesos d’estiu és superior a la de l’any passat, en aproximadament un 8%. El nombre de llits alliberats no és fix, sinó que varia setmanalment o fins i tot diàriament, com dèiem, en funció de les necessitats assistencials. “En aquest sentit, l'hospital disposa de mecanismes per fer un seguiment en temps real de la demanda assistencial i per reorganitzar-se en qüestió d’hores, cosa que és efectiva per evitar col•lapses a Urgències”.

Malgrat tot això, també cal tenir en compte que el nombre de llits disponibles no és, avui en dia, un bon indicador de l’activitat. “Gràcies a les millores en la gestió i a la potenciació de les alternatives a l’hospitalització convencional, avui disposar de menys llits no implica fer menys activitat, sinó que se’n pot fer la mateixa o fins i tot superior”.

Pel que fa a les derivacions, l’Hospital Germans Trias disposa dels recursos suficients per atendre l’activitat programada que anualment s’acorda amb el Servei Català de la Salut (CatSalut). Segons el centre, les derivacions a altres centres de la xarxa d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) són una pràctica puntual i regulada pel CatSalut.

 

 

 

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala