Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 05 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 21/3/2014

Es reuneix la comissió de treball per estudiar la presència de sòlids flotants a les platges de Badalona i de residus en el fons del litoral
- Hi han assistit representants de l’Agència Catalàna de l’Aigua, l’Àrea Metropolitana i la Confraria de Pescadors de Badalona

Avui s’ha reunit la comissió de treball per estudiar la presència de sòlids flotants a les platges de Badalona i de residus en el fons del litoral. Foto: Comunicació BDNAquest matí s’ha reunit per segona vegada la Comissió de treball de l’Ajuntament de Badalona sobre sòlids flotants, que té com a objectiu estudiar la presència d’aquesta mena de residus a les platges d’aquest municipi. A aquesta reunió, a més dels representants del govern, dels grups municipals i tècnics de l’Ajuntament que formen part de la comissió, hi han participat també representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, un responsable de la planta depuradora del Besòs i un responsable d’Aigües de Barcelona que han explicat el funcionament del sistema de sanejament de les aigües residuals de tota l’àrea metropolitana. També han assistit a la reunió responsables de la Confraria de pescadors de la ciutat.

Durant la reunió s’ha posat de manifest que les depuradores són sistemes eficaços per depurar l’aigua residual i que s’han de veure com un mecanisme que ajuda a resoldre un problema. Els residus sòlids que porten les aigües residuals en períodes que no hi ha pluges se separen per evitar que entrin al procés de tractament de les aigües i s’envien a l’abocador per a la seva eliminació. Només en episodis de pluges es produeixen abocaments directes al mar, a través d’un emissari submarí, per la manca de capacitat de tractament en aquests casos. Es tracta d’una operació habitual que es produeix a totes les depuradores de Catalunya. En episodis de pluja la situació també s’agreuja perquè els sobreeixidors, les rieres i els rius també fan aportacions directes d’aigües residuals i sòlids al mar.

El que la comissió no pot aclarir encara és el motiu pel qual durant alguns estius apareixen sòlids flotants a la platja de Badalona sense que s’hagi produït un episodi de pluja intensa que pugui haver provocat aquesta situació.

Per aquest motiu, la comissió ha acordat demanar informes detallats a l’AMB i a l’ACA per tal de poder contrastar les dades provinents del funcionament de l’emissari de la depuradora amb la pluviometria i amb les dates en les quals els pescadors han detectat sortida d’aigües i sòlids, per tal de comprovar si hi ha hagut alguna anomalia.

Després de la reunió, la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sònia Egea, ha recordat que “el problema dels sòlids flotants fa molts anys que s’està produint a Badalona, amb episodis destacats ja els anys 2003 i 2004”. Segons Egea, és important que les diferents parts implicades puguin contrastar dades que permetin trobar respostes al fet que apareguin sòlids a la platja en moments en els quals no s’han produït episodis de pluja. “Desconeixem encara perquè certes aparicions de sòlids no estan directament relacionades amb episodis de pluja i volem esbrinar-ho contrastant dades de totes les administracions implicades”, ha explicat. “Des de l’Ajuntament de Badalona necessitem saber quina és la procedència d’aquests sòlids i donar resposta als problemes dels pescadors i als usuaris de la platja”, ha afirmat Egea.

Una altra de les qüestions que s’han posat de manifest durant la reunió és que abans de la implantació dels primers sistemes de sanejament totes les aigües residuals anaven al mar sense cap mena de tractament previ. En aquest sentit part dels residus són històrics i estan acumulats al fons marí.

Per altra banda, també es veu necessari endegar alguna campanya informativa adreçada a la ciutadania per conscienciar sobre els residus sòlids que es llencen al WC. Aquests residus van a parar als sistemes de clavegueram i d’aquí poden ser abocats al mar. Al tenir una difícil degradació persisteixen en el medi durant molt de temps.

 

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala