Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 19 de Febrer de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 10/3/2014

Districlima: Sant Adrià de Besòs en el mapa mundial de la gestió intel·ligent de l'energia
- Va evitar l'any 2013 l'emissió de 17.502 tones de CO2 ja que va produir més del 95% de la calor fent ús dels excedents de TERSA

Districlima va evitar l'any 2013 l’emissió de 17.502 tones de CO2 (equivalent a plantar més de 875.000 arbres), ja que va produir més del 95% de la calor fent ús dels excedents de TERSA, sense cremar gas natural, i vora un 50% del fred sense gastar un sol kilowatt elèctric.D’ençà l’any 2003, Sant Adrià de Besòs ha estat pioner en el nostre país pel que fa a la implantació d’una xarxa de calefacció i climatització en l’àmbit municipal. Una solució prou coneguda i assentada en altres països des de fa anys que permet aprofitar els recursos energètics desaprofitats del propi territori per produir i subministrar calor i fred als veïns i empreses del voltant.

La xarxa de climatització de Districlima aprofita els excedents tèrmics de la planta de valorització de residus de Sant Adrià de Besòs de TERSA per, amb la calor produïda per la combustió de les escombraries, generar aigua calenta a 90ºC i aigua freda sobre els 6ºC que es distribueix, mitjançant un circuit tancat de canonades de més de 15 quilòmetres, als més de 80 edificis de tot tipus i ús de les zones del Fòrum i el 22@ de Barcelona.

El nostre país està immers en un model energètic cada dia més costós i convuls: amb uns preus energètics creixents, un dèficit tarifari incontenible —que al capdavall acaben pagant els usuaris— i una elevada dependència de l’energia fòssil que ens ve de l’exterior. Una energia cara fa un país pobre on les indústries perden competitivitat, els esforços laborals queden absorbits pel preu de l’energia, no es genera demanda interna i, en definitiva, on l’economia no es mou. Qualsevol model econòmic sa passa per disposar d’una energia segura, independent i competitiva.

Les administracions locals van tenir en el seu moment aquesta visió i, d’ençà que el Consorci del Besòs, amb els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i de Barcelona, va impulsar Districlima el territori i els ciutadans es beneficien dels avantatges d’una energia feta de forma intel•ligent, que evita que els edificis disposin d’equips propis (que cal mantenir, reparar i reposar), que permet produir-la de la forma més eficient (minimitzant el consum d’energies fòssils, aprofitant l’aigua del mar per refrigerar i amb uns mitjans tècnics de tipus industrial i altament eficients) i que permet que aquesta energia sigui, en tot moment, més econòmica que una solució convencional. Es tracta d’un servei d’interès públic, regulat i supervisat, on conflueix la capacitació tècnica i la capacitat inversora de l’empresa privada amb la iniciativa pública.

Districlima és un exercici col•lectiu de sentit comú pel que fa a la política energètica local que demostra com, des del territori, es poden gestionar els reptes del propi territori. Però l’èxit del projecte rau que tots els actors hi surten guanyant; no només aquells usuaris directes del sistema que reben l’energia feta amb eficiència mediambiental i econòmica, sinó el conjunt de ciutadans. I és que Districlima va evitar el passat any 2013 l’emissió de 17.502 tones de CO2 (equivalent a plantar més de 875.000 arbres), ja que va produir més del 95% de la calor fent ús dels excedents de TERSA, sense cremar gas natural, i vora un 50% del fred sense gastar un sol kilowatt elèctric.

Districlima, la xarxa urbana de climatització de Sant Adrià de Besòs i Barcelona avui alimenta la

Torre Telefònica, el Poliesportiu de La Mina, habitatges, Càritas, el Port Fòrum i, aviat, el Campus Diagonal-Besòs. És un projecte de ciutat, és un projecte de tots.

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala