Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 24 de Febrer de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 23/4/2010

"El Besòs Verd", la primera cooperativa ecològica adrianenca
- L'objectiu és un consum ecològic, responsable i just

"El Besòs Verd", primera cooperativa ecològica adrianenca. - Foto: Montse Pallarès“El Besòs Verd” és la primera i única cooperativa ecològica existent a Sant Adrià de Besòs. El projecte consisteix en la voluntat d’una sèrie de gent per procurar-se i consumir productes ecològics Proveïts directament sense cap tipus d’intermediació. Entre les bases dels seus estatuts s’emmarquen els objectius d’un consum ecològic, responsable i just. Cal afegir que la cooperativa és autònoma i no té relació amb cap partit, institució o organització.

La idea de formar una cooperativa ecològica va aparèixer fa un any a la Fira del Comerç Just, a un dels estands de la fira organitzada per l’Ajuntament. Allà s’informava en què consistia una cooperativa d’aquest tipus i quins procediments s’havien de seguir per formar-ne una. Desprès d’una sèrie de reunions entre gent interessada per la tasca, se li va donar forma i va sorgir el projecte de “El Besòs Verd”, una cooperativa ecològica formada per gent de Sant Adrià i Badalona.

El procediment a seguir és metòdic i simple. A través d’Internet, els membres de la cooperativa fan la comanda a l’empresa productora i aquesta, cada dimarts, els hi fa arribar els productes al local que tenen cedit de forma gratuïta per EUiA. Un cop arriben els productes demanats, es fan les onze cistelles pertanyents a cada unitat familiar i cadascuna se l’emporta a casa. Pel que fa a les quotes, es paga una inicial de 50 euros i una mensual de 3 euros per unitat familiar. Aquestes quotes serveixen per pagar materials i alguns objectes necessaris, com és la balança o la nevera. A més, cada família paga el que gasti en productes cada setmana.

Actualment es té contacte amb una sola entitat productora. Aquesta proporciona, en funció de la disponibilitat i l’època de l’any, productes com fruita, verdura, fleca, pastisseria, sucs i algunes conserves. Dintre de les possibilitats de subministrament,la quantitat i el tipus de comanda és lliure per cada família membre de la cooperativa. A dia d’avui s’han consolidat quinze unitats familiars, arribant així al límit total tant per espai físic com per organització. Per la seva part, la cooperativa està oberta a fomentar la creació d’altres noves i exposar el seu cas com exemple."El Besòs Verd", primera cooperativa ecològica adrianenca. - Foto: Montse Pallarès

De cara a un futur pròxim, la idea és continuar cap endavant. En primer lloc, es pretén contactar amb altres empreses productores per poder abastir-se aliments més diversos com per exemple la carn, els productes làctics i noves conserves, i així tenir més opcions a l’hora de triar productes. Tanmateix, conformi vagi avançant el temps, creixeran alhora les possibilitats d’acció, entre les quals hi ha la pròxima adhesió a l’Ecoconsum, la Coordinadora catalana de Cooperatives de Consum de Productes Ecològics.

En definitiva, una proposta que impulsa un consum responsable de productes locals, de la terra, i sense tractats químics. Tot fruit d’un treball conjunt amb petites companyies proveïdores per tal que aquestes desenvolupi un teixit més gran de producció i puguin viure d’agricultura ecològica, i de consumidors i consumidores conscienciats amb l’entorn i la societat.

Notícies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala