Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 09 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 13/11/2013

CiU proposa canvis als impostos i taxes de Badalona en matèria de promoció econòmica, de suport a les entitats socials i d’ordenació d’activitats
- Una de les esmenes preveu penalitzar fiscalment els magatzems de venda a l’engròs de la zona sud

El president del grup municipal de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Badalona, Ferran Falcó, ha entrat avui al Registre General del Consistori les diverses esmenes que la formació ha presentat a la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2014 aprovada inicialment pel ple de l’Ajuntament. Tal i com ja va anunciar, CiU considera que la proposta del govern municipal no serveix per a reactivar l’economia local i ajudar els sectors més desafavorits.

Per això, la formació ha presentat esmenes en dos grans àmbits: l’economia i l’atenció social.

Crear activitat econòmica i ocupació

Pel que fa a les esmenes relacionades amb la promoció econòmica, CiU planteja una bonificació del 90% de l’impost de construccions, de la taxa per activitats, i de la taxa de llicències per a totes les noves activitats que siguin implantades per persUna de les esmenes preveu penalitzar fiscalment els magatzems de venda a l’engròs de la zona sud de Badalona per a reduir-hi la concentració i el seu impacte en el dia a dia del polígon industrial. Foto: CiU Badalona ones amb més de dos anys a l’atur o que hagin capitalitzat la seva prestació. L’objectiu d’aquesta mesura és fomentar l’autoocupació i l’obertura de negocis per part de badalonins que hagin capitalitzat la seva prestació d’atur o que faci més de dos anys que no troben feina. També en l’àmbit econòmic, CiU proposa que es bonifiquin diversos aspectes de la taxa per la intervenció municipal en activitats i instal·lacions, com en el cas de les empreses amb certificació ambiental EMAS (-20%), les empreses sense ànim de lucre (del 75 al 90%), les comunitats religioses que desenvolupin activitats assistencials bàsiques (100%), o les empreses que creïn ocupació. També es proposa una reducció del 75% de l’impost de construccions per a les obres fetes a edificis catalogats o per les obres que consisteixin en la col·locació de rètols i cartells en establiments i empreses que ho facin per a complir la normativa vigent, que estableix que la retolació ha de ser com a mínim en llengua catalana. Ferran Falcó ha explicat que “amb aquest primer bloc de mesures, es pretén fomentar l’ocupació i reduir la pressió fiscal sobre les activitats econòmiques, un aspecte no prou contemplat en la proposta del govern municipal”.

Ajudar el Tercer Sector

En l’àmbit de l’atenció social, el president del grup municipal de Convergència i Unió ha manifestat que “l’Ajuntament ha de tenir un tracte diferencial cap a les entitats sense ànim de lucre que desenvolupen una tasca d’atenció social de gran importància en aquest context de crisi econòmica i de restriccions pressupostàries de l’administració pública”. Per això, ha afegit Falcó, “proposem una reducció del 95% en l’IBI que paguen les entitats que siguin declarades d’interès municipal, com les que acullen a les seves instal·lacions programes d’atenció a menors en risc d’exclusió social, formació de persones amb diferents capacitats físiques i intel·lectuals, o menjadors socials”. CiU considera que l’Ajuntament ha d’acollir-se a la possibilitat que ofereix la llei estatal que regula l’IBI, que preveu una bonificació de fins al 95% de l’impost dels immobles on es desenvolupi una activitat que sigui declarada d’interès municipal quan l’entitat que la impulsi ho demani.

Regular activitats

Finalment, CiU també ha presentat una esmena que pretén penalitzar fiscalment els magatzems de venda a l’engròs de productes tèxtils i complements que hi ha al polígon industrial del sud de Badalona. En concret, la proposta planteja gravar amb un 50% la quota que paguen aquestes activitats en l’impost de construccions, la taxa d’activitats, la de llicències, la de guals, i el preu públic per la recollida de residus. Així mateix, l’esmena limita aquesta penalització fiscal als magatzems de venda a l’engròs de tèxtil i complement situats en l’entorn comprès entre els carrers Eduard Maristany, Avinguda Maresme, Alfons XII i Tortosa, que és on es concentra la gran majoria d’aquest tipus d’establiments.

El líder de CiU a Badalona ha explicat que “l’objectiu d’aquesta proposta és evitar que s’instal·lin més magatzems en una zona saturada d’aquests negocis, incentivar que alguns marxin a causa d’una pressió fiscal més elevada, i ajustar de forma equilibrada la relació entre el que aquesta concentració costa a l’Ajuntament en neteja i vigilància i el que ingressa en forma d’impostos i taxes per aquestes activitats”. Per a Falcó, “l’impacte que la concentració de magatzems de venda a l’engròs genera a la zona és doble, perquè hi ha empreses que veuen perjudicada la seva imatge per l’ocupació incívica de l’espai públic i l’Ajuntament ha de destinar més recursos a neteja i vigilància en un entorn sovint caòtic a causa d’aquesta excessiva concentració de negocis majoristes”.

El líder de CiU ha advertit al govern municipal que, “més enllà de mesures de pressió que es puguin fer a través de la fiscalitat, l’Ajuntament s’hauria de plantejar la possibilitat de decretar directament una moratòria per a la instal·lació de noves activitats de venda a l’engròs de productes tèxtils i complements a tota la ciutat”.

Finalment, CiU també planteja una quota única per a tots els caixers automàtics al carrer, com es fa al municipi de Figueres, i que seria de 500 euros per caixer. Es pretén, amb aquest canvi, eliminar la complexitat actual de la mesura, que quantifica la quota en funció de la categoria del carrer i dels metres que ocupa.

 

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala