Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 18 de Gener de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 18/3/2010

Una xerrada sobre la barca del bou
- El proper dijous a l'Escola de Mar

Les barques del bou seran objecte d'estudi a l'Escola del MarDijous que ve, 25 de març, a les 19 hores, a l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Badalona, i dins del Cicle de Conferències Retalls de Mar, tindrà lloc la conferència-xerrada titulada “Una embarcació tradicional típica de Badalona: la barca del bou”.

L’acte anirà a càrrec de l’investigador i expert en embarcacions tradicionals dels Països Catalans, Vicente García-Delgado.

Entre la segona meitat del segle XIX i el primer terç del segle XX la platja de Badalona bullia d’activitat. Les embarcacions de pesca, totes aparellades amb vela llatina, ocupaven gran part de la platja i eren la imatge viva d’una activitat de la qual en depenien moltes famílies.

Adaptades a les característiques del litoral badaloní hi havia, en l’època de màxim esplendor de la pesca, un tipus d’embarcacions conegudes com a parellons de bou. Eren barques molt adaptades al medi i utilitzaven el sistema de pesca en parella; art practicat des de finals de segle XVII.

Eren embarcacions de línies esmolades i esveltes, de molt bon navegar i, al contrari del que hom pot pensar, molt ràpides. Malauradament, avui dia, no se’n conserva cap, i tota la informació que tenim la devem a l’estudiós del tema Vicente García-Delgado que ha recollit tota la informació sobre aquest tipus d’embarcació genuïnament badalonina a l’obra Els parellons badalonins. Estudi dels bous i barques enfalcades 1770-1970. Aquesta obra la realitza des de l’any 2008 juntament amb l’Associació Bricbarca i Bellamar i és un projecte becat per l’Institut Muntaner. El treball ha de culminar amb la publicació d’un llibre i el bastiment d’una rèplica de la barca del bou de Badalona.

Vicente García-Delgado és arquitecte tècnic de professió, investigador i navegant especialitzat en embarcacions tradicionals. Ha realitzat treballs sobre les embarcacions fluvials i sobre embarcacions de vela llatina dels Països Catalans. És coautor del llibre Nuestra vela latina i en els darrers 30 anys ha escrit nombrosos articles i ha realitzat nombroses conferències sobre les embarcacions tradicionals catalanes.

La conferència es farà a la sala d’exposicions de l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins. Rambla, 37, Badalona. Telèfon: 93 384 36 74. Per a més informació: www.badalona.cat/mediambient.

L’entrada a les conferències és lliure i només limitada a la capacitat de la sala.Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala