Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 04 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 17/3/2010

Presentat el projecte de restauració de la pedrera de la Vallensana de Badalona
- La restauració es realitzarà amb runes de la construcció, i es preveu que impliqui l’entrada de 9 milions de tones de material en

Un moment de la presentació del projecte de restauració de la pedrera de la Vallensana. Foto: Ajuntament de BadalonaAhir dimarts es va organitzar una jornada sota el títol “La Vallensana: de l’activitat extractiva a la restauració paisatgística” per explicar el projecte global de restauració de la pedrera de la Vallensana i els resultats de la prova pilot per estudiar l’ús de la fracció resta procedent d’ecoparc com a material de restauració d’aquets tipus d’espais una vegada finalitzada l’activitat d’explotació mineral.

La jornada, que va ser inaugurada pel primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Ferran Falcó, és el resultat del compromís que es va adquirir amb la ciutadania d’informar dels resultats de la prova pilot quan finalitzessin els treballs d’estudi. Falcó va destacar que “ens hem de felicitar perquè el procés endegat amb la prova pilot s’ha reconduït cap a una solució compatible amb una protecció de la serralada que, a més a més, és socialment acceptada per la gent d’aquesta ciutat”. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde va posar de manifest que amb el projecte presentat ahir “s’ha acabat fent compatible la protecció establerta al Pla Especial de la Serralada de Marina amb la realització de la prova i, finalment, el conjunt del projecte de restauració de la pedrera, que només contempla l’entrada de terres i runes de la construcció, serà totalment compatible amb la protecció especial que té aquest entorn natural de la nostra ciutat”.

Durant la presentació dels resultats de la prova pilot, els professors Ramon Sans i Josep Maria Baldasano, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), van recordar que l’any 2005 es va iniciar una prova pilot per valorar l’ús de bales de residus provinents dels ecoparcs com a material de rebliment i que va finalitzar al setembre de 2007. Durant aquest temps s’ha realitzat per part de la UPC un seguiment del comportament de els bales a través de la mesura de paràmetres com els lixiviats i els gasos emesos, i s’ha constatat que la fracció biodegradable de les bales disminueix en el temps (inferior al 10%) fins arribar a estabilitzar-se i que les quantitats acumulades de lixiviats són relativament inferiors a les que es generen en un dipòsit convencional de residus municipals.

D’aquesta manera, l’estudi conclou que les bales procedents d’ecoparc podrien ser un material adequat per a la restauració de pedreres que, lògicament, no estiguin protegides per plans especials que impedeixin l’entrada de residus al seu espai, com era el cas de la pedrera de la Vallensana.

La segona intervenció de la jornada va ser a càrrec de l’arquitecta Imma Jansana, que va presentar el projecte de restauració tot explicant l’evolució de l’activitat extractiva i el seu impacte paisatgístic. Els criteris que s’han seguit per al procés de restauració han estat, entre d’altres, potenciar una xarxa de camins i itineraris, aconseguir una morfologia original de la pròpia natura, preservar els espais de més valor ambiental, garantir la revegetació amb espècies autòctones del bosc mediterrani, i potenciar la diversitat d’hàbitats presents a la Serralada de Marina.

En concret, es va presentar la primera fase de restauració feta, que ha consistit en adequar amb una àrea d’esbarjo i un mirador amb vistes a la zona en restauració, i en l’habilitació d’un espai d’estacionament on en un futur es podran deixar els vehicles per continuar a peu pels diferents camins que s’adequaran.

A la segona fase es continuarà amb el projecte d’integració paisatgística de l’espai, i al final del procés s’hauran entrat més de 9 milions de tones de terres i runes de la construcció. Aquests espais recuperats seran revegetats amb espècies autòctones com el pi i l’alzina.

La jornada va ser clausurada per la regidora de Medi Ambient i Mobilitat, Mercè Rius, que va destacar la importància de la restauració “perquè permetrà recuperar una part de la muntanya i que la ciutadania la pugui gaudir en un entorn natural i ecològicament integrat en el parc de la Serralada de Marina”.

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala