Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 19 de Febrer de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 19/7/2013

Els falcons peregrins tornen a criar a la Central Tèrmica de Sant Adrià
- L'enderroc de part de l'edifici no els afectarà

Els falcons tornen a criar a la Central Tèrmica de Sant Adrià. Foto: Jose Luis MuñozMalgrat el procés de desballestament a què està sent sotmesa la Central Tèrmica de Sant Adrià de Besòs, actualment en desús, una parella de falcons pelegrins ha tornat a criar en aquest indret.

Aquesta parella de falcons es va localitzar el 2002, a la desembocadura del riu Besòs, al terme municipal de Sant Adrià de Besòs, freqüentant sobretot les xemeneies de la Central Tèrmica de Sant Adrià de Besòs, a tocar de la platja. El mascle era un exemplar nascut el 6 d'abril del 1999 i alliberat a l'hotel Princesa Sofía el 5 de maig del mateix any dins del projecte de reintroducció d'aquesta espècie a la ciutat de Barcelona. La femella era "salvatge", o sigui que no era cap dels exemplars alliberats a Barcelona. Aquesta parella va criar per primera vegada el 2003, esdevenint, doncs, la primera que va nidificar a la comarca del Barcelonès des del 1973. El niu es localitzava en una escletxa de dalt de tot d'una de les tres xemeneies. D'aleshores ençà, aquesta parella va criar en aquest indret de manera intermitent. Ho va fer els anys 2003 i 2004 però va fracassar els altres anys.

La tardor del 2007 es va trobar mort el mascle dins del nucli urbà de Badalona. No obstant això, poc temps després, la femella va fer parella amb un nou exemplar. En aquest cas tampoc es tractava de cap exemplar alliberat o nascut a Barcelona. Aquesta parella només havia criat amb èxit l'any 2008. La resta d'intents de cria també havien fracassat. L'èxit de cria d'enguany es pot deure a que els falcons han escollit un lloc molt més arrecerat que els anys anteriors, a la part més baixa de l'edifici, aprofitant l'aturada de l'activitat de la Central. Els anys anteriors feien el niu en punts molt més exposats a les inclemències del temps, sobretot a la pluja.

Les centrals tèrmiques són indrets que afavoreixen la presència de falcons atesa la seva alçada i la seva situació davant del mar, pas obligat de moltes espècies migratòries que formen part de la seva dieta. No és d'estranyar que enguany també hagin criat a la Central Tèrmica de Foix, a Cubelles.

És d'esperar que les tasques d'enderroc no afectin aquest punt de cria dels falcons i que paral·lelament s'adeqüi de forma que permeti als falcons seguir criant de forma habitual en aquest indret. Gregorio Camacho, regidor de Medi Ambient assenyala com "ENDESA i l'empresa encarregada de la demolició de la Central han assumit el compromís de preservar i actuar de manera sensible en l'entorn on s'han establert els falcons".

El seguiment de la població de falcons a la ciutat de Sant Adrià, Barcelona i rodalies l'està duent a terme tècnics de l'empresa Thalassia Estudis Ambientals i de l'Associació Galanthus.

 

Notícies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala