Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 06 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Sant Adrià de Besòs - 5/6/2013

“Per resoldre els problemes de Sant Adrià es necessita una persona amb una vitalitat que jo no tinc“
- Entrevista amb Jesús María Canga, alcalde de Sant Adrià

Pregunta. Com se sent?

Resposta. Em sento satisfet, nerviós i cansat. Satisfet perquè he complert una etapa política molt llarga de Sant Adrià i perquè he tingut la sort de viure una època de transformació molt bona per a la ciutat en el que a qualitat de vida dels ciutadans es refereix. He fet tot el que he sabut i pogut fer.

Nerviós perquè no deixa d'haver estat una etapa molt llarga de la meva vida i que, d'alguna forma, educa i vicia, i deixa en l'aire si sabré viure sense la pressió que he tingut, si sabré arribar a casa i desconnectar. És una espècie de repte del futur que hauré de resoldre.

I estic cansat, és una realitat palpable. Física i mentalment necessito una oxigenació. En la vida política hi ha sobresalts desagradables que m'afecten. Sincerament, li he agafat por a la política.

P. En quin sentit?

R. Tinc una sensació similar a quan acabava la carrera i em quedava una assignatura i m’autoobligava a acabar-ho. Doncs ara tinc aquesta mateixa sensació, la idea d'haver d'acabar-ho bé perquè al món en el qual ens movem per qualsevol història et poden ficar en un embolic i no estic a gust. Li he agafat por, no pots parlar per telèfon perquè et sents observat. A més, tinc sempre la bona voluntat de resoldre els problemes, i algunes persones pensen que amb això ja tens l'obligació de resoldre-ho, i si després no surten les coses se senten traïts. Necessito apartar-me, refugiar-me en la meva família i viure feliç. He complert la meva etapa i cal un acte de responsabilitat i no enganyar a la ciutadania. Una persona que no apL'alcade adrianenc, Jesús María Canga, al seu despatx, poques hores després que es fés pública la seva renúncia al càrrec, que es farà efectiva el proper divendres, 14 de juny, en un ple extraordinari. Foto: Montse Sáezorta el plus d'alcalde com jo no estic aportant els últims mesos, que és estar en els actes de les entitats, per exemple, no deixa de desencantar, i jo no vull això. Vull anar-me’n amb el bon sabor de boca que la gent m’estima, i per això he pres la decisió de deixar-ho.

P. Per què fa uns mesos va dir que esgotaria la legislatura?

R. Perquè m'ho va demanar el partit. Passava una situació una mica angoixant per a mi, per una malaltia de la meva dona, i li vaig dir al partit que era el moment d'anar-me’n perquè la meva dona em necessitava. Però el partit va veure que la successió no seria fàcil i em va demanar que seguís, però quan fas això perds autoritat, i no tens lideratge per als temps difícils. Notava que m’autoenganyava, em notava com el ciclista al que se li escapa el gran grup i fa un esforç per arribar i llavors se li escapa una altra vegada i segueix tirant i quan està totalment esgotat arriba el Tourmalet.

Per resoldre els problemes de Sant Adrià es necessita una persona amb una vitalitat que jo no tinc. En aquests moments hi ha un lideratge de persona respectada, però no de vitalitat. No puc enganyar a la gent, ja no ho tinc. Per això ha arribat l'hora de deixar-ho.

P. Com està l'ambient en el PSC de Sant Adrià? Perquè vostè va entrar amb polèmica i se’n va igual.

R. Em sabria greu repetir la història, perquè sempre l'he posat com a exemple del que no ha de passar. És lícit que les persones tinguin les seves expectatives, sempre que no facin maldats. Si aquestes expectatives es basen que et van pegant ganivetades en el clatell, no es pot permetre. Però jo no ho he sentit, he sentit lleialtat per part de tothom. Entenc que hem de ser disciplinats amb les regles dels nostres partits, i aquestes marquen que davant una situació excepcional la resposta ha de ser excepcional. No és un comici electoral el que estem iniciant. El partit marca que és la comissió executiva de l'agrupació qui ha de dictaminar qui és la persona que pren les regnes del municipi. Això és el que hem fet. És cert que m'hagués agradat que no s'arribés a aquesta situació, i que en el camí que es va iniciar fa 15 dies amb una certa discreció, quan vaig comunicar a l'equip de govern, al grup socialista i al d'ICV-EUiA, que em fixava la meta en el 14, s'han produït reunions per arribar a un acord que per desgràcia no s'ha produït. I és quan has de sotmetre't a una votació per dictaminar qui ha de ser el successor. I la gent, en lloc de realitzar campanyes d’arribisme ha d'acceptar-ho, perquè aquestes són les regles del joc dels partits polítics.

Els partits tenen un sistema democràtic per escollir el candidat a unes eleccions. El que no pot passar és que no es respectin les normes de joc dels partits. Les campanyes d’arribisme generen mal ambient. Nosaltres el que hem fet és exercir el que diuen els estatuts.

P. El que passa és que en aquesta votació van votar persones que no eren de l'executiva.

R. Ho aclareixo. Quan es va iniciar el procés per a la votació de la comissió executiva, una de les candidatures va dir que els membres nats no tenien dret al vot. Un membre nat és una persona que no té una secretaria o treball específic, ni forma part d'una vocalia però pertany a l'executiva de l'agrupació perquè també és membre de l'executiva d'un òrgan superior. Aquests membres nats eren Joan Callau, Ruth Soto i Jesús Canga, que és el meu fill. Ho vam consultar a Nicaragua, i vaig rebre la resposta del secretari d'organització de l'executiva nacional dient que els membres nats sí tenen dret a vot. També van votar el president, que normalment és un càrrec d'honor, i la secretària de comunicació, que acabava d'incorporar-se i encara no tenia ratificació de l'assemblea.

"Hem de ser disciplinats amb les regles dels nostres partits, i aquestes marquen que davant una situació excepcional la resposta ha de ser excepcional". Foto: MS"A Isabel Marcuello li he explicat que no és que jo no pensés que ella no podia ser alcaldessa, però no crec que aquest sigui el moment". Foto: MS

P. Creu que Isabel Marcuello impugnarà la votació?

R. Crec que seria un error molt gran. Cal tancar files per no repetir la història. Entenc que en aquests moments hi hagi una situació de descontentament. Isabel Marcuello ha estat la número 2 i la primera tinent d'alcalde durant molts anys, i té una gran potencialitat política perquè és una persona molt estimada per les entitats. S’ho ha treballat, no és per generació espontània. Però pensem que en aquests moments excepcionals, en vista, fonamentalment, a dos reptes que ens preocupen com són acabar el pla de transformació del barri de la Mina i del litoral del marge esquerre, que són dos temes purament urbanístics, es requeria el lideratge d'una persona més ficada en aquest terreny urbanístic. Per això es va triar a Joan Callau.

P. No va ser una ingerència del PSC de Barcelona?

R. Bé, Nicaragua es pronuncia, però és normal. Els partits polítics també tenen els seus candidats. Però no escoltaràs a ningú a Nicaragua dir que Isabel Marcuello no té aptituds per ser alcaldessa. Jo mateix, en una conversa personal amb ella, l'hi vaig dir. Li vaig comentar que no és que jo no pensés que ella no podia ser alcaldessa, però no crec que aquest sigui el moment. Entre altres coses perquè detecto que el grup que hi ha ara no és el d'Isabel Marcuello o de Joan Callau, és el grup de Sito Canga. El millor és, si tens aspiracions, presentat amb un grup que sigui el teu grup, perquè sinó es pot provocar que amb tots els reptes que té Sant Adrià els bloquegem per altres coses que són el treball. Jo entenc que pugui estar disgustada.

P. L'hi ha dit ella?

R. Home, ho veig, veig certs moviments que no m'agraden.

P. D'ella o de la ciutadania?

R. Direm de la ciutadania. Quan hi ha un procés d'aquest tipus s'ha de portar amb tota discreció. Potser l'altre candidat també té el mateix dret a fer un porta a porta i que la gent li signi, però crec que seria entrar en l'error més majúscul. Perquè seria traslladar a la ciutadania una divisió quan el que cal fer és tancar files.

A mi m'agradaria poder anar-me’n amb una certa tranquil•litat, i demanar un esperit de responsabilitat al meu grup. Perquè en aquests dos anys cal treballar molt i donar una certa estabilitat al govern de la ciutat. Com a ciutadà que sóc també exigiré al meu grup polític, per molt que sigui meu, que es deixi de ximpleries i es posi a treballar.

P. Estarem molt temps amb Isabel Marcuello com a alcaldessa accidental?

R. El que marqui la llei. La llei marca que després de la dimissió de l'alcalde, la persona que entra, que es converteix en alcalde o alcaldessa accidental, té un màxim de deu dies per convocar el següent ple.

P. Això pot afectar molt al PSC de cara a les eleccions de 2015?

R. D'aquí a dos anys, tal com anem, et parlo a nivell socialista, afectarà exactament igual estant o no estant Sito Canga. Sito Canga és una part més d'una cadena de socialistes dins d’un partit que en aquests moments segueix sense tenir una gran definició. I això ho detecta la ciutadania. Per tant, els resultats electorals vénen en funció que el partit tanqui files, i a nivell municipal també va en funció que la llista tingui un cert encant. La meva petició de responsabilitat és perquè no ens puguin dir, d'aquí a dos anys, que la lluita de poder ha provocat que no es complissin els objectius que ens vam marcar en les anteriors eleccions. Seria el pitjor que ens podria passar, sigui qui sigui el candidat.

P. L'oposició s'ha queixat que no se'ls ha informat de la seva dimissió.

R. Tenen raó, però era un secret a veus. He parlat amb Mireia Hernández (CiU) i s'ha queixat d'una falta de formes. Li he donat la raó perquè la té. És cert que el tema ens ha desbordat. Hem intentat mantenir una certa discreció, però som humans, hi ha filtracions i la premsa s'assabenta. Tenia preparat el comunicat a la premsa i als treballadors, i la carta als veïns, però la notícia ha sortit abans. La meva idea era donar la notícia en la reunió d'alcaldia i informar als grups municipals, però tot s'ha aixecat i ens ha desbordat.

Mireia s'ha queixat de falta de delicadesa a la seva persona i al seu grup, perquè em van votar, i tenen raó. I després ja hem parlat d'altres temes polítics, perquè en els dos anys que portem, i suposo que en els següent seguirà fent-ho, ha manifestat que vol governar. Però tenen un problema: són dos. En l'anterior legislatura tenien un: que eren un únic regidor. En les eleccions tenien moltes expectatives d’arribar a l’alcaldia, però es van quedar amb dos regidors. I aquest problema no és del Partit Socialista, és un problema que hauran de solucionar enviant un missatge a la ciutadania, però no a nosaltres. Nosaltres tenim un projecte de ciutat, amb un pacte de govern estable amb ICV-EUiA que va començar fa 18 anys, amb els seus tires i arronses, com passa sempre amb els partits polítics. I ho fan bé, no podem donar cap argument per trencar-ho.

P. Hi haurà canvis en el pacte de govern amb ICV-EUiA?

R. No, no és detectable en aquests moments un canvi de govern.

P. I, a partir d'ara, què farà?

R. T'explico. Jo em vaig comprometre amb Barcelona a parlar amb Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac perquè s'incorporessin al Consorci del Besòs, i ho van fer. En una conversa amb l'alcalde Trias li vaig comunicar que deixaria l'alcaldia, i que potser havia de trucar a la porta de Barcelona en qualitat de llicenciat en química. Ell em va dir que em necessitaven per seguir treballant en la transformació que estàvem realitzant i que es crearia una plaça en el Consorci del Besòs que estaria a la meva disposició en el moment que deixés l'alcaldia. Aquesta plaça existeix, i segurament l'ocuparé. No vull enganyar a la gent.

P. Quines funcions té aquesta plaça?

R. No té funcions de gestió, és més obrir portes, de relacions institucionals. Em tocarà anar a parlar amb els alcaldes per a coordinar i dur a terme projectes. Aportar la meva experiència.

P. Començaria ja?

R. Com són càrrecs de designació, no té a veure amb la meva voluntat sinó amb la voluntat de qui ha de signar el decret. A mi m'agradaria començar ja, però tampoc depèn de mi.

 

Notícies Relacionades


Comentaris

javier salgado
Estimat i benvolgut Alcalde. 1)¿ Demanaria perdo a tots el ciutadans de San Adria, si proximament dones la casualitat de que es descobris que esta siguen investigat per la fiscalia anticorrupcio ? 2) ¿ Demanaria perdo a tots el ciutadans de San Adria, si proximament dones la casualitat de que es descobris que ha estat demandat criminalment y que la demanda ha sigut aceptada en els juzgats? 3) ¿Renunciaria a seguir cobrant sous per exjercir carrecs publics si resultes imputat per algunes de les causes anteriormente citades? 4) ¿ Dimitara tambe de la presidencia del consell comarcal si aquest organisme resultes demandat, amb la cause acceptada pel juzgat, obviamente, per accions realitzades duran la seva presidencia ? 5) ¿ Te algune relacio l'oferiment del nou carrec public ofert per l'alcalde Tries, amb aquest article http://prouespeculacio.org/2013/04/29/regesa-entidad-publica-en-quiebra-oculta-sus-cuentas-a-los-barceloneses.html ? 6) ¿ Cuan explicara publicament, si te temps, auqest altre article http://www.vozbcn.com/2011/11/30/94558/dietas-consejo-comarcal-barcelona/ ) ? Moltes gracies.

David Parada
Solo hay una cosa por la que me alegro de que renuncie a su cargo. Usted fue mi profesor de fisica y quimica hace ya muchos años en el San Gabriel y ahora podrá demostrar a todo el mundo que no es como los demas politicos y que se colocara en cualquier puesto solo para cobrar y podra demostrar como es al volver a su puesto de trabajo y enseñar ahora a mi hija que pronto empezara la ESO y solo que sea la mitad de buen profesor como lo yo recuerdo con ella como lo fue conmigo sera una gran esperiencia para ella

javier salgado
Ahora podria enseñar, TODO LO QUE NO SE DEBE DE HACER, LO QUE ES ILEGAL, LO QUE ESTA PENADO Y LO QUE TE PUEDE LLEVAR A PRISION,EN DEFINITIVA, QUE NO PODRIA SER PROFESIOR DE RELIGION PORQUE LOS DE LOS DIEZ MANDAMIENTOS SE LE OLVIDO, PRESUNTAMENTE, TAL VEZ. NO ESTAMOS SEGUROS, PODRIA SER, ENTRE GIN TONIC Y GIN TONIC.

javier salgado
Ahora podria enseñar, TODO LO QUE NO SE DEBE DE HACER, LO QUE ES ILEGAL, LO QUE ESTA PENADO Y LO QUE TE PUEDE LLEVAR A PRISION,EN DEFINITIVA, QUE NO PODRIA SER PROFESIOR DE RELIGION PORQUE LOS DE LOS DIEZ MANDAMIENTOS SE LE OLVIDO, PRESUNTAMENTE, TAL VEZ. NO ESTAMOS SEGUROS, PODRIA SER, ENTRE GIN TONIC Y GIN TONIC.| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala