Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 12 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 29/5/2013

ICV Sant Adrià presenta el llibre "Joan Comorera torna a casa" i fa un homenatge a les víctimes dels bombardejos a la ciutat durant la guerra civil ara fa 75 anys
- En un acte que es dur a terme al refugi antiaeri de la placeta Macià

Imatge de l'homenatge a Joan Comorera que es va dur a terme ahir al refugi antiaeria de la placeta Macià. Foto: ICV Sant AdriàIniciativa i la Fundació Nous Horitzons va homenatjar ahir la figura de Joan Comorera i Solé el que fou primer secretari general del PSUC, un dels grans líders polítics catalans del segle XX al refugi antiaeri de Sant Adrià. L'acte va comptar amb la presència de familiars, entre ells d'Elena Comorera, militant d'ICV, l'antropòloga i coordinadora de la publicació "Joan Comorera torna a casa", Carme Cebrián, del diputat i president de la Fundació Nous Horitzons, Jaume Bosch, a més de l'historiador i catedràtic Miquel Caminal.

Jaume Bosch va assegurar a l'acte, davant part de la família adrianenca de Joan Comorera, que la revisió de la figura de l'exdirigent és una "oportunitat de fer una visió crítica d'aquell temps, de les lluites intestines, de les purgues" i n'enalteix el seu pas per la Generalitat republicana i la seva lluita contra el franquisme i per una Catalunya nacional i social. Així mateix va posar de relleu el seu pas pel Govern de la Generalitat de la República pel Govern de Macià on "va aprofitar la seva posició de poder com a Conseller d'Agricultura per fer tasca social" i "Va ser un exercici de responsabilitat que li va costar la presó".

Miquel Caminal va explicar com Joan Comorera va ser el primer secretari general del PSUC i durant la guerra civil va ocupar diverses carteres en els governs de la Generalitat presidits per Lluís Companys. Després de la guerra es va exiliar a França i posteriorment a Mèxic. El 1950 va tornar clandestinament a Espanya i el 1954 va ser detingut. Jutjat per un tribunal militar va ser condemnat a 30 anys de presó al penal de Burgos on va morir el 1958

En l'acte, Gregorio Camacho per la seva banda va definir ICV, hereva dels valors catalanistes, nacionals, feministes i d'esquerres que el PSUC va representar durant la dictadura i en els primers anys de democràcia al nostre país i que es concreten en el concepte de partit de lluita i de govern, manté el ferm compromís de mantenir, vius i presents, les arrelades conviccions que han contribuït a construir el nostre projecte d'esquerra verda, radical, nacional i feminista.

Camacho també va explicar perquè 50 petites senyeres penjaven de les parets del refugi, Aquestes representaven l'homenatge a les 50 persones identificades que van morir resultat del bombardejos a Sant Adrià de 1938, ara fa 75 anys, de l'aviació feixista italiana que donava suport a l'exèrcit franquista i que va obligar a contruir refugis com en el que es va fer l'acte per evitar més víctimes civils.

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala