Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 12 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 1/3/2013

“Espero que l’oposició sàpiga respectar la voluntat majoritària dels veïns”
- Entrevista amb Xavier García Albiol, alcalde de Badalona

"Aquí les úniques víctimes que hi ha són els veïns que pateixen els problemes d’incivisme i d’inseguretat". Foto: JPPregunta. Com està l’ambient polític a la ciutat de Badalona?

Resposta. A Badalona hi ha un govern que governa i que treballa. I això la gent ho sap i, el que és més important, ho veu. És cert que governo en minoria i que això comporta unes dificultats ja que, en determinades ocasions, no puc aprovar polítiques que crec que són importants per a la ciutat. M’estic referint, per exemple, a la meva proposta de subvencionar la compra dels llibres de text escolars, que per culpa de l’oposició de PSC, CiU i ICV-EUiA no es podrà portar a la pràctica. Malgrat això, estem portant a la pràctica moltes actuacions. Hem millorat la neteja pública de la ciutat. Ara es neteja els set dies de la setmana. També hem posat a patrullar més guàrdies urbans i, per tant, es veu més policia pels nostres carrers. Reurbanitzarem alguns carrers dels barris de la Morera i de Sistrells; millorarem la zona esportiva de Pere Gol; per combatre l’atur estic impulsant mesures per afavorir als nous emprenedors; i, malgrat la crisi i -com jo dic col·loquialment- amb la que està caient, el Govern espanyol ens subvencionarà la reforma del Mercat Maignon.

P. Com veu el seu futur a l’alcaldia? Crec que l’oposició presentarà finalment una moció de censura?

R. Jo sóc alcalde perquè així ho van voler els ciutadans de Badalona. Vam guanyar clarament les eleccions municipals, la qual cosa demostra que els badalonins volien un canvi al govern de la ciutat. I van ser els ciutadans els que em van donar l’alcaldia. Efectivament es parla d’una hipotètica moció de censura. Numèricament és clar que la poden fer ja que el PSC, CiU i ICV-EUiA són majoria en el Ple. Espero que sàpiguen respectar la voluntat majoritària dels veïns.

P. És esgotador governar en minoria?

R. Ser alcalde de la teva ciutat és un honor. Governar una ciutat com Badalona és una feina molt exigent i compromesa, especialment en aquests moments en que patim la pitjor crisi econòmica dels últims anys. I jo ja sabia que no seria una feina fàcil, ni amb un govern de majoria ni amb un govern en minoria com és el cas. Evidentment, l’actual situació m’obliga a buscar acords amb la resta de forces polítiques, la qual cosa –tot i les hores que hi dediquem- no és massa fàcil. Quan nosaltres estàvem a l’oposició donàvem suport al govern municipal en els grans temes perquè això era bo per a Badalona. Fins i tot, havia fet gestions amb el Govern d’Espanya, quan estava en mans del PP, perquè es desbloquegessin temes relacionats amb Badalona. Jo ara trobo a faltar aquest suport de l’oposició en els temes fonamentals de govern.

P. Què creu que han aportat de beneficiós per Badalona els seus prop de dos anys a l’alcaldia?

R. Els badalonins volien, bàsicament, que es posés ordre a la ciutat. I crec que ho estem fent des del primer dia. Reclamaven més seguretat ciutadana i l’hem posat, malgrat que queda encara molta feina per fer; demanaven més neteja i avui, per primera vegada en molts anys, poden veure els escombriaries treballant fins i tot els diumenges; les persones que volien obrir un comerç demanaven més facilitats, i les tenen... Però, per sobre de tot, els badalonins volien un govern que els escoltés i parlés amb ells. I Badalona té avui un alcalde que no es queda al seu despatx. Ben al contrari, segueixo fent el mateix que feia quan estava a l’oposició: surto al carrer cada dia, em reuneixo amb entitats, visito els encants, parlo amb els veïns... A mi m’aturen molts veïns pel carrer per dir-me que no són del PP però que els agrada el que jo estic fent. Això és el que de debò m’importa, treballar per sobre de sigles polítiques.

P. A principi del seu mandat afirmava que les prioritats per la ciutat eren la seguretat i la recuperació econòmica. Creu que s’han complert?

R. Estem treballant cada dia perquè Badalona sigui una ciutat segura i en camí de recuperació econòmica. Pel que fa a la seguretat ciutadana, hem reorganitzat la Guàrdia Urbana. Hem tret agents que feien feina d’administratius i els hem posat a patrullar. Ara hi ha més presència policial als carrers. I això es nota malgrat que encara queden moltes coses per fer. El nombre de delictes i faltes a la ciutat va baixar el 2012 un 2,40 per cent respecte a l’any anterior. I la xifra de detencions va augmentar un 5,72 per cent. Les xifres són ben clares. A més, hem obert una comissaria de la Guàrdia Urbana a a la zona de Badalona Sud que dóna servei permanent les 24 hores i els 365 dies de l’any.

Pel que fa a la recuperació econòmica, estem treballant de valent perquè Badalona surti millor de la crisi, que colpeja directament més de 23.000 badalonins que són a l’atur. En aquest sentit acabo de firmar un conveni per crear un viver d’empreses a Badalona. Cedirem una nau industrial per llogar-la a un preu simbòlic a emprenedors de la ciutat que iniciïn un negoci i creïn llocs de treball per a badalonins que estiguin a l’atur. Hi ha indicis que Badalona millora. Ho demostra el fet que l’Ajuntament ha concedit 85 noves llicències d’activitats en el que portem d’any.

P. I quines són les prioritats pel que li resta de mandat?

R. En primer lloc treballar perquè els 23.000 badalonins que són a l’atur tinguin expectatives de trobar feina. També vull millorar la neteja dels carrers de Badalona i la seguretat ciutadana. I tot això sense oblidar la promoció econòmica. Vull una Badalona on no hi hagi barris de primera i barris de segona. I també hi ha un tema que em treu la son: els desnonaments. De moment hem posat 22 pisos de lloguer a un preu social per a famílies que estaven a punt de ser desnonades.

"A mi m’aturen molts veïns pel carrer per dir-me que no són del PP però que els agrada el que jo estic fent.". Foto: Ajuntament BadalonaP. Es fa difícil defensar el govern central als Plens en aquests moments de retallades?

R. Evidentment que hi ha coses que no m’agraden. Però miri, d’ajustos en fan tots els governs, el central, els autonòmics, els locals... De tota manera, el govern central col·labora amb nosaltres. Posaré tres exemples. L’empresa pública estatal Mercasa aportarà més de 4 milions d’euros per reformar el Mercat Maignon. El segon exemple el tenim amb el Ministeri de Foment. S’ha compromès a aixecar les vies del tren a l’alçada del port i a construir un pas inferior al costat del canal. I el tercer exemple és que fa uns dies m’he reunit amb representants de la Demarcació de Costes i hem parlat de l’ampliació de les activitats comercials al port perquè vinguin més inversors. I no hem d’oblidar que ha estat el govern espanyol el que ha fet el passeig Marítim que hi ha entre el carrer de Mar i el port.

P. Li preocupa el procés judicial en el que la Fiscalia de Barcelona demana un any de presó per incitació a l’odi racial?

R. Li seré sincer. M’emprenya aquesta situació. Forma part de la línia que venen defensant SOS Racisme i aquest fiscal des de l’any 2010, tot i que el tema s’ha arxivat dues vegades. Jo tinc les idees molt clares i segueixo defensant allò que defensava fa tres anys. Aquí les úniques víctimes que hi ha són els veïns que pateixen els problemes d’incivisme i d’inseguretat. Per això, jo sempre he dit que actuaré contra els que fan la vida impossible als veïns honrats siguin d’on siguin. I com això ho tinc molt clar, el que faré és explicar-ho on correspongui quan arribi.

P. Com valora l’avantprojecte de reforma de l’administració local? Està a favor de que només tinguin sou els regidors de dedicació absoluta?

R. En uns moments de crisi generalitzada com l’actual és lògic que les administracions busquin maneres de retallar despeses. A l’Ajuntament de Badalona, com no podia ser de cap altra manera, ja estem fent aquests ajustos des de fa temps.

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala