Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 04 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 24/2/2010

Badalona impulsa un pla d’extensió de 20,5 km de fibra òptica
- El conjunt de la xarxa que s’està instal·lant està valorada en 3 milions d’euros

Ferran Falcó, durant la seva visita a les obres d'instal·lació de la fibra òptica. Foto: Ajuntament de BadalonaEl primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Badalona, Ferran Falcó, ha informat avui de l’estat d’execució del pla d’extensió de fibra òptica que permetrà connectar 18 seus municipals durant l’any 2010 i aconseguir que ja siguin 28 les seus que comptin amb aquesta tecnologia. Es tracta d’un pla singular en la seva forma d’execució, ja que es basa en el desplegament d’una xarxa amb una inversió molt per sota del seu cost, gràcies a l’aprofitament de les oportunitats que altres projectes d’obra pública han facilitat.

Així, al final del procés, l’Ajuntament comptarà amb una xarxa de fibra òptica de 20,5 quilòmetres valorada en 3 milions d’euros, però que haurà tingut un cost real d’1 milió, la major part del qual s’haurà aconseguit finançar amb subvencions d’altres administracions, com les del Plan Avanza i les del FEOSL. A més a més, el desplegament d’aquesta xarxa pròpia de fibra òptica permetrà un estalvi de 100.000 euros anuals en costos de telecomunicacions de l’Ajuntament, cosa que permetrà recuperar la inversió realitzada pel consistori en menys de 5 anys, a banda d’adaptar definitivament les oficines i equipaments municipals a les actuals demandes i necessitats en matèria d’administració electrònica, ja que la fibra òptica pot arribar a ser fins a 1.000 vegades superior a l’ADSL amb què actualment estan connectats els edificis municipals on arribarà la fibra òptica. Això permetrà atendre amb normalitat els ciutadans en qualsevol d’aquests centres, i garantir que es podrà treballar amb documents escanejats, registre electrònic, tràmits en línia, accés a dades urbanístiques, etc.

L’aprofitament d’altres obres públiques per a estendre-hi la canalització de fibra òptica ja s’ha portat a terme als carrer de Baldomer Solà, Cervantes, General Weyler i al carrer del Doctor Robert, on s’han desplegat 3 quilòmetres de canalitzacions sense cost per a l’Ajuntament, suposant un estalvi de 300.000 euros.

En aquests moments, les obres que s’estan realitzant per instal·lar la xarxa elèctrica que ha de donar servei a la línia 9 del metro (part superior de l’avinguda de Martí Pujol), permeten el desplegament de 3,3 quilòmetres de canalitzacions, suposant un estalvi de 330.000 euros.

A través del segon fons estatal d’inversió local, s’ha aprovat un projecte per a realitzar les connexions necessàries per connectar els trams de fibra òptica amb l’interior dels edificis. El projecte té un cost de 220.000 euros, a càrrec de l’administració central, i permetrà connectar 18 seus, entre d’altres les oficines municipals que hi ha a La Colina i a Morera. Així mateix, les obres que s’estan realitzant a La Rambla inclouen l’estesa de tubs per a la xarxa de telecomunicacions, mentre que el projecte del passeig marítim també contempla la instal·lació d’aquest tipus d’infraestructura.

També pel que fa a les canalitzacions, l’Ajuntament tancarà en breu un acord amb diversos operadors per tal d’intercanviar drets de pas en canalitzacions. Això significa que allà on l’Ajuntament no disposi de canalització, farà servir la de l’operador, mentre que l’operador farà servir la canalització de l’Ajuntament en els punts on no en disposi. Aquesta estratègia permetrà un estalvi de 360.000 euros.

Finalment, a través d’un conveni amb la Generalitat, l’Ajuntament ha aconseguit que a canvi de la cessió de drets de pas per les canalitzacions de la xarxa de tubs municipals, la Generalitat estengui la fibra òptica necessària per a la connexió de 5 de les seus incloses en el pla de desplegament.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Ferran Falcó, ha destacat que “aquest és un exemple d’una acció municipal que pretén aconseguir racionalitzar la despesa sense renunciar a una millora significativa d’un servei estratègic que l’Ajuntament ha de prestar amb la millor tecnologia possible”. Falcó ha explicat que aquesta estratègia és més complexa d’executar “perquè ens obliga a ser molt curosos en la planificació i a tenir un elevat nivell de coordinació interna i externa”, però ha destacat que “fer-ho així és socialment molt més rendible, perquè permet un estalvi de recursos que es poden destinar a altres accions”.


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala