Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 19 de Gener de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 13/12/2012

Creuament de declaracions entre ICV-EUiA i CiU per l’enderroc de l’edifici del carrer Venus
- És el darrer pas dins del Pla de transformació del barri de la Mina que dura ja una dècada

Creuament de declaracions entre ICV-EUiA i CiU per l’enderroc de l’edifici del carrer Venus. Foto: ICV-EUiAL’enderroc de l’edifici de vivendes del carrer Venus del barri de la Mina i el reallotjament dels seus veïns i veïnes en nous habitatges és pràcticament el darrer projecte que falta per executar dins del pla de transformació del barri. En el seu escrit del darrer butlletí municipal de l’any, el grup municipal de CiU manifestava que l’enderrocament “s’ha decidit aturar per motius econòmics”. Unes declaracions que ha contestat Gregorio Belmonte, portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Sant Adrià i vice-president de la comissió executiva del Consorci de la Mina. “Des de la nostra responsabilitat en el Consorci de La Mina volem aclarir que en cap òrgan de direcció del Consorci s'ha près la decisió de no enderrocar l’edifici de Venus. Per tant la informació de CiU no és certa, per no dir que és falsa. La política sobre el barri de La Mina sempre ha estat basada en el consens entre les administracions presents en el Consorci, les entitats del barri i el veïnat. I seria idoni tornar a treballar conjuntament per trobar les millors solucions pel barri, solucions com: la seguretat a l’espai públic; l’eradicació del tràfic de drogues; l’enfortiment del civisme; la millora de l'educació i de les oportunitats de formació i també fer possible el reallotjament de Venus sense condemnar el futur de cap família afectada”.

Segons Belmonte “el reallotjament de veïns i veïnes de l’edifici de Venus té moltes dificultats, bàsicament per les qüestions econòmiques que afecten als qui tenen dret a reallotjament i al propi Consorci del barri de La Mina”. L’objectiu d’aquest darrer projecte és “obrir encara més els espais del barri i poder reallotjar al seus veïns i veïnes en edificis més petits, edificis que ofereixen millors condicions de vida, afavorint així la cohesió social del barri”.

Mireia Hernández, portaveu del grup municipal de CiU al consistori adrianenc, ha contestat al grup d’ICV-EUiA afirmant que en els 10 anys des de l’aprovació del Pla de transformació del barri de la Mina “no s'ha tramitat encara el projecte expropiatori, tot i que, ja estan construïts els nous habitatges que permetrien dur a terme l'expropiació i el conseqüent reallotjament de tots els veïns que tinguessin dret a ser reallotjats. Mentrestant, la situació de l'edifici i dels habitatges es va degradant dia a dia”. Hernández afirma que a dia d’avui no és durà a terme l’enderroc “a conseqüència de la crisi económica” i que “no és cap secret, ja que el mateix alcalde ho va manifestar en l’entrevista publicada el passat mes d’octubre al Diari de Sant Adrià”. Segons la portaveu del grup de CiU, “es traslladaran parcialment només aquells pocs veïns que poden assumir el cost diferencial del nou habitatge i es deixarà la resta, que tenen en aquest moment dificultats econòmiques per assumir el cost diferencial, en la mateixa situació. Això implicarà unes actuacions de reforma en espais comuns, però mantenir l'edifici, contràriament al que el Pla preveu. A més a més, el Consorci ja ha plantejat públicament que, aquelles vivendes que deixessin lliures els propietaris que, voluntàriament, puguin assumir el reallotjament, per evitar que quedin desocupades amb el risc que això implica, podrien servir com a habitatge social per a noves famílies amb major necessitat”. Per tant, manifesta Mireia Hernández, “els fets i les declaracions públiques fetes per part de l'Ajuntament i les informacions facilitades pel Consorci, indiquen clarament que, en aquest moment, no hi ha voluntat de tirar endavant amb l'enderroc de l'edifici, contravenint el que es va planificar en el seu dia. Per tant, de facto la decisió ja fa dies que està presa, CiU constata uns fets, no diu pas cap falsedat”.

Per acabar, manifesta que el seu grup reitera que “malgrat aquestes dificultats econòmiques per assumir els costos de reallotjament i l'enderroc, si es manté l'edifici Venus i no es porta a terme el procediment expropiatori que reclamen els veïns, això només pot agreujar la problemàtica social i veïnal de la Mina. Al nostre entendre, cal continuar buscant fórmules i compromisos per fer possible assumir l'execució d'aquest projecte, no pas, renunciar-hi”.

 

Notícies Relacionades


Comentaris

Aitor Agea Gómez
Les circumstàncies que envolten l'enderrocament de Venus son diverses i, com bé recorda la regidora Mireia Hernández, no son pas noves. En qualsevol cas, no estaria pas de més una justificació exhaustiva de la 'qüestió econòmica' que el regidor Gregorio Belmonte cita, ja que han estat moltes (i diverses) les dotacions econòmiques dels Ens relacionats en la matèria, i potser el que no s'ha gestionat convenientment han estat les prioritats (o els fons). Tenint en compte aquest factor, i la decisió finalment adoptada per l'equip de Govern, crec que queda prou palès que la voluntat real de PSC i ICV-EUiA no ha estat mai enderrocar Venus sinó forçar una perpetuació de la situació 'sine die', simplement per no acceptar les propostes de CiU, encara que aquesta via sigui menys respectuosa amb els drets de les persones que, des de fa molts anys, pateixen la degradació d'aquesta infraestructura i l'impacte negatiu que acaba comportant en la seva vessant més psicosocial. Aquesta alternativa (que no solució) plantejada pel regidor Gregorio Belmonte de ben segur agreujarà la problemàtica existent a Venus, ja que els immobles expropiats i reconvertits en vivendes de lloguer social difícilment reuniran els requisits mínims per garantir un factor d'integració, sinó que més aviat poder acabar esdevenint un factor d'exclusió afegit pels nouvinguts. Aitor Agea Gómez Diplomat en Educació Social Vicepresident d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) SAB

Comissió Reallotjaments
Aprovechando que se habla del edificio de Venus, como portavoz de la Comisión de Realojos he de decir que hasta la fecha es cierto que oficialmente no está decidido si Venus se tira o no. Pero que de la última reunión con el Consorcio, éste dio la sensación que hay un 95% de probabilidades de que no sea derribado, ya que el proyecto no es viable por un TEMA ECONÓMICO. La opción que daban era rehabilitar de igual modo que el bloque de Saturno. Éste está en pésimas condiciones después de 8 años y nosotros nos negamos rotundamente porque será peor el remedio que la enfermedad. Además, como ya dijo el Alcalde, los pisos vacíos de Venus serán alquilados. Como he dicho antes, todas estas informaciones nos conduce a creer que hay un 95% de posibilidades de que no se ejecute el proyecto de Venus. La única opción que nos da La Generalitat es depender de la venta de los pisos de la illa "Q". Gracias a Mireia Hernández, hemos conseguido que La Generalitat nos escuche e intente ayudarnos para poder salir de este embrollo. Antes de entrar Gregorio como Vicepresidente, el Consorcio era un bunque; nos trataban como tontos y no nos reconocían como colectivo. Para terminar, queremos agradecer el apoyo que nos da Mireia Hernández. Denunciar la impotencia que sentimos hacia la gestión y el trato que hemos recibido por parte del Consorcio (esta semana habrá gente que puede firmar las condiciones de éste y aquellos que no pueden realojarse no tienen información). COMO COLECTIVO, TAN SOLO QUEREMOS UNA SOLUCIÓN PARA TODOS Y QUE SE PUEDA EJECUTAR PRONTO EL DERRUMBE DE VENUS.
Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala