Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 07 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sez - Sant Adri de Bess - 13/12/2012

Concurs per posar nom a la balena del Museu de Cincies Naturals de Barcelona
- En la celebraci del seu 150 aniversari

El Museu de Ciències Naturals organitza un concurs per posar nom a la seva balena. Foto: Mariano Herrera El Museu de Ciències Naturals de Barcelona celebra enguany el 150 aniversari de la balena, l’esquelet de la qual, des de fa molt temps, forma part indestriable de les col·leccions del Museu. Durant molts anys ha presidit una de les sales d’exposicions del Castell dels Tres Dragons i en l’actualitat està al vestíbul del Museu Blau on s’ha convertit en una de les peces més emblemàtiques del Museu.

A l’entorn d’aquest aniversari, el Museu organitza diverses activitats. Al vestíbul del Museu Blau s’ha instal·lat un nou espai expositiu amb informació i imatges sobre la balena, es durà a terme una taula rodona amb especialistes en cetacis i es convoca un concurs popular a través de les xarxes socials per tal de trobar-li un nom. Per participar-hi cal entrar al web http://concurs.museuciencies.cat on es recolliran totes les propostes des del 17 fins al 31 de desembre. Un jurat valorarà l’originalitat i creativitat dels noms i el guanyador/a s’emportarà un iPad mini que es lliurarà a una gran festa popular d’aniversari a finals de gener.

Funcionament del Concurs

Fase 1: REBUDA DE NOMS (17-31 de desembre)

Per participar-hi cal entrar al web http://concurs.museuciencies.cat

i omplir un formulari amb la proposta de nom i el motiu pel qual s’ha escollit. El web disposarà d’informació i imatges que ajudarà als participants a inspirar-se en la recerca.

Fase 2: DELIBERACIÓ DEL JURAT (del 31 de desembre al 15 de gener)

El jurat, format per Pilarin Bayés, il•lustradora; Carles Capdevila, director del diari Ara; Xavier Duran, director del programa Mediambient de TV3; Bruno Oro, actor i músic; Joan Alegre, director general de El Periódico de Catalunya, Lina Ubero, cap de Programes Públics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, es reunirà en aquest període i valorarà la creativitat i originalitat de les propostes per triar 10 noms finalistes.

Fase 3: PUBLICACIÓ 10 FINALISTES I VOTACIÓ POPULAR ( del 15 al 22 de gener)

El dia 15 de gener es publicaran els 10 noms finalistes que se sotmetran a votació popular a través del mateix web http://concurs.museuciencies.cat Finalment, diumenge dia 27 de gener el Museu celebrarà una gran festa popular d’aniversari on es lliurarà un iPad mini a l’autor o autora del nom guanyador.

Breu història de la Balena del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Una balena de l’espècie rorqual comú (Balaenoptera physalus), de gairebé 20 metres de llargada i una tona de pes va encallar a Llançà el juny de 1862, a Cap Ras. La notícia va sortir als diaris i va atraure la visita de personatges il•lustres com Narcís Monturiol o Paul Gervais, un reputat zoòleg francès que va voler comprar l’esquelet però tant el poble de Llançà com les autoritats van preferir que es quedés a algun Museu de Catalunya.

El viatge en vaixell de la Costa Brava a Barcelona va ser el primer d’un seguit de trasllats que aquest esquelet ha resistit al llarg de 150 anys. El seu destí inicial va ser la Universitat de Barcelona però també ha estat exposat al Museu Martorell, a dues ubicacions dins el Castell dels Tres Dragons fins que a l’estiu del 2011, després d’un llarg procés de restauració de l’esquelet, va arribar al Museu Blau. Les dimensions del vestíbul del nou espai permetien penjar la balena al sostre en posició d’immersió. Per fer possible una instal•lació d’aquestes característiques, amb 44 cables d’acer, va ser necessari un treball multidisciplinari amb la participació d’arquitectes, estructuralistes, experts en grans muntatges i especialistes en assemblatge d’esquelets de cetacis.

 

Notcies Relacionades


| Edici impresa pdf | Edici impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © rea Bess | Tots els drets reservats.


C/ Bess, n 7 - Sant Adri de Bess - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: Jos Alcal | Produccin: Montse Saez | Administracin | Web master: Jose Mejas | Informtica: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala