Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 14 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Sant Adrià de Besòs - 21/11/2012

"Si no es gaudeix de l'aprenentatge, no hi ha aprenentatge"
- Entrevista amb Xènia Martínez, el Jacobo Muñoz i l'Arantza Jiménez, referents de cada grup d'edat del Casal Infantil La Mina

D'esquerra a dreta, Arantxa Jiménez, Xènia martínez i Jacobo Muñoz. Foto: Casal Infantil la MinaEls nens i nenes han d’aprendre, però aprendre el què?. L'educació també està present fora de l'escola, a casa amb els pares, a la comunitat i també en el temps lliure. El projecte d’inclusió Casal Infantil que atén a la infància en risc al barri de La Mina, ha establert des de fa uns cursos una altra manera d'aprendre. Al Casal no es parlen dels valors i emocions només com a continguts, sinó que es viu l'aprenentatge a través d'un procés social, participatiu i que fa protagonistes als infants respectant el seu ritme biològic i atenent les seves necessitats i motivacions.

Parlem amb la Xènia Martínez, el Jacobo Muñoz i l'Arantza Jiménez, ells tres són els referents de cada grup d'edat del Casal Infantil La Mina, que atén cada dia a un grup de 60 nens i nenes de 3 a 12 anys amb un equip especialitzat en l'educació social. La Xènia, a més, també és la coordinadora del servei.

Apareixen uns ous de dinosauri al Casal. Foto: Casal Infantil la MinaPregunta. Quina és la finalitat del Casal Infantil del barri de La Mina?

Resposta. Ajudar als nens i nenes a desenvolupar-se com a persones i donar recolzament a les famílies per poder dur a terme una parentalitat positiva. Fent un treball de prevenció i procurant aportar-los tot allò que els infants necessiten en el seu present i que també necessitaran en el seu futur.

P. És un espai només de joc?

R. El joc és el vehicle a través del qual els infants adquireixen aprenentatges, així que des del Casal l’adoptem com la nostra eina principal. És en el joc on es donen les millors condicions per aprendre, ja que jugar ens permet descobrir, conèixer, construir vincles, relacionar-nos i gaudir. Nosaltres defensem que si no es gaudeix de l'aprenentatge, no hi ha aprenentatge.

P. Els nens aprenen sols?

R. Els nens i nenes son creatius, observadors i curiosos per naturalesa, però això no és suficient. Se'ls ha d'acompanyar en un ambient que els doni recursos i respecti les seves necessitats. Els educadors s’interessen per cadascun dels infants, coneixen els seus gustos i el seu caràcter i això crea un vincle entre ells que els permet aprendre de les experiències. Al Casal els educadors no imposen, fan propostes que els engresqui per aprendre.

P. Quina és la vostra tasca?

R. Facilitar eines als infants per construir el seu propi El personatge Aladdin els ensenya tècniques creatives i d'imaginació. Foto: Casal Infantil la Minaaprenentatge a través de les seves experiències. Intentem que facin les coses per un plaer, un gust, una meta personal. Que els aprenentatges esdevinguin significatius per ells i els puguin fer servir a la seva vida quotidiana i els motivem amb un reforç positiu de totes els coses que fan bé, que son moltes.

P. I les coses que fan malament?

R. Nosaltres li donem la volta a la truita, ressaltem les conductes i actituds positives dels nens i nenes, de manera que l'atenció està posada en el que fan bé. És clar que a vegades hi ha situacions que comporten unes conseqüències, aleshores oferim un temps per reflexionar i revisem o modifiquem les normes bàsiques establertes en grup. Aquestes situacions no deixen de ser problemes i els problemes han d'existir per poder aprendre a resoldre'ls. Aquí no importa si ens equivoquem, perquè estem aprenent. El càstig autoritari no existeix al Casal.

P. Quin tipus d'activitats feu?

R. Hi ha espais de tots tipus de joc, simbòlic, lliure, de regles, d'expressió o el joc exterior, espai d'hàbits d'higiene i rutines, cada dia fem l'assemblea dels infants dirigida per ells mateixos, fem tallers, algunes sortides i moltes més activitats, la majoria acostumen a estar ambientades en un centre d'interès cada trimestre.

P"La llegenda del Mil·lenari", per a treballar la coeducació. Foto: Casal Infantil la Mina. Que són els centres d'interès i per a que els utilitzeu?

R. Els centres d'interès son un conjunt d'activitats, jocs o tallers amb un fil conductor i una finalitat educativa al darrera, com pot ser el món d'Aladdin per a introduir la creativitat i millorar la imaginació amb els més petits, l'aventura d'exploradors i els ous de dinosaures per a facilitar el treball en equip, un laberint d’entranyables gnoms que ens ensenyen les emociones o una tribu i uns pirates que han de conviure en la mateixa illa i hem d'ajudar-los a resoldre problemes de convivència establint uns valors. Els personatges i les històries estan pensades per motivar i cridar l’atenció a través de misteris que fan que els nens i nenes es sorprenguin sobre alguna cosa i s'entusiasmin en resoldre, en entendre i en aprendre a cada activitat.

P. Dediqueu temps a parlar de les emocions?

R. Les emocions ens guien a la vida, estan presents a l'hora de prendre qualsevol decisió i son molt complexes. És imprescindible que aprenguin a reconèixer les seves pròpies emocions, les dels altres i a controlar-les, això ho treballem de manera transversal i més directament als programes de Teatre, o el de JugART.

P. Que són aquests programes?

R. Son programes socioeducatius que treballen un objectiu concret que respon a la necessitat del moment dels nens i nenes, per exemple a Teatre Social fomentem mètodes d’expressió i comunicació assertiva amb activitats de representació i a JugART aprenem eines per expressar-nos amb imaginació i creativitat a través de la pintura o l’escultura, eines molt útils sobretot quan encara no trobem les paraules per definir els nostres sentiments.

P. Què més aprenen els nens i nenes que assisteixen al vostre Casal?

R. Aprenen a establir relacions positives, a compartir, a conèixer uns valors, a resoldre els seus conflictes i totes i cada unes de les eines i habilitats que necessiten per poder ser protagonistes del seva pròpia vida.

P. Sembla fàcil...

R. Els infants demanen el que necessiten de moltes maneres, és qüesDescobrim més sobre el poble gitano amb el "Circ Zicaló". Casal Infantil la Minatió d'observar-los, escoltar-los i acompanyar-los amb molta atenció, no només verbal, també amb una atenció física, de sostenir, de contenir.

P. També orienteu activitats cap a les seves famílies i cap a la comunitat?

R. Les famílies son la part més important en el creixement dels infants per això que apostem en una relació oberta i estable entre la família i l'equip. A la programació hi ha activitats pensades directament per donar lloc i espai a les famílies i fer-les participes del Casal.

També fem activitats dirigides a tot el veïns i veïnes, que actuen com a espai de relació, participació, intercanvi, convivència i que sobretot volen promoure la sensibilització sobre la infància com pugui ser la celebració del Dia del Joc o del Dia dels Drets dels Infants.

P. Què necessiteu per continuar desenvolupant aquesta bona feina?

R. El Casal es sustenta econòmicament amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya i altres ajudes privades i puntuals, a més de les activitats solidaries que organitzem i l'aportació de les quotes per part del usuaris, però també és molt important l'ajuda humana de persones voluntàries que complementen la feina de l'equip d'educadors en activitats puntuals.

P. I què s'ha de fer per ser voluntari del Casal Infantil La Mina?

R. Posar-se en contacte amb nosaltres a través del facebook, el mail casal@casalinfantillamina.com o el telèfon 689 751 388. Amb petites col·laboracions, d'algunes hores, s'aconsegueixen grans experiències positives pels nens i nenes, i també per les pròpies persones voluntàries.

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala