Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 14 de Desembre de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sez - - 7/11/2012

La seguretat alimentria, tema central d’ExpAliments 2012 el proper 17 de novembre al Campus de l’Alimentaci de la UB a Santa Coloma
- Hi haur debats sobre l’s de la carmanyola a les escoles, tallers per experimentar amb aliments, estands i visites guiades

La Universitat de Barcelona, a través del CamLidia Guinart, Màrius Rubiralta i Claudi Mans durant la presentació de la festa ExpAliments. Foto: Ajuntament SCpus de l’Alimentació, organitza la festa ExpAliments, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Al llarg de la jornada es duran a terme tallers, experiments en directe, jocs, debats i moltes més activitats dirigides al públic familiar, als estudiants i als professionals per conèixer els aliments i la nutrició i experimentar-hi. La festa, d’accés lliure, tindrà lloc el dissabte 17 de novembre, de 10.30 a 14.30 hores, al Campus de l’Alimentació de la UB, ubicat al Recinte Torribera de Santa Coloma de Gramenet, (c. de Prat de la Riba, 171).

L’acte de presentació d’ExpAliments, celebrat aquest matí a l’edifici La Masia del Campus, ha comptat amb els parlaments de la tinent d’alcalde i regidora d’Innovació i Universitat, Lídia Guinart, del director del Campus de l’Alimentació (UB), Màrius Rubiralta, i del coordinador de la Festa ExpAliments 2012 (UB), Claudi Mans.

La regidora d’Universitat Lídia Guinart ha destacat que ExpAliments “suposa una cita ciutadana que aporta valor afegit al Campus i alhora una nova oportunitat per potenciar el coneixement de la la Santa Coloma, ciutat universitària, dins i fora del municipi”.

Segons explicà Màrius Rubiralta, director del campus de l’Alimentació de la UB, “la festa ExpAliments vol donar a conèixer al públic local, independentment de la seva edat, aspectes diversos de l’alimentació, la nutrició i la seguretat alimentària, que formen part dels continguts dels ensenyaments impartits al campus, així com la recerca en temes relacionats amb la nutrició i l’alimentació”.

Per la seva banda, Claudi Mans, coordinador de l’ExpAliments 2012, ha destacat que la nova edició de la jornada “incorpora més activitats i més diverses, fet que demostra que està creixent en continguts i en participants. A més hi participen voluntàriament 50 professors i 40 estudiants, així com 15 organitzacions i empreses del sector”.

Debat sobre l’ús de la carmanyola a les escoles

Enguany, el fil conductor d’ExpAliments és la seguretat alimentària. Com a novetat es farà, entre d’altres, un debat sobre l’ús de les carma­nyoles a les escoles organitzat per l’Observatori de l’Alimentació de la UB (ODELA) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. També s’analitzarà la comunicació que es fa dels temes alimentaris en els mitjans en un debat organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), amb la participació de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).

Enguany s’ha reservat un espai infantil, en el que hi haurà jocs i tallers i el conta contes «Més enllà dels núvols”. També s’han incorporat nous tallers com la «Màgia amb aliments”, en el que es faran experiments aparentment màgics i es donarà la seva explicació científica o «Molècules en acció: de la pantalla a la cullera o sobre la manera d’escollir el millor esmorzar» on es mostra com la ciència més bàsica pot ajudar a comprendre els mecanismes de la nutrició i la percepció sensorial dels aliments. Per la seva banda, el Grup de Restauradors de Santa Coloma farà el taller gastronòmic “Sabors del Món”. Aquest any s'afegeix també la Fundació Thao per a la prevenció de l'obesitat infantil, amb un estand i jocs.

El proper dissabte 17 de novembre se celebrarà la festa ExpAliments 2012. El públic també podrà participar en el concurs «Mites de l’alimentació», mitjançant el sistema interactiu EduClic, o assistir a microponències sobre qüestions relacionades amb l’alimentació i la nutrició. Així mateix, s’hi podran veure diverses exposicions com ara la de l’ONG Nutrició sense Fronteres «On comença de nou la vida».

Diverses empreses i entitats del sector, com ara el CETT, la Fundació Alícia, la Fundació 5 al dia, l’ACSA, Gallina Blanca i d’altres, seran presents en diversos estands amb informació nutricional.

Visites guiades i activitats a l’aire lliure

ExpAliments també oferirà l’oportunitat de conèixer les instal·lacions del Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma, a partir de visites guiades als equipaments dedicats a la investigació i la docència (laboratoris, biblioteca, aules, entre d’altres). Per a fer les visites guiades cal la inscripció prèvia al web www.gramenet.cat/expaliments

També es podran fer activitats a l’aire lliure, en el marc de l’Estratègia NAOS per a la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat i del projecte UB saludable, amb la col·laboració del Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES) de la Generalitat de Catalunya i de Duet Sports (centres d’esport i salut).

En l’organització hi participen prop de 100 professors i alumnes de la Facultat de Farmàcia i de la Facultat de Química de la UB, i també investigadors de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA·UB) a més de 15 entitats i empreses. La jornada té el suport i l’ajut econòmic de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement.

Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma

El Campus de l’Alimentació és un campus temàtic i territorial que respon a la voluntat de visualitzar el potencial de la Universitat en el sector de l’alimentació, i que participa en l’agregació d’actors que formen part del Campus d’Excel.lència Internacional (CEI) “Health Universitat de Barcelona Campus” (HUBc).

El curs 2012-2013, el Campus acull 600 alumnes, professors i investigadors ubicats en més de 12.000 metres quadrats de serveis, espais i laboratoris docents, despatxos de professors i laboratoris d’R+D. S’hi imparteixen dos graus, adscrits a la Facultat de Farmàcia de la UB: un de Nutrició Humana i Dietètica i un altre de Ciència i Tecnologia dels Aliments i a partir del 2n semestre s’impartirà el Màster de Seguretat Alimentària. Un altre dels eixos del Campus de l’Alimentació de la UB és la recerca, que recull l’àmplia experiència de nombrosos grups de la UB, vinculats principalment a l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA·UB).

Aquest Campus també té una projecció social important i acollirà la unitat UB-Bullipèdia, impulsada per El Bulli Foundation, així com també la convocatòria del Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca, que premia els millors treballs de recerca de batxillerat en l’àmbit de les ciències de l’alimentació.

 

 

Notcies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no ests registrat, pots fer-ho aqu
| Edici impresa pdf | Edici impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © rea Bess | Tots els drets reservats.


C/ Bess, n 7 - Sant Adri de Bess - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: Jos Alcal | Produccin: Montse Saez | Administracin | Web master: Jose Mejas | Informtica: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala