Publicitat
Publicitat
Publicitat

Divendres, 14 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 3/9/2009

«Al pessebre de La Catalana hi està involucrat tot el municipi»
- Entrevista a Anna Estarlich, presidenta de l’Associació de Pessebristes de Sant Adrià de Besòs

“Cada any ho fem més bé. És l’orgull pessebrista que parla per mí”, afirma Anna Estarlich, presidenta de l’Associació de Pessebristes de Sant Adrià. El consistori adrianenc ha escollit l’entitat perque sigui l’encarregada de fer el pregó al balcó de l’Ajuntament el proper divendres 4 de setembre. Estarlich, que és la presidenta de l’entitat des de fa set anys, serà qui prononciï unes paraules que parlaran de la història del pessebre.

Anna Estarlich (segona per la dreta) amb alguns dels membres de l’Associació de Pessebristes de Sant Adrià. Foto: MS

“En principi vaig pensar que parlar del pessebre el mes de setembre, encara amb aquesta calor, seria una mica estrany, però hem d’aprofitar l’ocasió i fer saber a tothom qui sóm i en què treballem”, comenta l’Anna a la seu de l’associació, l’anomenada “Casa Rosa”, un edifici també amb molta història. Construit a principis del segle XX, tenia funcions de posada i des de fa uns cinc anys és la seu de l’entitat i un dels edificis que continuarà dempeus a l’antic barri de La Catalana fins que ho vulgui l’empresa propietària.

Encara que els adrianencs i adrianenques coneixem molt bé el pessebre de La Catalana. És, sens dubte, l’acte nadalenc més esperat per tothom des de que el 1995 l’Associació de Veïns va decidir recrear el naixement de Crist. “El pessebre és molta feina, i per aconseguir muntar-lo cada any es necessiten persones que tinguin moltes ganes de treballar”, afirna Anna. És per això que es va crear l’Entitat Cultural Districte IV (La Catalana és el districte IV de Sant Adrià) el 1997. “Com a Districte IV vam funcionar uns 13 anys, però va arribar un punt que només unes deu persones vivim o tenim arrels a La Catalana. No era just per la resta de les 150 persones que treballen al pessebre”, explica la presidenta. Per això, i per altres qüestions burocràtiques, l’entitat es va canviar el nom i és des de llavors l’Associació de Pessebristes de Sant Adrià.

Un pessebre de tota la ciutat

Amb aquest canvi de nom, l’entitat també vol deixar clar que el pessebre no és només del barri de La Catalana, sinó de tota la ciutat. “A l’associació hi tenim gent de tots els barris de Sant Adrià, menys de Via Trajana. A més, també hi participen persones de Badalona, de Calella, del Grup La Pau, de La Verneda, de Sant Martí, etc. Som una gran família”.

A més, els temps de reivindicació han passat. “El pessebre es va crear per reivindicar que aquí hi vivia gent, que no teniem llum, que els carrers estaven sense asfaltar”, explica l’Anna, que defensa des del primer dia la gratuïtat de l’acte. “Si es cobra entrada, la gent no vindrà tant”. I es perdrà el caràcter amb el que va néixer. “Ara ja no estem reivindicant el barri. Estem a punt de traslladar-nos al barri nou”, reconeix la presidenta de l’associació.

Un tema molt complicat per parlar-ho al final d’una entrevista sobre el pregó de Festa Major. “Aquesta situació s’ha allargat durant 30 anys, i segur que hi hauran problemes quan arribi el moment. Per ara només tenim clar que viurem a un altre lloc d’una altra manera”, comenta l’Anna. La vida al barri de La Catalana és un món apart, i no tothom si podrà acostumar o hi podrà fer front a les noves despeses.

Una Festa Major molt pessebrista

L’Anna Estarlich no té clar què dirà al balcó de l’Ajuntament, però sí dirà ben alt que el pessebre de La Catalana és una feina de tots els qui han passat per l’entitat i que han treballat molt dur per a que aquest continui després de quasi quinze anys. “Aquí hi treballes. No és un voluntariat de passar l’estona”. Però això sí, ”hi ha gent que ve i se’n va, però els molts que quedem és perque ens hi sentim a gust”, afirma l’Anna.

Allò que sí té clar és que convidarà a tots els adrianencs a participar a la Festa Major, encara que ella no hi participi gaire per les obligacions com a presidenta de l’entitat. “Si la feina ens deixa dues hores lliures, les hem d’invertir en el pessebre”. Això sí, el día del patró, 8 de setembre, serà present a la cerimònia de lliurament dels primers Premis Ciutat de Sant Adrià, perque l’entitat ha estat l’escollida a l’apartat de cultura popular. “També hi seré a la recepció a l’Associació de Vidues, per l’amistat que m’uneix amb algunes d’elles dels meus anys de monitora de manualitats”.


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala