Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 19 de Febrer de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 15/6/2012

40 cooperativistes de Sant Adrià es queden sense pis a La Catalana per falta de finançament
- Denuncien irregularitats i pressions per part de la gestora de la promoció

40 cooperativistes de Sant Adrià es queden sense pis a La Catalana per falta de finançament. Foto: Juan Carlos Rodríguez“Nosaltres pensem que això és una estafa”. Aquesta és la idea d’alguns dels membres de la promoció Sant Adrià-1, de la Cooperativa d’Habitatges Veïnals de Catalunya, que forma part de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc), que l’any 2007 va signar un conveni amb l’Ajuntament de Sant Adrià per construir habitatges de protecció oficial al barri de La Catalana. La cooperativa la formen 40 famílies adrianenques que han abonat 42.000 euros cadascuna com a mínim i que, per ara, no tenen ni pis ni expectatives de tenir-ho en un futur proper. El motiu? L’entitat bancària que havia de proporcionar el finançament, en aquest cas La Caixa, els hi ha negat. “Per part dels cooperativistes, de Confavc, d’Habitatges Veïnals, de Creixeda (la gestora) i per part de l’Ajuntament de Sant Adrià hem fet tot el que haviem de fer”, explica Joan Martínez, expresident de la Confavc que va viure tot el procés abans de deixar la presidència fa poques setmanes. “Tot funcionava. L’únic entrebanc que podia sortir era que no hi hagués finançament. I un dia La Caixa ens diu que no ens donen diners. Ens va sobtar moltíssim. Vam anar a parlar amb ells i ens van dir que erem joves, que no ens coneixien, quan portàvem més de tres anys posant diners en un compte corrent els 42 socis que té la cooperativa, quan la Confavc està treballant amb la Fundació La Caixa en projectes, quan l’Ajuntament va signar un conveni. També ens van dir que per ells era un risc massa alt. Però hi havia un compromís”.

Tal i com confirma el regidor d’Urbanisme del consistori adrianenc, Joan Callau, la cooperativa ha pagat 579.000 euros del 1.930.000 euros que costa el terreny, una part de la parcel·la R19 de La Catalana. “Demanaven ajornaments a l’hora de pagar, que aprovàvem per ple. Últimament s’endarreria més del compte i els trucàvem per veure què passava. A l’abril havia un altre pagament i l’últim era al juliol. Alguna cooperativista havia vingut aquí a preguntar què passava. I ara ens han dit que no hi ha finançament”. Per ara, els únics treballs que s'han dut a terme a la parcel·la són els de la junta de compensació a nivell de carrer.

Des de la negació del crèdit, la Confavc, tal i com explica el seu ex-president, “vam parlar amb l’alcaldia per veure si podien ells mateixos parlar amb La Caixa, no per demanar un ajut especial sinó per fer-los veure que estàvem complint amb tot. També hem parlat amb totes les administracions, com Incasol, el propi conseller. Però malauradament no han donat per ara els seus fruits”.

Els cooperativistes entenen que la situació actual és complicada, però també tenen clar que la gestió duta a terme per Creixeda, la gestora que forma part del Grup Progea i que s’encarrega de fer tots els tràmits per la cooperativa, no ha estat del tot transparent. Denuncien irregularitats des del principi. “Ens vam fer un contracte d’adquisió de la vivenda sense data i provisional, i tot amb molta pressa, d’un dia per l’altre. Vam haver de signar-ho sense tenir els plànols definitius”, comenta un dels cooperativistes que prefereix que no es publiqui el seu nom per por a represàlies. “Dins de les despeses, el segon import més alt són els seus honoraris. Quasi són més cars els honoraris de Creixeda que comprar els terrenys. Han cobrat 300.000 euros l’any, 18.000 euros al mes, a més d’altres despeses com 11.000 euros en publicitat, quan no hem vist cap anunci per enlloc ”, comenta el cooperativista, que també denuncia actituds amenaçadores i poc professionals per part de Creixeda. “En tots aquests anys només han parlat amb un director d’oficina de La Caixa. Fa la sensació que no han fet res. Poden haver errades, però sembla que no s’ha mirat per l’interés de la cooperativa”. Els cooperativistes es queixen de falta de comunicació. “Ens vam presentar el problema de la falta de finançament fa un mes, a la darrera junta ordinària, que es fa cada sis mesos, sense informar-nos abans, quan aquest problema ja venia de lluny. A més, ens van dir 40 cooperativistes de Sant Adrià es queden sense pis a La Catalana per falta de finançament. Foto: Juan Carlos Rodríguezque havien parlat amb l’Ajuntament i amb la junta de compensació, i no era veritat”. Alguns dels cooperativistes creuen que La Caixa no ha donat el finançament “perquè Creixeda, o Progea, són morosos”.

Joan Serra, gestor de Creixeda, afirma que “no som nosaltres qui no tenim el finançament, són ells. Com a cooperativa d’habitatges, els cooperativistes són els autopromotors de la promoció. Si deneguen el préstec ho estan denegant als cooperativistes, no són els clients afectats, són els màxims responsables de la cooperativa, no nosaltres. Nosaltres només fem els tràmits en nom de la Cooperativa d’Habitatges Veïnals de Catalunya”. Afegeix que “no és cert que la Cooperativa sigui morosa perquè la fase de Sant Adrià té un saldo positiu, no està en números vermells”. Pel que fa a les queixes en la seva gestió, Serra demana “que les manifestin directament”, i aclareix que “tot està auditat, els comptes han passat per assamblea i tot està aprovat per ells. Nosaltres només som gestors, i com a gestors hem fet la feina que tocava”.

Solució: esperar o dissoldre

Ara només queden dues possibles solucions: esperar a veure si s’aconsegueix el finançament, o dissoldre la cooperativa, el que comportaria la pèrdua d’alguna part dels diners aportats pels cooperativistes. A la darrera junta ordinària, Creixeda va presentar els comptes per preveure una possible dissolució de la cooperativa. Del 1.505.000 euros aportat pels cooperativistes, només queden 207.000 euros, 6.000 per cap. A més, el consistori adrianenc s’ha compromés a retornar els diners pagats per la cooperativa per la compra dels terrenys, tot i que, tal i com reconeix Joan Callau, “per l’Ajuntament seria un gran problema retornar aquests diners”. En total, els cooperativistes podrien recuperar entorn del 70% del que han aportat. “Es pot recuperar una part del que es va invertir, però d’altres, com pagaments a professionals, no es poden recuperar. I això a nosaltres som els primers que ens sap greu”, comenta l’expresident de la Confavc, Joan Martínez.

Els cooperativistes denuncien que a la darrera junta van rebre pressions per part de Creixeda. “Van venir amb el seu advocat, sense deixar-nos parlar lliurament i ens van dir que si continuàvem queixant-nos es declararien insolvents i no veuriem ni un euro”. Des de la Confavc es desmenteix aquest punt. “No és cert que Creixeda hagi amenaçat els cooperativistes. Inclús va venir el propi president de Progea per deixar clar que donàven suport al projecte. El que sí va dir Creixeda és que no podien garantir la situació perquè no som nosaltres, és una situació financera. Però no es poden declarar insolvents perquè els diners estan ahí, són els que hi ha. Entenem que la gent estigui empipada. Som els primers que volem que això se solucioni, i per això parlem amb qui sigui perquè això tiri endavant”.

Per ara, els cooperativistes esperen. Esperen trobar finançament i que d’aquí a poc puguin tenir el seu pis a La Catalana. Esperen que totes “les coses rares” que veuen en aquesta promoció d’habitatges de protecció oficial en la que es van embarcar fa cinc anys desapareguin. Esperen que publicar la seva història serveixi per alguna cosa. Esperen.

 

Notícies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala