Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 04 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 11/2/2010

"És molt important que comuniquen als ciutadans el que es fa a cada moment"
- Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

Amb només 35 anys, Núria Parlon va ser elegida alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet el passat 17 de novembre, després que Bartomeu Muñoz fos inculpat en el cas Pretòria. Politòloga de professió, és colomenca de tota la vida, i treballa a l'ajuntament des de fa vuit anys. En 2007 entra a formar part del consistori primer com a ponen adjunta de Joventut, Solidaritat i Cooperació i després com a novena tinen d'alcalde i ponent de ciutadania i coordinadora de les ponències de l'àrea de Serveis a la Persona. Té molt clar que per recuperar la confiança dels ciutadans s'ha de treballar des de la transparència.

Pregunta. Et sents observada amb lupa en cada moviment que fas en aquest ajuntament després del que ha passat?

Resposta. En certa manera, després dels esdeveniments d'octubre, tens la percepció que has de fer-lo tot molt bé. I això significa que has de ser totNúria Parlon, al seu despatx de l'ajuntament. Foto: JPalment transparent, rigorós en tot el que facis i en la manera que l'hi comuniquis als ciutadans i ciutadanes. Evidentment, ara mateix a Santa Coloma desgraciadament hem d'estar molt pendents que tot el que es faci es realitzi amb el més estricte i escrupolós compliment, ja no solament de les normatives administratives, que això ha de ser així sempre, sinó que és molt important que comuniquem als ciutadans a cada moment el que es fa, per què es fa, quins resultats tindrà, en què els beneficia. Crec que és la part bona que podem treure de tot el que ha passat. Tenim una oportunitat impecable perquè ens mirin amb lupa i alhora nosaltres crear tot un procés en el qual establirem noves pràctiques pel que fa a la relació entre l'administració i la ciutadania.

P. Una mica retornar la confiança de la gent cap als seus governants.

R. És fonamental que els ciutadans de Santa Coloma recuperin la confiança en la institució, i aquest és part de l'esforç que estem realitzant tant els polítics com el conjunt de funcionaris i de personal laboral de l'ajuntament. Per a recuperar aquesta percepció de normalitat que ha de tenir el ciutadà quan es dirigeix a qualsevol òrgan de l'ajuntament per a fer algun tràmit administratiu, per a sol·licitar una ajuda, etc. Perquè aquesta normalitat del dia a dia contribuïx que el ciutadà de Santa Coloma recuperi aquesta confiança cap a la institució. Per aquest motiu cal reforçar tots els canals d'informació, de consens, de proximitat amb els ciutadans.

P . Una de les primeres mesures que vas prendre com alcaldessa va ser convidar a l'oposició a participar en les Juntes de Govern per a fomentar la transparència. Com ha estat rebuda la proposta?

R. Vam fer aquesta oferta en la línia de millorar la transparència, perquè de fet seria un cas únic que l'oposició estigués present en la Junta de Govern sense formar part d'ell. Però, de moment, no han acudit.

P. Quina és la raó que han donat per a no acudir?

R. Les raons que esgrimia el Partit Popular, perquè la resta no s'han pronunciat, és que no s'havia formalitzat suficientment. La meva pregunta és: què cal formalitzar més que l'alcaldessa en un ple, enfront del secretari de la corporació deixi constar en acta que els grups de l'oposició es poden incorporar a les juntes de govern? Crec que és més que suficient.

P. Es preveu avançar les eleccions?

R. No.

P. Quins són els principals problemes de la ciutat?

R. Santa Coloma té una sèrie de reptes que no són diferents als que puguin tenir la resta de ciutats de l'àrea metropolitana. Ara bé, també té les seves particularitats, que això pot ser bo o dolent. Crec que ens podem sentir orgullosos com ciutat en l'entorn metropolità dels valors de convivència i de cohesió social que hem estat capacços de projectar a través d'un treball que es duu fent des de fa molts anys a través del Pla de la Convivència, dels Serveis de Mediació en el Territori que hem engegat perquè en aquells barris en els quals ha canviat la fisonomia cultural hagi un tractament dels dubtes que puguin sorgir, de les problemàtiques a l'hora de compartir l'espai públic. S'ha reforçat la mediació en el carrer, en el territori i també hem geneLa nova alcaldessa de Santa Coloma vol més transparència a la gestió municipal. Foto: JPrat pràctiques convivencials relacionades precisament amb la importància que té la cultura. La cultura com un element que permet al mateix moment tenir presents els orígens, les arrels i alhora és un element d'unió. I això, bé canalitzat ajuda a ser ciutat i acosta als ciutadans entre si. Això és un aspecte molt important, però en aquest sentit també tenim reptes fonamentals, com el poder plantar cara a les necessitats que tenen els ciutadans, sobretot en aquests moments de crisi econòmica, com els passa a tots els ajuntaments, perquè aquestes persones se sentin ajudades i que contin amb la solidaritat, no solament de la trama social de la ciutat sinó que puguin rebre una resposta de la seva administració, que siguin assessorats i que no sentin que en els moments que ho estan passant malament no tenen el suport institucional. Això és un cúmul de reptes que obliguen a estar molt atent, a fer una gestió pensant en les necessitats de la ciutadania i ser molt escrupolosos en la gestió dels recursos.

P. I completar les grans obres que s'han paralitzat.

R. De fet, no s'han parat obres que estiguessin en marxa. L'única cosa on hi haurà retard serà en el Mercat del Fons pels fets esdevinguts. Atès que era un projecte estratègic per al barri perquè generarà tot un seguit de serveis fonamentals com són una biblioteca, llar d'infants, supermercat, un mercat modern, el que volem és aprovar en el pròxim ple el procediment administratiu perquè pugui tirar endavant el projecte com més aviat millor. Hi ha promocions d'habitatges que estan en un moment de revisió pels fets esdevinguts, i també per la situació en la qual es troba l'empresa Gramepark, en administració judicial, amb el que tots els processos es ralenteixen. Els projectes que vaig suspendre amb la meva presa de possessió eren projectes que no estaven iniciats. Per tant, la percepció d'aturada no existeix, no és com si haguéssim deixat una obra a mitges. L'altre gran projecte de ciutat, que era el Cubis, amb els cinema, l'hotel, els habitatges de lloguer per a gent jove i gran, tot això seguirà endavant, i esperem que en breu els ciutadans puguin gaudir dels cinemes, per exemple, que no tenim.

P. Quan es va començar a remenar el teu nom com a possible alcaldessa, es va remarcar que tenies 35 anys, la mateixa edat que Manuela de Mare quan va accedir a l'ajuntament. Tens por de les comparances?

R. No. Suposo que també se'ns va comparar perquè les dues érem dones i la coincidència de l'edat. Manuela va marcar un perfil de fer política que va ser modèlic per la seva capacitat de relacionar-se amb els ciutadans en primera línia, aquest tu a tu, aquest tocar a la gent. A part de la transformació i millores que va tenir la ciutat en aquesta època, que també va tenir amb l'anterior alcalde Luis Hernández i en l'època de Bartomeu. Crec que la gran capacitat de Manuela de Mare de relacionar-se i ser pròxima a la gent és un bon exemple a seguir.

P. Quants anys et veus com alcaldessa?

R. Sóc una persona que viu el present amb intensitat, i aquest present és el que ha de determinar el futur. No m'agrada fer plans de llarg recorregut. Ara sóc alcaldessa i això és el que em preocupa i en això he de concentrar els meus esforços. En el futur se solen recollir els fruits del treball del present.

 


Comentaris

Antonio Andrés
felicitar a la alcaldesa, por sus cualidades y por los equipos de trabajo en su entorno.| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala