Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 03 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 5/6/2012

Els Mossos desmantellen una organització criminal dedicada a la sostracció de la càrrega dels camions estacionats a les àrees de servei
- Després l'amagaven a trasters de diverses localitats catalanes, entre elles Sant Adrià

Els Mossos desmantellen una organització criminal dedicada a la sostracció de la càrrega dels camions estacionats a les àrees de servei.Agents del grup de Multireincidents de l'Àrea d'Investigació Criminal de Barcelona dels Mossos d'Esquadra,en un equip conjunt amb la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Martí han desarticulat una organització criminal especialitzada en la sostracció de la càrrega dels camions que es trobaven estacionats a les àrees de descans de les vies ràpides de Catalunya.

L’organització actuava principalment a les àrees de servei de la autovia A-2, autopistes AP-2 i AP-7. S’han detectat robatoris des del municipi de Jorba (l’Anoia) fins a Girona.

La sostracció d’una furgoneta de grans dimensions el passat mes de juny 2011 al barri del Besòs de Barcelona, alerta els investigadors de la comissaria de Sant Martí sobre un grup de delinqüents que s’estarien dedicant a la venda d’objectes prèviament sostrets de camions estacionats a les àrees de servei de les carreteres catalanes, principalment de les comarques gironines.

En el decurs de la investigació es van poder relacionar la sostracció de camions i furgonetes que eres utilitzades posteriorment per a transportar les càrregues del material robat. Els agents constaten que es troben davant d’un grup de persones organitzades i amb una estructura logística important , formada per tres bateries que treballaven de manera independent, tot i que en determinats moments col·laboraven per a delinquir.

Modus operandi

La manera d’actuar de les tres bateries de delinqüents era molt similar:

Un o dos membres del grup es desplaçaven per les diferents àrees de servei de les autopistes o autovies i aprofitaven que els camioners es trobaven descansant per a mirar el tipus de càrrega que transportaven. Comunicaven al cap del grup el material i aquest decidia, en funció de la sortida que podria tenir en el mercat negre, si es sostreia o no.

Un cop decidida la sostracció el cap localitzava persones amb vehicles robats, principalment furgonetes de grans dimensions, i d’altres que farien de “braceros” per a traslladar-se fins l’àrea on estava estacionat el camió seleccionat. Quan s’asseguraven que el camioner estava adormit s’enduien la càrrega i la transportaven fins als diferents establiments de lloguer de trasters on acumulaven els productes fins a la venda als receptadors.

Una vegada s’arribava a un acord econòmic amb els receptadors, la mercaderia era traslladada fins a uns altres trasters que tenien llogats en diferents poblacions ubicades a les entrades i sortides de les vies ràpides on actuaven.

Els investigadors van detectar que amb el material sostret l’organització criminal donava tres tipus de sortida:

- venda a persones de contacte que es trobaven al Marroc

- venda a persones nacionals que revenien el material en mercats o similars

- els productes d’alimentació o d’higiene es negociaven amb propietaris d’establiments d’origen pakistanès

Durant el dispositiu policial ,que va culminar el passat 22 de maig, es van fer set entrades i perquisicions en domicilis de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Badalona i vuit entrades en trasters de les localitats de Sant Adrià de Besòs, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Hospitalet de Llobregat, Cornellà i Sant Just Desvern.

En les diverses entrades s’han recuperat més de quaranta tones d’objectes sostrets.

Entre el material recuperat es van localitzar mercaderies de diversa índole, com productes d’alimentació i begudes, productes electrònics i electrodomèstics, roba i complements, bicicletes, mobiliari, joguines i productes de cosmètica i perfumeria.

La investigació ha permès detenir vint-i-quatre membres (21 homes i 3 dones) d’aquesta organització criminal. Dinou dels detinguts són d’origen marroquí, quatre són nacionals i una de les detingudes és de nacionalitat mexicana.

La majoria dels arrestats tenen antecedents policials per fets similars.

Als detingut se’ls relaciona amb quaranta-dos fets delictius diferents tot i que no es descarta que la xifra pugui augmentar a partir de l’estudi del material sostret recuperat.

Els delictes que se’ls imputa són organització criminal, robatori i furt d’ús de vehicles, robatori amb força a interior de vehicles, robatori amb intimidació i receptació.

Els líders de l’organització, tots ells d’origen magrebí, van passar a disposició judicial del jutjat d’instrucció 4 de Badalona, titular de la investigació, que va decretar l’ingrés a presó per a quatre d’ells.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions en els propers dies.

Text: Departament Interior. Generalitat de Catalunya


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala