Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 03 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 30/3/2012

“No pots linxar a algú i després fer com si no hagués passat res”
- Entrevista amb José Luis Martínez Cardoso, regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Sant Adrià

“Han estat cinc mesos molt durs”. El regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Sant Adrià, José Luis Martínez Cardoso, va rebre ahir a la tarda la notícia “més esperada per tots”. El jutjat nº2 de Badalona li va comunicar que s'havia arxivat la causa contra ell en la qual se li acusava de delictes contra l'administració pública i col·laboració amb una màfia xinesa desmantellada a Catalunya. Poques hores després de conèixer la notícia, Martínez Cardoso concedia la seva primera entrevista des que el 31 d'octubre passat fos detingut pels Mossos d'Esquadra.

Pregunta. El primer, com està?

Pregunta. Molt content. Tenint en compte el que ha passat, ha anat tot ràpid. A mi se m'ha fet molt llarg però la meva advocada ja m'ha dit que hi ha casos que poden passar un o dos anys esperant. El cas era tan mediàtic i tan escandalós que han hagut de mirar tot molt bé. Quan es va passar del jutjat nº 10 de BarcJosé Luis Martínez Cardoso, regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Sant Adrià ha vist arxivada la causa que el vinculava amb una organització mafiosa xinesa. Foto: MS  elona al 2 de Badalona vam pensar que seria més llarg. Per a mi, la jutgessa del nª10 hauria d'haver estat més valenta, perquè ja es veia que no hi havia res. El curiós del cas és que al mes i mig de la meva detenció es va detenir a un Mosso d'Esquadra que era el que passava tota la informació de les batudes a la màfia.

P. Perquè a vostè li van imputar sobre la base de la declaració d'una testimoni, aquesta era l'única prova.

R. Sí, havien fet unes batudes i tenien una testimoni protegida que deia que hi havia algú d'un ajuntament, algú que anava amb moto, fins i tot es parlava de Santa Coloma. Però hi havia moltes contradiccions, fins i tot en el sumari els propis Mossos informen que en diverses converses entre dos membres de la màfia xinesa es parla que un funcionari públic, que no era José Luís Martínez Cardoso, els passava la informació de les batudes que es farien. I això ho subratllen en negreta. Aquesta és la base que ha tingut la jutge de Badalona per arxivar el cas, perquè els mateixos Mossos ja diuen que no era jo el que passava la informació.

A més, no tenen cap gravació en la qual jo els facilito cap llicència, perquè jo no puc fer-ho. A l'expedient d'obertura, que ha estat revisat per la jutge, i fins i tot han anat a declarar funcionaris de l'ajuntament, es veu clarament que jo no he participat, perquè a més no tinc competències en aquest terreny. En aquest tipus d'expedients d'obertura de locals participen cinc o sis persones, i fins i tot una ponència, i és molt difícil que un regidor pugui donar una llicència sense que ningú s'assabenti. Diria que és pràcticament impossible.

P. Aquest funcionari públic que passava la informació de les batudes suposadament és el Mosso que van detenir al desembre.

R. Suposadament sí, ho van detenir el 15 de desembre per informar als de la màfia xinesa de quan s'anaven a fer les batudes. O sigui, revelar secrets de l'administració pública, que és del que m'acusaven a mi. Haig de dir que la pressió que van exercir els Mossos sobre mi des que em van detenir fins que arribem a la comissaria de Les Corts va ser brutal. En tot moment volien saber si coneixia a algú dels Mossos i com sabia jo quan es farien les batudes. Jo els vaig dir que amb els Mossos pràcticament a Sant Adrià no tinc relació, amb els qui treballo més són amb la Policia Local. Estic una mica dolgut amb aquesta pressió que es va exercir sobre mi. Vaig a parlar-ho amb la meva advocada per veure si demanem responsabilitats i interpossem una querella criminal contra les persones que hagin actuat de mala fe.

P. Quina relació té amb la comunitat xinesa?

R. Jo parlo amb tothom, amb els pakistanesos, amb gent d'ètnia gitana perquè m'encarrego del mercat dels dimarts, amb els xinesos, amb magrebins. Amb tothom, si algú ve a l'ajuntament i demana informació o una reunió amb el responsable polític, els rebo. Sóc una persona que estic al carrer i que intento ajudar a tothom.

P. Com va ser la detenció?

R. El dia 31 d'octubre, quan surto de casa em trobo a tres Mossos d'Esquadra vestits de paisà que em diuen que estic detingut. Em vaig quedar de pedra. Em van preguntar que si sabia per què era detingut i els vaig contestar que no tenia ni idea del que passava. Quan em diuen que és un cas de màfia xinesa em vaig quedar blanc, no sabia què fer. Em van portar a Les Corts i allà vaig ser dia i mig fins que em van portar a declarar davant la jutge. Va ser molt dur perquè no sabia el que estava passant a l'exterior, de què es parlava. Jo estava tranquil perquè no tinc cap tipus de relació amb màfies xineses, sabia que era un error des del primer moment, però encara així va ser una experiència molt desagradable.

P. I quan surt i veu el seu nom en els mitjans de comunicació.

R. És dur, perquè tu ho pots assumir però quan es publica en els mitjans perjudica al teu entorn familiar, que és el que més em preocupava a mi. Entenc que els mitjans han d'informar, però hi ha vegades, com aquesta, que no es contrasta la informació. A més, va sortir el mateix dia que s'iniciava la campanya electoral, i els mitjans es van esplaiar més. Aquí a Sant Adrià sóc José Luis però a la resta de Catalunya i l'estat sóc un regidor del PSC. Però pel que sofria més jo era per les meves filles. Són moments que no vull recordar.

P. D'on sí li va arribar el suport va ser del consistori en ple.

R. Sí, haig d'agrair a tots els grups de l'oposició i a l'equip de govern que des del primer moment m'han enviat missatges de suport. Estic molt agraït i ho valoro molt. Perquè tots em coneixen, i saben que no visc per sobre de les meves possibilitats, i em veuen dia a dia i saben com sóc. Haig d'agrair a tots els regidors, del primer a l'últim, a Xavi, Mireia, Menchu, Laura, Xuso, tots.

José Luis Martínez Cardoso, regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Sant Adrià ha vist arxivada la causa que el vinculava amb una organització mafiosa xinesa. Foto: MS  P. I el seu partit el que més.

R. Si, l'alcalde Sito va ser el primer que em vaig trobar al carrer quan vaig sortir de la Ciutat de la Justícia, i el que em va donar la notícia ahir. Els agraeixo a tots els meus companys per estar aquí.

P. Això canviarà la seva forma de fer política?

R. Espero que no, encara que aquesta experiència m'ha fet reflexionar sobre moltes coses. Però jo em dec a la ciutadania i crec que no hauria de canviar. M'ha costat molt. Fa tres o quatre setmanes que vaig començar a treballar perquè m'ho deia la psicòloga, que sortís de casa, que no em tanqués, i m'ha anat molt bé. M'ho va demanar l'alcalde, que m'incorporés en cara que no tingués la signatura. Espero anar incorporant-me a poc a poc i estar al cent per cent.

P. Quan recuperarà la signatura i totes les seves funcions com a regidor?

R. Quan em passin les carpetes. M'imagino que l'alcalde farà un comunicat i a partir de la setmana que ve espero que em portin ja totes les carpetes i començar la feina.

P. Els seus amics van crear una plataforma en suport seu però, la ciutat en general s'ha portat bé amb vostè?

R. Sí, també haig d’agrair a la ciutadania, a moltes entitats, a aquesta plataforma d'amics, perquè s'han portat tots molt bé amb mi. Les entitats del Besòs, on visc i a més sóc el regidor de barri, van fer un comunicat amb el seu suport. No tinc queixa, ha estat una vàlvula d'oxigen que m'ha ajudat molt aquests mesos.

P. I hi ha hagut algú que no ha estat al seu costat com vostè s'esperava?

R. En aquests temes sempre et surt algun detractor, però els podria comptar amb una mà. A més, no han estat valents com per dir-m'ho a la cara i m'han arribat per tercers. Els típics “si el riu sona…”. Els polítics estem en el punt de mira pels casos de corrupció, la crisi, etc. Però gràcies a Déu puc dir que la gent m’estima molt.

P. A part del que comentava abans, de la possible querella criminal contra els Mossos, ha pensat fer una altra cosa?

R. Sí, vull fer un escrit per a tota la ciutadania de Sant Adrià. I allò dels Mossos ho hem de valorar, a veure si és viable. El que vull és rentar la meva imatge, perquè no pots linxar a algú i després aquí no ha passat res.

P. Ha tret alguna cosa en positiu de tot això?

R. Positiu, el suport que he rebut de la meva família, que ha estat aquí amb mi en tot moment, i dels meus amics. En moments com aquests t'adones de qui tens al teu costat.

 

Comunicat de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs

"La causa que vinculava al regidor de Via Pública de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, José Luis Martínez Cardoso, amb una organització delictiva d’origen xinès ha estat sobreseïda i arxivada.

Els fets es remunten al passat 31 d’octubre de 2011, quan l’esmentat regidor va ser detingut per la Unitat d’Investigació de Mossos d’Esquadra en el marc d’una investigació judicial referent a una organització delictiva d’origen xinès, que operava a diferents municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Afortunadament, s’han esclarit els fets i ha quedat demostrat que el Sr. Martínez Cardoso no ha tingut mai cap relació amb la causa que se li imputava, una molt bona noticia tant per al nostre Ajuntament com per a la ciutat en general.

L’alcalde, Jesús M. Canga, ja ha signat el decret per restituir en el seu càrrec al regidor, el qual havia renunciat a les seves funcions voluntariament fins l’esclariment dels fets.

Cal però fer una reflexió sobre el dret que té tothom a la presumpció d’innocència, sobre el dany moral que es pot ocasionar a una persona innocent en el moment de ser detingut, sobre els judicis paral•lels que alguns mitjans de comunicació fan avançant-se a les resolucions judicials, en definitiva sobre lo fàcil que és que una persona honesta perdi injustament la seva honorabilitat i el difícil que és després recuperar-la.

Tot i que ciutadans, ciutadanes i entitats de Sant Adrià que coneixien personalment a José Luis Martínez Cardoso, han donat suport des del principi al regidor, és difícil que s’esborri del tot aquest desagradable episodi.

Volem doncs demanar-vos que contribuïu al desgreuge del regidor donant difusió a aquesta informació".

 


Comentaris

SHEILA MARTINEZ DIAZ
AL FINAL DE LA TORMENTA SIEMPRE LLEGA LA CALMA... NOSOTROS HEMOS SIDO FUERTES, NOS HA COSTADO, PERO TODA TU FAMILIA Y AMIGOS SABIAMOS QUE ESTO ERA UN MAL SUEÑO Y QUE, TARDE O TEMPRANO, SE TENÍA QUE ACABAR. CONFIANDO EN LA JUSTICIA, AL FINAL SE HA DEMOSTRADO: ES INOCENTE Y EL MEJOR PADRE DEL MUNDO. TU HIJA MAYOR, SHEILA.

Miguel Manotas
- El resto de la prensa que sea objetivo y que admita su ERROR, amigo y compañero Jose pide responsabilidades, siempre digo que en todo argumento existe algo positivo y algo negativo. Lo positivo, ver los que creias eran tus amigos y se han portado como Judas, incluido algun@s de tus compañeros de grupo (que todos sabemos LOS QUE SON (que algún día daré sus nombres, (¡¡¡ en cuanto se me crucen..!!! )). Lo negativo, ya sabemos , hacerte tragar este infierno a ti y a tu familia. durante estos meses. Si te vale de algo quiero que sepas que estamos contigo los amigos de siempre. Ciao Jose lo negativo , ya sabes los que parecian amigos han utlizado el sistema judas, inclusive de parte de tus compañeros de grupo que todos sabemos quienes son,

una vecina del besos
Enhorabuena José Luis! Por fin se ha acabado este calvario.

Pedro Carreño Corrotea
Querido amigo, hoy me han dado la mejor noticia que podía esperar, TU INOCENCIA.yo en su día puse las manos al fuego por ti y no me he quemado. .Tu que siempre as querido ayudar a su pueblo por el cargo que llevas no mereces lo que te han querido hacer por eso amigo mio me alegro de todo corazón. Señor alcalde: tiene a la persona que casi la mayoría del barrio lo a apoyado en todo momento, digo casi por que siempre hay quien por envidia o celos no comparte los criterios es por eso le pido que limpie su nombre y apellido formalmente como suele hacerlo. LA REVISTA DEL BARRIO BESOS un saludo y un abrazo para mi amigo José Martínez .

Manuel Comino
Amigo Jose, solo pedirte que no cambies por favor, que la desgracia de lo ciudadanos es no saber apreciar a las personas que permanentemente están hay dando la cara y trabajando para el bien estar de los demás como has hecho siempre y no dudo que vas a seguir haciendo. Pedirte que no te quemes (aunque no te falte razón y motivos para hacerlo) con aquell@s cuatro desagracid@s y personas de mala fe, que les falto tiempo para ir por comercios y esquinas juzgando, condenando y haciendo un daño irreparable a una familia entera y también porque no decirlo a muchísimas personas que como yo, nunca hemos dudado ni un momento, repito MUCHÍSIMAS y tu lo sabes. Sito por favor, reponerlo en sus cargos cuanto antes, y que a quien le corresponda que pida disculpas públicamente. Un abrazo Jose,

LAURA RODERA PP.
Animo de parte de todo el grupo popular y en concreto en mi nombre, saluditos y para adelante.

Rosa Maria Cid
felicidades, la verdad a triunfado al fin , ahora a seguir con tu trabajo que siempre lo as hecho bien y olvida los comentarios, pero no perdones a los que en su momento te señalaron cobardemente ya que se te acercaran a ti hipócrita mente para felicitarte. un fuerte abrazo para ti y familia. ROSSI729938

La voz de la conciencia
Coincido plenamente con todos los comentarios, y en especial con los del amigo Miguel Manotas, en su momento la prensa, crucificó y vilipendió a Jose Luis, y no fueron pocos, los que se autodefinen, como compañeros, que dudaron de su honorabilidad. Y en algunos casos, estas personas, forman parte del grupo municipal socialista, que en esta última legislatura, se caracteriza por su perfil técnico, carente de un ideal político, alejado de la ciudadanía, por lo tanto no conecta con ella, cosa que hacia sobradamente Jose Luis. Quédate tranquilo amigo, nunca perdiste el rumbo, y puedes andar por la vida con la frente bien alta. Felicidades a tí y familia.

SALVADOR (salva):Barrio sant joan baptista.
Jose luis: como te dije ya ha pasado lo malo,que lo has tenido que pasar fatal siendo INOCENTE. Como muchos como yo lo pensabamos y seguimos pensando. Bueno ahora a hacer lo que tu sabes; TRABAJAR MUCHO y bien para sant adria como siempre,porque a la larga el tiempo pone a a cada uno en su sitio.... UN ABRAZO DE MI FAMILIA PARA TI ........... Ya nos veremos... muchos animos que de eso vas SOBRAOOO...... SALVA.....

Juan López
Querido amigo te puedo asegurar que me he alegrado muchisimo de esta gran noticia, te felicito y te animo a que sigas como eres ya que SANT ADRIÁ necesita personas como tu, espero verte muy pronto por estas calles de la ciudad..FELICIDADES AMIGO YO TE ASEGURO QUE NOS CONOCEMOS POCO pero te aseguro que nunca he dudado de tu inocencia Un abrazo para ti y tu familia Juan

beny
Querian cojer a un cabeza de turco y la corruccion esta donde menos te lo esperas,Animo jose luis,

Animo José Luis
Ayer presencie la diferencia que hay entre José Luis y algunos, en este caso Concejalas de este Ayuntamiento, mientras José Luis estaba sentado en las gradas presenciando la final del torneo del UBSA que aprovecho para felicitar al club, las concejalas con sus hijos en el palco, Srtas, mientras los ciudadanos estamos de pie ustedes pasan por medio y se sientan en un palco, estando presente el presidente del UBSA y el Concejal de deportes ,no creéis que os lo tenéis muy subido eso de ser concejalas ? estos pequeños detalles los ciudadanos lo vemos y lo valoramos lo que unos trabajan y los que buscan salir en la foto. Por eso José Luis tienes el apoyo de mucha de la ciudadanía, ayer contemple la diferencia de unos y otros.

Miguel
Sr. José Luis Martinez; Me alegro mucho que todo aya salido bien, estos casos afectan mucho la imagen de la persona. Valla con la cabeza bien alta, el tiempo lo cura todo, y otra vez que estos señores se aseguren bien, que tienen muchos medios para ello

José Giménez
La gente honrada como tú no tiene que tener miedo a comentarios que ensucien tu imagen, todos sabiamos que eras inocente y por fin se ha demostrado. Un fuerte abrazo de tu amigo Gimy.

MENCHU MARTÍ PXC
Que te voy a decir José Luis...yo tenía clarísimo que eras inocente. Nunca lo dudé ya que eres una GRANDISIMA persona y un trabajador nato. Muchísimas Felicidades para ti y toda tu familia que lo habéis pasado muy, muy mal!! Ahora muchas bocas han de callar y comerse sus palabras....espero que pidan perdón porque lo que han hecho no tiene nombre, sólo para acusar son valientes.... menuda panda...

Xavier Soley (regidor Grup CiU)
José Luís: Me n'alegro moltíssim que per fi, puguis posar punt i final al teu particular calvari. Sens dubte per tu, però també per a tota la ciutat de Sant Adrià, és una magnifica notícia aquesta decisió judicial. Molts -i tu ho saps- sabiem de la teva inocència i del teu patiment. Ara, molts ànims i a continuar endavant ...i amb el cap ben alt!! Una abraçada en nom del grup de CiU!

Consol Aroca
En aquest cas, vaig confiar en tu. Felicitats.

Fina
Cómo vecino,como padre de una alumna,compañero y sobretodo como amigo,quiero expresar mi alegria y sobretodo la confianza en ti por tu inocencia:Eres una persona honesta y muy buena persona , por lo que la verdad tenía que relucir. Los que por envidia o celos no piensan lo mismo,lo siento por ellos no saben lo que se pierden. Un abrazo para mi amigo José Luis Martínez y su familia.| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala