Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 16 de Juny de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 26/3/2012

El "Pont dels Passadors" ja és una realitat
- El diumenge es va fer oficial el canvi de nom de l'antic pont de la Nacional

Les Dones del Futur encapçalaven la cercavila. - Foto: Montse Pallarès©Cada any i des de fa catorze, Dones del Futur organitza la Festa dels Passadors, tot honrant aquest vell ofici tan propi del nostre passat adrianenc. Els passadors eren homes alts i forts que creuaven gent i mercaderies de banda a banda del riu Besòs cap a finals del segle XIX, quan només hi havia dues passeres de fusta de pobres condicions. 

Aquest any coincideix a més que Sant Adrià compleix mil anys d'història, és l'any del Mil·lenari. I per fer encara més especial aquesta celebració, es va fer elL'acalde, Sito Canga, i la presidenta de Dones del Futur, Consol Aroca, inaugurant el Pont dels Passadors. - Foto: Montse Pallarès© canvi del nom del pont de la Nacional per “Pont dels Passadors”, una proposta feta des de les Dones del Futur i aprovada per l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. "Avui 25 de març de 2012, any del Mil·lenari,  cal remarcar un reconeixement implícit d'aquest antic ofici dels passadors del Besòs", va senyalar Consol Aroca, presidenta de l'associació.

Així doncs, la festa va començar a la plaça de la Vila, des d'on va sortir la cercavila encapçalada per les dones del Futur i els gegants nous -en Pau i la Musa-, i seguida per actuacions de balls de bastons i grallers de l'esbart dansaire, la parella de gegantots Cuqueta i Nassut, la Cucafera i la música de la Tronada, colla de diables i diablesses de Sant Adrià. El recorregut va continuar per l'Avinguda de Catalunya fins a la l'Avinguda Pi i Margall, i just a l'inici del pont es va fer la destapada de la placa acreditativa del nou nom del pont.  

Un cop fet el "bateig", i acompanyats també per l'Adrià, la Natàlia i l'Eulàlia, els gegants més tradicionals del municipi, i els membres del consistori adrianenc, la cercavila va continuar fins alActuació de l'Esbart Dansaire amb els gegants i l'Arc al fons. - Foto: Montse Pallarès©mític Arc de Sant Adrià, on va tenir lloc la tradicional ofrena floral per part de moltes entitats del municipi, juntament amb el foc, el so de les gralles, els tabalers i els balls de bastons. "Els passadors eren gent valenta i solidària, característiques sense dubte de la nostra gent de Sant Adrià", va destacar Jesús Mª Canga, alcalde adrianenc.

A l'acte hi van participar entitats i associacions com Unesco Sant Adrià, Ateneu Adrianenc, Cat-Arif, Associació de Comerciants de la Mina, AAVV de Monsolís, Pessebristes de Sant Adrià, escola Pompeu Fabra, la Plataforma per les Tres Xemeneies, Coral de Sant Adrià i És l'hora, a més de comptar amb la presència de Bernarda Fernández, neboda d'antics passadors, i de la poetessa Carme Violant. 

Notícies Relacionades


Comentaris

Dones del Futur
Ha estat un dia feliç amb la magnífica participació de tothom. Tant les entitats com els actuants com l'emplaçament a l'Arc per part de l'Ajuntament i si ho volem arrodonir un dia de sol de primavera, ha fet que la festa dels Passadors fos esplèndida En nom de Dones del Futur moltes gràcies a tots, també a Àrea Besòs
Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala