Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 17 de Febrer de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Sant Adrià de Besòs - 21/2/2012

Es presenten els actes del Mil·lenari de Sant Adrià
- El mateix dia que es compleixen els 1.000 anys de la primera referència escrita amb el nom de la ciutat

Isabel Marcuello i Ruth Soto van ser les encarregades de prensetar els actes del Mil·lenari de Sant Adrià. Foto: MSEn una sala de plens plena a vessar, amb membres de l’Associació de Dones de Sant Adrià vestides com si estiguessim a l’Edat Mitjana entre el públic, es va dur a terme ahir la presentació dels actes del Mil·lenari que se celebraran durant tot aquest any. La data escollida no era casual, ja que es complien exactament mil anys des de la primera referència escrita del nom de la ciutat de la que es té constància. Una fotografia a escala real del document (una de les joies de l’Arxiu Municipal que fa referència a una donació al bisbat de Barcelona d’uns terrenys i molins situats a Sant Adrià) presidia l’acte que va ser presentat per la primera tinenta d’alcalde, Isabel Marcuello, i la regidora de Cultura, Ruth Soto.

Tot i que el Mil·lenari es va començar a celebrar el passat 12 de febrer, amb una missa a l’Església de Sant Adrià oficiada pel cardenal de Barcelona, Lluis Martínez Sistach, on es va poder veure ja rehabilitat l’escut més antic de la ciutat, ahir tocava presentar els actes a les entitats que han treballat des de fa mesos per presentar possibles actes amb els que commemorar els mil anys d’història i “sense tocar les arques municipals”, com va reconèixer Isabel Marcuello. Ella va ser l’encarregada d’explicar el procés de treball que s’havia portat a terme des de que el grup permanent del Consell de les Arts i la Cultura va proposar la celebració del Mil·lenari l’any 2008. A partir d’aquell moment, van començar a treballar diversos àmbits i serveis de l’ajuntament, com alcaldia, activitats ciutadanes, protocol, comunicació i Membres de l'Associació de Dones de Sant Adrià es van vestir com adrianencs i adrianenques de l'Edat Mitjana. Foto: MSparticipació ciutadana, en col·laboració amb les entitats de la ciutat. Marcuello també es va encarregar de demanar la participació de tot el poble, la unió i col·laboració entre entitats i associacions, i l’ajuda de la resta d’institucions per poder sufragar el actes. “L’objectiu és sentir-se orgullosos de ser adrianencs”.

Marcuello i Soto van explicar els actes que conformen el Mil·lenari, i van avançar que en breu estaran tots a la nova pàgina web de l'Ajuntament.

Els actes començaran el 25 de març amb la Festa dels Passadors, un acte organitzat per les Dones del Futur que enguany viurà un moment molt especial, ja que es canviarà el nom al conegut com a Pont de la Nacional, que des d’aquell dia serà el Pont dels Passadors, en reconeixement als homes que a finals del segle XIX tenien cura del manteniment de les precàries passares de fusta al riu que permetien el pas de vianants i mercaderies.

Sota el títol “Memòria històrica” es convida a tota la ciutadania a gaudir de les visites guiades al Refugi de la placeta Macià, tots els darrers diumenges de mes d’11 a 14 hores. A més, el 13 de maig es realitzarà un recorregut des del Camp de la Bota fins a la Plaça de l’Església per visitar tots els refugis de la ciutat, els que es conserven i els que no.

Una altra de les propostes de l’Associació Dones del Futur són les rutes de la història, que es duran a terme de març a desembre, i que seran tres: la ruta del camí Ral (de la creu de terme fins a Can Rigalt), la del marge esquerre del Besòs (de l’Església fins a les tres xemeneies); i la del marge dret (des de la creu de marge fins al Camp de la Bota).

Les associacions de dones han estat d’allò més treballadores. Com l’Associació de Dones de Sant Adrià, que ha confeccionat uns pendons commemoratius que pengen al Casc Antic. A més, han cedit un reposter del Mil·lenari que es va col·locar ahir a la façana de l’Ajuntament.

Els Premis Ciutat de Sant Adrià també s’emmarcaran dins del Mil·lenari, el 22 d’abril a la Plaça Guillermo Vidaña. Amb una novetat, ja que es farà un reconeixement a un ciutaLa primera referència escrita de Sant Adrià ahir complia 1.000 anys. Foto: MSdà o associació relacionat amb la història de la ciutat. Per això, s’està treballant amb el primier cens que es conserva, del 1871, per trobar els descendents dels adrianencs i adrianenques que van fer història.

El dia de Sant Jordi també serà especial, ja que s’aprofitarà per presentar a la ciutadania llibres relacionats amb la història adrianenca. Per una banda, la història através d’imatges i, per l’altra, la part literària que estarà dividida en tres: “Història de l’associacisme a Sant Adrià”, “Itineraris històrics de les dones de Sant Adrià” i “Història del poble des de l’església”. No es va poder assegurar que es tindrien acabats tots per aquell dia.

El 20 de maig, a la Plaça de la Vila, serà el torn de la Sardana de Sant Adrià, que duran a terme les entitats i associacions de gent gran. També hi participarà la Coral de Sant Adrià, dirigida pel mestre Joan Palet.

Dels més grans als més petits. L’1 de juny es realitzarà la tradicional Cantata infantil, que organitza l’Escola Municipal de Música Benet Bails, i que enguany reunirà a 1.000 alumnes de cicle inicial de les escoles adrianenques, que interpretaran cançons tradicionals catalanes.

Un dia més tard, el 2 de juny, a la Mostra d’Entitats es durà a terme un acte especial: cadascuna de les entitats que hi participin dipositarà un objecte que l’identifiqui a una capsa del temps, que serà exposada a un equipament de la ciutat i durant la Festa Major s’enterrarà en algun punt de la ciutat perquè sigui oberta d’aquí a mil anys.

Durant el cap de setmana del 16 i 17 de juny s’organitzarà la “Fira de fires”, la unió en el temps de les fires més importants que s’organitzen a la ciutat (Mercat Medieval, Comerç Just, Solidaritat, Medi Ambient, Consum, Salut i Jornada d’adopció i contra l’abandonament d’animals de companyia), per unir amb activitats el Casc Antic amb l’avinguda de la Platja durant tot un Els regidors, regidores i tècnics municipals que van ser presents ahir a la presentació dels actes del Mil·lenari. Foto: MScap de setmana.

L’esport serà molt present al Mil·lenari amb propostes com la travessa popular nedant de la platja de Sant Adrià organitzada pel Club Natació Sant Adrià, els 1.000 minuts d’esport per a tothom, i un pipdub (un video en el que es vol que participi tota la ciutadania).

En el marc de la Festa Major es vol fer valer l’expressió “El riu ens uneix”, amb activitats tan especials com el casament dels gegants Musa i Pau i la voluntat d’omplir d’adrianencs i adrianenques de les dues bandes del riu els dos marges del Besòs. Es podria fer una gra fotografia de família.

Els actes conclouran el 20 de desembre amb un concert de l’Escolania de Montserrat a l’Església. S’intentarà aconseguir més capacitat pel recinte i arribar a les 500 persones. Tot el que es recapti amb la venda de les entrades d’aquest concert es destinarà al Menjador Social de Sant Joan Baptista.

També cal destacar que els comerciants de la ciutat també col·laboren amb el Mil·lenari. De moment, un parell de pastisseries faran pastissos amb el logo del Mil·lenari i peces de xocolata per guarnir les postres adrianenques.

En el torn de preguntes, algunes entitats van demanar el logo del Mil·lenari per poder fer banderes i guarnir els balcons de la ciutat en els actes més destacats.

 

Notícies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala