Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 26 de Febrer de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 30/1/2010

La memòria històrica sobre la taula
- Josep Maria Balcells va oferir ahir una ponència a la seu del PSC de Sant Adrià

Josep Maria Balcells i Isabel Marcuello. - Foto: Montse PallarèsLes tradicions, la cultura i els costums han passat de generació en generació i formen part de la memòria col•lectiva dels pobles. Per què doncs, no ha passat el mateix amb certes èpoques de la història del país? La resposta a aquesta pregunta i tot el que va comportar l’abans, el durant i el desprès de la Guerra Civil Espanyola van ser el tema central de la xerrada donada ahir al vespre per Josep Maria Balcells a la seu socialista de Sant Adrià del Besòs.

Balcells, diputat al parlament de Catalunya i periodista de professió, va oferir una ponència en la que es va posar sobre la taula una realitat històrica que durant molts anys va romandre en silenci. El ponent va fer una crida de responsabilitat als que van viure aquella època, conferint als més grans –i no tan grans- el rol de transmissors de la memòria de cara als joves, perquè aquests siguin conscients del que va passar i perquè s’evitin els mateixos errors en un futur.

Des de les institucions s’ha treballat en els últims anys per poder recuperar la memòria històrica. Es va parlar de les dues lleis actualment existents en aquest àmbit: la llei de la Memòria Històrica i la llei de Fosses, ambdues lligades i una conseqüent de l’altra. Mitjançant àudios, vídeos i fotografies, els assistents van tornar a viure i recordar la realitat que es va patir durant molt anys, el començament d’una guerra amb set de sang: “hay que borrar del diccionario las palabras perdón y amnistía”, esmenta un àudio del bàndol franquista extret de l’època.

A part de comentar les vivències durant la Guerra Civil, es va donar molt de pes a la part del desprès, a les conseqüències viscudes pel bàndol republicà, on es van patir afusellaments, clandestinitat i exili durant molt de temps. Des del punt de vista històric, molts d’aquests fets van ser silenciats, tergiversats i van caure en l’oblit de forma oficial un cop finalitzada la dictadura franquista.Josep Maria Balcells durant la ponència a la seu socialista adrianenca. - Foto: Montse Pallarès

Els pobles no poden tenir la malaltia de l’alzheimer”, comenta Balcells en un moment de la conferència. Per evitar l'oblit, des de fa uns anys ha crescut l’afany per recuperar la història i evitar que caigui en el no res, una necessitat de cara a les famílies que van perdre parents, que van viure d’amagat o que van haver de marxar de les seves terres.  Posteriorment a la xerrada, va tenir lloc un torn de precs i preguntes per part dels assistents, que amb sentiment –ja que molts d’ells van patir conseqüències en primera persona- van exposar les seves preocupacions, opinions i consultes al respecte.


Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala