Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 11 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 4/1/2012

“Hem millorat l'ambient de seguretat que tenen els ciutadans de Badalona, però no hem acabat amb la delinqüència”
- Entrevista amb Miguel Jurado, regidor de seguretat, convivència i participació de l’Ajuntament de Badalona

Pregunta Quan decideix entrar en política?

Resposta. Fa molts anys que estic en política de forma professional. Però política no són solament partits polítics. Vaig ser secretari i després vicepresident del Col•legi d'Infermeria de Barcelona en els anys 70, secretari general del Sindicat d'Infermeria d'Espanya en els 80, i quan vaig tornar a Catalunya vaig fer política de partit a través de Convergència Democràtica de Catalunya i vaig acabar com a independent dins de les llista del Partit Popular quan em vaig donar de baixa de CDC fa sis anys. Ja vaig sortir com a regidor en la passada legislatura a Badalona.

P. Com va viure l'entrada del seu partit al govern?

R. Ha estat un fet històric. Per voluntat popular es va provocar una alternança en el poder després de 30 anys de govern socialista i comunista. És una lliçó de maduresa i de democràcia, perquè si alguna cosa té de positiva la democràcia és l'alternança. 30 anys són molts perquè el mateix partit estigui gestionant. Per tant, la ciutadania de Badalona ha considerat que calia donar una alternativa per aconseguir uns objectius, perquè estava cansada de la dinàmica de l'anterior partit. El Partit Popular ha sabut fer-se ressò de les necessitats de la població, amb un candidat que ha estat proper i ha parlat clar, del que la gent volia parlar. És un fet històric el guanyar per primera vegada les eleccions després de 30 anys de democràcia en una ciutat que és la tercera de Catalunya.

P. Una de les qüestions plantejades pel seu partit durant la campanya electoral va ser el teMiguel Jurado, regidor de seguretat, convivència i participació de l'Ajuntament de Badalona, a les portes de l'Edifici El Viver. Foto: Beatriz Torralbama de la seguretat. En aquest sentit, vostè ha realitzat canvis en l'organigrama de la Guàrdia Urbana. Ens els podria comentar?

R. Sí, com bé dius, un dels punts estrella de la nostra campanya va ser la seguretat. Això ha suposat des de la nostra entrada uns canvis profunds en Guàrdia Urbana que es materialitzaran de manera molt importància a partir del 10 de gener, perquè fins al passat 22 de novembre no es va aprovar la nova estructura de Guàrdia Urbana. Per això encara estem funcionant amb l'anterior estructura, encara que si que hem fet alguns avanços com la implantació de la policia de barri, una policia de proximitat que era un dels nostres objectius, així com la implantació d'unitats que estaven condensades en l'època d'estiu i que hem aplicat a tot l'any com és la unitat ciclista. A més, hem implantat una unitat que portava un any castigada, com era la unitat Omega, que és d'alguna manera la unitat antidisturbis de la Guàrdia Urbana, que està fent una labor extraordinària en el torn de nit.

p. Com valora el retorn de la policia de barri?

R. D'una forma tremendament positiva. La sensació de seguretat que té la població és molt positiva perquè té una policia de proximitat, que és la seva gent, que ocupa el carrer i que per tant impedeix que l'ocupin uns altres en nom d'un altre tipus de sistema i de comportament. Hi ha hagut centenars d'actuacions d'aquesta policia de barri que fins ara eren 14 parelles i que a partir del 10 de gener seran 16 pel que tots els barris de Badalona tindran el seu policia.

P. I la patrulla Omega?

R. La patrulla Omega, com el seu nom indica, és una patrulla altament resolutiva, d'intervenció final, que funciona quan amb les altres no hi ha res a fer i es trenquen els ponts de diàleg. És una patrulla reactiva que en la solitud de les nits, amb l'alt grau d'incidència que teníem de falta de seguretat, està sent captada com una solució bastant important. Cobreix tota la zona d'oci dels caps de setmana, que és una zona de conflicte, i està treballant i molt en tot el tema de prevenció d'alcohol i botelló. En els dos mesos que porta ha aixecat més de 500 actes per consum d'alcohol en via pública. Per tant és una patrulla que està donant una imatge i un resultat tremendament eficaç.

P. om comentava abans, l'any començarà a Badalona amb un nou desplegament policial. En què consistirà?

R. Consistirà en un nou sistema horari de prestació de serveis, on 60 patrullers, uns 20 cotxes patrulla, durant tot el dia estaran ocupant la ciutat. La mitjana serà de cinc o sis cotxes patrulla per torn. Per tant, cada districte policial tindrà un cotxe patrulla, tenim quatre, i sempre hi haurà dos cotxes més de suport en qualsevol dels problemes que puguin sorgir a la ciutat. Si a això afegeixes tota la policia preventiva que hi ha al carrer, serà històrica la presència de la Guàrdia Urbana als carrers de Badalona. S'aproximaran entre els diferents torns a uns 170 agents al carrer. A part estaran els serveis centrals, i els de manteniment, conservació i vigilància d'edificis, que acabaran assumint els altres 100 agents que tenim en plantilla. Per tant, per primera vegada, després de molts anys, més del 70% de la plantilla de la Guàrdia Urbana estarà ocupant l'espai físic que és la via pública. Inclosa una nova unitat de motoristes, amb 8 agents, que també hem format.

P. Badalona tindrà més agents de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra aquest any?

R. Sí, perquè aquest any hem sol•licitat cinc agents més. Badalona va tenint cada any més agents. A l'anterior govern, la gestió de CiU ha estat important perquè en l'última legislatura s'ha ampliat a 60 el nombre d'agents que teníem abans. Per tant, no tot el que es fa és dolent, i crec que l'anterior govern, en la seva regidoria de seguretat governada per Ferran Falcó va fer una cosa important com ampliar el nombre d'agents encara que no la bona distribució que tocava. Crec que cal agrair-li la claredat que va tenir per veure que calia ampliar el nombre d'agents i així ho va fer. Aquest any tindrem cinc més, i el que ve tornaré a fer una oferta pública malgrat la situació econòmica, perquè la plantilla de Guàrdia Urbana encara no està a l'alçada del que ens marquen els ràtios d'un agent i mitjà per cada mil habitants. Encara ens faltarien uns 20 agents.

P. Quins són els principals problemes en els àmbits de seguretat i convivència que té Badalona?

R. Hem guanyat en presència policial al carrer, hem millorat l'ambient de seguretat que tenen els ciutadans de Badalona, però no hem acabat amb la delinqüència. Tant de bo. I això, tal com s'havia deixat la ciutat, ens costarà mesos i mesos perquè es noti una millora important a la ciutat. Que no solament dependrà de la policia. També cal fer canvis en el Codi Penal. No pot ser que, per exemple, l'altre dia agafem dos lladres en una fàbrica en la qual havien entrat pel sostre després d'un gran esforç policial, els portem al jutjat i a la tarda tornin a estar al carrer, tot i ser reincidents. És quelcom que cal abordar perquè és solament un tema de seguretat, sinó jurídic, civil i penal. El Govern té la necessitat d'afrontar-ho d'una manera seriosa. Sóc conscient que el Partit Popular ho té en compte perquè els titulars d'Interior i Justícia, Fernández Díaz i Gallardón van declarar fa pocs dies que fan falta canvis urgents en el Codi Penal, i aquest és un d'ells.

A part d'això, clar que tenim problemes, com l'incivisme forçat per certs col•lectius que vénen a aquesta ciutat i a aquest país amb l'únic objectiu de viure dels altres, i que la seva dinàmica és robar i assaltar la gent. Això l'estem vivint d'una manera molt seriosa en aquesta ciutat, i hem d'anar a poc a poc abordant-los i separant-los per fer que es cansin i es marxin. O els fiquem a la presó o que es tornin al seu país d'origen. És un problema que ha donat molt de si a Badalona. El nostre alcalde ha parlat clar i ha dit que hi ha col•lectius que vénen simplement a delinquir a la nostra ciutat. I per això fins i tot està denunciat per part d'Iniciativa i per part de l'anterior govern de la Generalitat de Catalunya en els jutjats per xenòfob i racista. Estic convençut que no arribarà a enlloc perquè l'única cosa que ha fet és dir el que pensem tots. Aquí hi ha una realitat: hi ha una ètnia, que són els gitanos romanesos, que a Badalona representen un 0,3% de la població i que no obstant això signifiquen un 30% de les detencions per delictes. Aquí tenim un problema, que segueix existint, i molts ciutadans de barris com Sant Roc, Artigues, la part alta de Llefià, la zona de Sant Crist estan vivint una veritable situació de conflicte per falta de convivència. A partir del 10 de gener volem abordar d'una manera molt més seriosa aquest tema. Fins i tot abordar d'una manera més eficaç les sancions contra l'incivisme al carrer a través de la policia de barri. Hem estat dos anys educant a la gent contra fets incívics, des dels delictes fins als que no recullen els excrements de les seves mascotes, i ha arribat el moment de començar a sancionar. I, a partir de febrer, tinc ordre del nostre alcalde Xavier García Albiol, d'estrènyer una volta més de rosca i començar a fer complir l'ordenança de civisme que porta quatre anys en marxa i que ja és hora que la gent sàpiga que s'ha de complir.

P. Es podrà arribar a la total desaparició del Mercat de la Misèria?

R. El Mercat de la Misèria en aquests moments ja no existeix. Ho hem pogut controlar, però és una solució provisional perquè falta la definitiva que és que en l'espai en el qual es desenvolupava aquesta activitat es dugui a terme activitat comercial que impedeixi la implantació d'un mercat com el que existia. Ha estat una actuació policial contínua i potent en el temps que encara continua, no solament en aquella àrea sinó en tota la zona perimetral dels barris de Sant Roc i Artigues. La solució final vindrà coordinant-nos amb la nostra població veïna, Sant Adrià de Besòs, perquè és zona fronterera, perquè en aquest espai en el qual es desenvolupava un mercat il•legal, insalubre, etc., s'implanti una dinàmica comercial legal, ordenada, normativitzada que impedeixi la proliferació de nou d'aquest tipus d'activitats.

P. És més segura Badalona ara que fa quatre mesos?

R. No, hi ha major sensació de seguretat. Amb quatre mesos que fa que està implantat el nou model, si diguéssim que és més segura estaríem mentint. Això s'ha de mantenir en el temps, s'ha de perseverar, s'han de controlar els focus d'incivisme i de delinqüència que tenim a la ciutat fent mapes de punts negres, com estem fent ara, per controlar-los d'una manera contínua. Llavors, possiblement, d’aquí a un o dos anys podrem dir que Badalona és més segura. No podem caure en l'autocomplaença perquè sinó cauríem en la mateixa gran equivocació de l'anterior govern durant 30 anys que hem acabat amb la delinqüència i l'incivisme.

És cert que hi ha més sensació de seguretat perquè la gent veu més policia al carrer, i que hem realitzat més detencions. Et puc dir que des del passat mes de juliol, que es va començar una campanya conjuntament amb els Mossos d'Esquadra, s'han detingut a 70 carteristes. Però, potser, dels 70 solament queden dos a la presó, i els que han sortit seguiran fent el que saben fer.

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala