Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 23 de Gener de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Raúl Jiménez - - 22/11/2011

Observades 43 espècies diferents de papallones amb un total de gairebé 1.300 exemplars
- Resultats de la campanya de seguiment de papallones diürnes

S'han observat 43 espècies diferents de papallones amb un total de gairebé 1.300 exemplars.Com cada any des de 1999 s’ha realitzat, de març a setembre, la campanya de seguiment de papallones diürnes a l’estació de Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) situada a Can Miravitges a través de l’Escola de Natura, amb un balanç de 1.292 exemplars corresponents a 43 espècies. El mes amb major abundància d’exemplars (330) i major nombre d’espècies (33) ha estat el mes de juny.

El Pla de seguiment de les papallones diürnes de Catalunya (Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya) va néixer l’any 1994 amb el suport del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de conèixer amb precisió els canvis d’abundància de les papallones a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos. La utilització de les papallones en aquests projectes respon al seu contrastat caràcter bioindicador i al fet d’haver experimentat, en temps recents, regressions generalitzades arreu d’Europa.

Aquestes papallones presenten, en concret, els següents avantatges:

·Mostren una gran sensibilitat respecte la composició i estructura de la vegetació.

.Una part important de les espècies són sedentàries i es veuen molt afectades pel fenomen de la fragmentació de l’hàbitat.

·Són extraordinàriament sensibles al clima i responen marcadament (amb canvis fonològics, d’abundància i de distribució geogràfica) a fenòmens com l’escalfament global i les variacions en els règims termomètric i pluviomètric.

· Al llarg d’aquest segle un nombre elevadíssim d’espècies europees han experimentat regressions alarmants, principalment per la destrucció i modificació dels hàbitats.

· Juguen un paper fonamental dins l’ecosistema, tant com a consumidors primaris (herbívors) com per ser font d’aliment per a molts consumidors secundaris (depredadors i parasitoids).

· El seu gran valor estètic i la relativa facilitat amb què es poden identificar les ha convertit en un grup molt popular.

 

L’origen del projecte va ser l’any 1976 al Regne Unit on es va establir una xarxa de seguiment de papallones diürnes. A partir dels anys 90 altres països europeus com Finlàndia, Holanda, Bèlgica i també Catalunya es van afegir a la xarxa. La base de dades que s’ha generat a nivell europeu després de 25 anys ha estat decisiva per aprofundir en aspectes relacionats amb l’ecologia de les papallones i del seu paper com a bioindicadors dels ecosistemes

El treball que s’ha fet a l’Escola de Natura ha aportat una informació molt valuosa que s’ha afegit a les dades recollides a 58 estacions més, repartides per tot Catalunya. Ara s’analitzaran les dades de recomptes i s’elaborarà l’informe dels resultats de la campanya del 2011.

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala