Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Divendres, 13 de Desembre de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sez - Sant Adri de Bess - 26/1/2010

"A Madrid es viu amb cert fatalisme la possible victria del PP a les eleccions"
- El diputat d'ERC Joan Tard va participar en una tertlia d'actualitat a Sant Adri

Tertúlia d'actualitat de Sab.cat. Foto: MSEl diputat i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya Joan Tardà va participar ahir a una nova sessió de les tertúlies d’actualitat que organitza l'entitat adrianenca Sab.cat. En una xerrada distesa, Tardà va parlar sobre el pessimisme que es viu a Madrid, especialmente en l’entorn socialista. respecte a les properes eleccions generals. També es va referir a la proposta de denegar l’empadronament als nouvinguts del consistori de Vic, calificant-la com un error per a la integració dels immigrants. El cementiri nuclear a Ascó també va ser un dels temes tractats.

Pregunta. Darrerament s’ha manifestat en contra de la instal•lació del cementiri nuclear a Ascó. El president Montilla també ha declarat la seva negativa, però el PSC ha parlat d’autonomia municipal. Què creu que passarà en el ple extraordinari en el que es decidirá si Ascó presenta o no la seva candidatura?

Resposta. Jo tinc la impressió que demà l’Ajuntament d’Ascó votarà afirmativament, perquè sembla que els regidors de CiU i el socialista tenen molt coll avall que han de votar que sí. Ells consideren, legítimament, que és un bé pel poble. Ara, crec que això no suposarà que s’hagi de fer. Perquè és evident que, si el Govern de Catalunya no ho veu amb bons ulls, si les forçes polítiques de la comarca no ho veuen bé, i el sentit comú ja indica que aquesta decisió és tan trascendental que no pot venir d’un únic municipi i a un equip de govern que ni tan sols va portar a la seva campanya electoral aquesta qüestió. El Parlament de Catalunya va votar contrariament, i crec que finalment s’imposarà el sentit comú, perquè és evident que el govern espanyol no pot pendre una decisió en contra de la Generalitat de Catalunya. Tot just comença ara el ball. És cert que els municipis poden decidir-ho, però també ho és que una decisió tan trascendental no pot només ser protagonitzada per un ajuntament.

P. S’hauria de canviar aquesta fórmula, que fós un ajuntament qui presentés la candidatura?

R. De fet, l‘ordre ministerial podría ser recorreguda, perquè no va contemplar un dels criteris que havia postulat el govern espanyol , que hi hagués el màxim consens possible. És evident que, si algun consens hi ha en el territorio és que no ho volen. Parlo dels consells comarcals i dels municipis. Si a més a més el Parlament de Catalunya s’ha expressat, i el president del nostre país també ho ha deixat clar, crec que tot just ara comença el ball. Vaig estar a l’assemblea a Móra d’Ebre l’altre dia i vaig estar parlant amb els companys d’Iniciativa, CiU i PSC i en el territori tenen molt clar que no ho volen perquè consideren que això significaría estigmatitzar aquell territori, que tenen dificultats per tener solucions econòmiques viables per als propers anys, i tenen por. A les terres de l’Ebre tenen molt arrelat el sentiment meridional, d’aquelles terres que han estat ignorades històricament. I aquest sentiment cohesiona, com es va demostrar amb el transvasament de l’Ebre que va intentar el president Pujol i que va ser rebutjat tot i que la majoria d’ajuntaments eren convergents.

P. Parlem ara de l’anomenada “llei Sinde”. Per què creu que el govern de Madrid ha passat per sobre de la subcomissió parlamentària de la Propietat Intel•lectual en aquest tema?

R. Perquè hi ha uns grans interessos per part dels lobbis econòmics, que el que volen és acumular beneficis sense qüestionar-se el sentit que té avui en dia la mateixa propietat intel•lectual. Aquesta havia estat concebuda en un món analògic, i ara estem en un món digital. Això vol dir que s’ha de qüestionar què s’entén ara per propietat intel•lectual. Però, clar, hi ha uns grans interessos econòmics. Per exemple, les operadores de telefonía ofereixen velocitat alta d’internet, encara que a un preu molt alt, per poder descarregar continguts de la xarxa. S’hauria de preguntar qui ha de pagar, i no sempre fer que pagui l’usuari. Si ja paguem un cànon digital i una ADSL molt cara, potser caldria veure què han de pagar les gran operadores, que són els propietaris de les autopistes telemàtiques. També cal dir que les empreses culturals s’han adormit una mica, perquè haurien de ser capaços de poder oferir a la ciutadania productes a la xarxa.

El diputat d'ERC, Joan Tardà, a la Biblioteca de Sant Adrià. Foto: MSEl problema ha vingut perquè a la passada legislatura es va pactar la creació d’una subcomissió per treballar en la modificació de la llei de propietat intel•lectual. Aquesta subcomissió ja estava treballant i de cop i volta ens trobem que el govern, per la pressió de les grans companyies nord-americanes de cinema, ha optat per col•locar a la Llei d’Economia Sostenible la modificació de la llei de propietat intel•lectual. Per això vam decidir plantar-nos i demanar al govern que retirés aquesta disposició, però la cosa no pinta gaire bé perquè hi ha molts interessos darrera.

P. Com es viu a Madrid l’espera de la sentència del Constitucional sobre l’Estatut?

R. Amb un gran desconcert. Jo tinc una relació intensa amb els companys socialistes, i estan desorientats. Sobretot els socialistes més compromesos amb la causa federal. Perquè això distosiona tot el procés, perquè una sentència que signifiqués descapçar l’Estatut de forma categòrica generaria un conflicte enorme. Per altra banda és possible que hi hagi una sentència interpretativa, que salvés els mobles al Partit Popular. El PP encén la flama, però no li interessa trencar els ponts, perquè confia en CiU per arribar a negocis com van arribar-hi en altres èpoques. Per tant, al Partit Popular també li interessa que la sentència no sigui laminadora. I al Partit Socialista també li interessa una sentència interpretativa, no gaire rotunda per salvar els mobles també als companys del PSC. A més, hi ha un altre problema, i és que no arriba mai, i les relacions es van deteriorant, i és dolent per a ells, i nosaltres som convidats de pedra perquè aquest Tribunal Constitucional està absolutament deslegitimat. Fins i tot, no dic que les persones siguin corruptes, però l’òrgan en sí s’ha corromput. Un dels magistrats va ser recusat només perquè havia fet un informe per a la Generalitat, altres membres ja han acabat el seu mandat, i a més el Constitucional ha reproduit de forma molt aguditzada la polaritat entre el Partit Popular i el PSOE. La situació és molt delicada i es nota un cert desànim, un cert fatalisme de que el Partit Popular pot acabar guanyant les eleccions, la qual cosa és molt preocupant.

P. I com es presenten les eleccions a Catalunya?

R. Jo desitjo que al nostre país, durant anys, hi hagi un govern d’esquerra, és un desig personal. Crec que el nostre país necessita polítiques socials avançades, polítiques socialdemòcrates que cohesionin les classes populars, que salvaguardin la llengua, que integrin amb tots els drets les persones nouvingudes i que, a més a més, pugui el llistó de l’horitzó nacional. En aquest sentit espero que Esquerra faci un bon paper, crec que s’ha avançat molt. És cert que, de vegades, costa que l’obra de govern brilli, però estic molt orgullós que hi hagi un govern catalanista d’esquerra. Sempre he dit que estic content que el president del meu país sigui un català nascut fora de Catalunya, apart de cornellanenc i amic meu. I, finalment, espero que Esquerra Republicana sigui determinant per avançar nacionalment i socialment, perquè nosaltres ideològicament no entenem l’alliberament social sense l’alliberament nacional. Sempre hem dit que són les dues cares d’una mateixa moneda. Vull dir, maleïda la pàtria si exclou els seus fills. Jo defenso una Catalunya lliure i socialista.Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no ests registrat, pots fer-ho aqu
| Edici impresa pdf | Edici impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © rea Bess | Tots els drets reservats.


C/ Bess, n 7 - Sant Adri de Bess - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: Jos Alcal | Produccin: Montse Saez | Administracin | Web master: Jose Mejas | Informtica: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala