Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 11 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Chema Costoso - Sant Adrià de Besòs - 29/9/2011

Assumpta Montellà presenta el seu últim llibre a Sant Adrià
- L’acte va fer venir a la memòria de les assistents moments emotius de les seves vides durant la guerra

Assumpta Montellà (dreta) junt a Irene Aldabert, regidora de Polítiques d'Igualtat. Foto: Chema CostosoAhir, dimecres 28 de setembre, la historiadora mataronina Assumpta Montellà va presentar al Centre d’Informació i Orientació de la Dona (CIOD) el seu darrer llibre "Elisabeth Eidenbenz. Més enllà de la Maternitat d’Elna", en un acte presentat per Irene Aldabert, regidora de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Sant Adrià.

L’obra consisteix a una biografia (construïda, en bona part, a partir de converses de l’autora amb la protagonista) d’Elisabeth Eidenbenz, una infermera suissa que va crear la Maternitat d’Elna, un lloc per poder portar al món els fills de les republicanes espanyoles exiliades a França. “La seva tasca va ser fonamental, ja que més del 90% dels nadons morien per desnutrició i fred al camp de refugiats d’Argelers”, va explicar Montellà, “on les condicions de vida eren infrahumanes”. Elisabeth va salvar la vida de 597 nadons i també de moltes mares.

Durant l’acte de presentació, gairebé no hi va haver ni una cadira lliure. La sala va omplir-se de dones amb ganes de conèixer més d’aquesta història de solidaritat i de la seva protagonista. Però l’Assumpta va anar més enllà i ens va explicar la història d’una generació que encara pateix les ferides de la Guerra Civil Espanyola: “La meva feina és entrevistar les persones grans, però es necessita temps perquè hi ha coses que no volen recordar”, va dir l’escriptora mataronina, “però cal fer l’esforç de recordar, perquè el pitjor que li pot passar a una persona és que l’oblidin”.

També va parlar de les seves cartes i trobades amb l’Elisabeth Eidenbenz, la qual va morir el 23 de maig d’aquest any a l’edat de 97 anys. L’infermera volia que l’Assumpta escriguès les La seu del CIOD es va omplir per escoltar la història de l'Elisabeth Eidenbenz. Foto: Chema Costoso cartes en francès i ella en castellà per poder-se corregir mútuament les faltes d’ortografia. “Jo pensaba: carai, amb 90 anys i encara vol fer idiomes”, va bromejar la historiadora. Montellà va confesar que conèixer l’Elisabeth li va canviar la vida: “A la maternitat d’Elna van poder nèixer 597 nens, l’Elisabeth era una heroïna”. L’Assumpta va explicar que després que el seu primer llibre donès a conèixer aquesta història, més de cent nenes han estat anomenades Elna. Fins i tot s’ha organitzat alguna trobada anomenada “Les Mares d’Elnes”.

En acabar la conferència, allò que va començar com una ronda de preguntes va convertir-se en un intercanvi d’experiències per part de les assistents, algunes de les quals van viure en primera persona les atrocitats de la guerra i, fins i tot, coneixen de primera mà la història de la Maternitat d’Elna. A més, l’Assumpta Montellà va convidar les presents a participar a una de les sortides que organitza cada cap de setmana a la Maternitat d’Elna i al centre de refugiats d’Argelers. El CIOD va prometre estudiar aquesta possibilitat.

En conclusió, ahir vam rebre una lliçó d’història i de respecte que molt pocs cops tenim l’oportunitat de viure.

 

 

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala