Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 10 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 9/9/2011

Els Gegants es comprometen i noves colles garanteixen el futur de la cultura catalana
- Els nous gegantots, els grallers de l'Esbart i del Pompeu Fabra es presenten demà a les 17.30 h.

El proper any 2012, Sant Adrià de Besòs celebrarà el seu mil·lenari, ja que la primera referència escrita del nom de la ciutat, en aquella època Pla de Besòs, va ser l’any 1012. Per això, la ciutat es prepara per multitud d’activitats amb les que es vol commemorar aquesta efemèride. La majoria seran culturals, i una de les més especials serà el casament entre els dos gegants més joves de la ciutat, el Pau i la Musa. Però no pot haver casament sense la festa de compromís, aíxí que a la Festa Major d’enguany, concretament durant la celebració de la Festa del Riu l’11 de setembre, el Pau i la Musa segellaran el seu amor probablement amb “un anell”, comenta Antonio Ruiz, president de la Colla Gegantera de Sant Adrià. “Aquest és un acte que ha organitzat l’ajuntament, però tenim moltes ganes de fer-ho, serà curiós”.

No serà l’únic acte on la Colla Gegantera de Sant Adrià sigui lEls Gegants de Sant Adrià es comprometeran amb la vista posada al seu casament de l'any vinent. Foto: Montse Pallarèsa protagonista durant la Festa Major 2011. El 10 de setembre, a partir de les 17.30 hores, es presentaran les noves colles de gegantots i de grallers de la ciutat. La de gegantots “va ser una idea que vam tenir per introduir gent jove a la colla”, explica Antonio, que reconeix que ho van intentar amb els capgrossos però no va quallar. “Als més petits no els feia gràcia, però amb els gegantots, que són com gegants però de la seva mida, sí que s’han animat”. Fins el moment, formen la colla de gegantots uns 10 nens, però la voluntat és que hi entrin més. “Volem que la gent s’animi, tan petits com grans, per poder tornar a fer sortides amb els gegants adrianencs fora de la ciutat, que per falta de gent fa un parell d’anys que no ho podem fer”, explica Antonio Ruiz.

Per la seva banda, l’Esbart Dansaire Sant Adrià presentarà la seva Colla de Grallers. Xavier Blanes, president de l’entitat, explica que “en el món dels bastoners és una peça molt important i necessaria tenir un grup de grallers per a poder ballar en les cercaviles de Grallers”. Per això, l’entitat es va posar en contacte amb els Diables i Diablesses de Sant Adrià per veure si volien formar part, i la resposta va ser afirmativa. La conselleria de Cultura de l’Ajuntament adrianenc els hi va subvencionar les classes de grallers i el grup es va crear amb tres components de l’Esbart Dansaire i dos dels Diables. “Estem molt neviosos però molt il·lusionats per l’estrena”, comenta Blanes. El grup està obert a tothom que vulgui formar-hi part. Els assajos són els divendres de 19.30 a 21 hores al Centre Cultural Besòs.

També es presentarà la Colla de Grallers i Timbals i La Cucafera de l’escola Pompeu Fabra. Noemí Alonso, de l’AMPA de l’escola explica el perquè de la creació de la colla. “Voliem crear un vincle més estret entre les famílies i l’escola”. La primera idea va ser fer un gegant, però com no va quallar es va decidir fer una cuca. Es va demanar als alumnes que fessin els seus dissenys, es va escollir un i amb l’ajuda d’unes 25 famílies, que treballaven tots els primers dissabtes del mes, es va fer realitat el projecte. A la cuca, que encara no té nom oficial fins que s’escolli un aquest any (tot i que a la programació de Festa Major li han posat el de “Cucafera”), hi caben 12 persones. Pel que fa a la colla de Grallers i Timbals, es va començar amb les classes de gralles el gener passat i amb les de timbals després de Setmana Santa, gràcies al suport de les regidories de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament adrianenc. Fins ara hi ha sis grallers, tres nens i tres pares, i de timbalers s’espera poder fer un parell de tallers més aquest any per involucrar més petits i petites i també els seus pares. Fins ara, les colles i la cuca ja han actuat en actes de l’escola com el Carnestoltes, Sant Jordi i la festa de final de curs, i el proper 10 de setembre s’enfrontaran a la seva presentació per a tota la ciutat. “Som molt novells, però molt treballadors i amb moltes ganes”, comenta Noemí Alonso, que té molt clar el que vol tota l’escola: “que la cuca es faci papallona”.       

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala