Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 27 de Gener de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 7/9/2011

«A Protecció Civil estem orgullosos de tenir gent amb ganes d’ajudar sense rebre res a canvi»
- Entrevista a Juan Carlos Rodríguez, cap d’unitat i president, i Carlos Racero, cap de secció i secretari de Protecció Civil

Pregunta. Quan us va comunicar l’Ajuntament que serieu els pregoners de la Festa Major 2011 (aquesta tarda, a les 19.30 hores?

Resposta (Juan Carlos). Ens ho van dir, tant que seriem els pregoners com que rebriem la Medalla de Plata després de la inundació que va patir el nostre local l’abril passat. Estàvem una mica baixos de moral i crec que va ser un gest per fer-nos veure que compten amb nosaltres. A més és un reconeixement a la feina altruista i voluntària que fem i hem fet aquests darrers 29 anys

P. Un reconeixement important la Medalla de Plata, no?.

R. (Juan Carlos). Sí, ens van explicar que als Premis Ciutat Sant Adrià les entitats van dir que ens mereixiem el premi, però nosaltres mai ens hem presentat perquè pensem que no estem per guanyar premis sinó per ajudar la gent. Per això, que ens donin la Medalla de Plata és una manera més de reconèixer la nostra feina.

P. Ja heu pensat què direu al pregó?

R. (Juan Carlos). Volem explicar què és Protecció Civil, perquè hi ha molta gent que no sap ben bé què és. Nosaltres som voluntaris d’emergència. No tenim un sou, la nostra principal motivació és ajudar la gent. També explicarem com va sorgir fa 29 anys, primer com una brigada municipal. I la nostra feina, des de la intervenciJuan Carlos Rodríguez (dreta) i Carlos Racero, primer i segon de Protecció Civil Sant Adrià. Foto: MSó a la prevenció, passant per la informació directa al ciutadà de les campanues de prevenció, per exemple, o dels plans específics com el Neucat o l’Inuncat.

I traslladar la idea del civisme, que ens hem d’ajudar entre tots per passar unes bones festes però sempre des del respecte i el sentit comú.

R. (Carlos). Intentarem que la gent conegui la nostra feina i les nostres funcions.

P. I quines són les vostres funcions?

R. (Juan Carlos). A Protecció Civil som col•laboradors d’emergència que depenem de la Policía Local. Podem ser activats per ells o bé presenciar l’emergència.

El Centre de Coordinació d’Emergència de Catalunya és qui activa els diferents plans d’emergència a nivell autonòmic. Mentre que els municipis han de tenir els seus plans d’emergència on s’especifiquen els riscos de la localitat. Per exemple, aquí no tenim muntanya, per tant no tenim plans específics al respecte, però sí tenim plans com el del riu i el de les platges. També tenim indústries químiques, i fa unes setmanes es va haver d’activar el pla d’emergència per un incendi en una nau.

R. (Carlos). Va en funció de com sigui cada municipi.

R. (Juan Carlos). Sí, en resum la nostra funció és ajudar als serveis d’emergència a minimitzar els riscos.

P. Com us formeu?

R. (Juan Carlos). Ens formem en diversos àmbits. En especial en el terreny sanitari. De la subvenció que rebem de l’Ajuntament, el 80% va destinat a formació i a reciclatge continu. En el terreny sanitari, per exemple és bàsica la rapidesa en un cas de parada cardiorespiratòria, on només hi ha sis minuts per evitar la mort clínica. Per això va ser important per Protecció Civil Sant Adrià l’adquisició fa uns mesos d’un desfribil•labor portàtil.

També treballem amb els bombers de la Generalitat, però sempre tenint molt clar que no som els professionals de l’emergència com els bombers, la policía o el 061. Però sí estem en els primers moments, per això hem d’estar formats. Perquè som un grup de primera intervenció. I més ara, amb la crisi i les retallades en el terreny sanitari, per exemple. Som col•laboradors però ara més imprescindibles que mai.

I no només ens formen nosaltres, sinó que fem xerrades i exposicions pels ciutadans sobre allò que aprenem per intentar inculcar la cultura de l’emergència en tot el municipi. Perquè és molt útil a la vida diària.

P. Quants voluntaris sou a Protecció Civil?

R. (Juan Carlos). Actualment som 22.

P. Quins requisits es necessiten per ser voluntari?

R. (Juan Carlos). Has de ser major de 18 anys, no tenir antecedents penals, i complir un mínim de 200 hores anuals. Han de ser persones amb sentit comú i que tinguin molt clar que a Protecció Civil es treballa de voluntari per ajudar la gent, no per treure res a canvi.

Tenim un periode d’aspirant d’un any. Considerem que és el temps mínim perquè aquesta persona tingui la maduresa necessària per confiar en ella. I ja quan passa l’any, comencem amb la formació com la resta de voluntaris.

P. Teniu alguna intervenció de la que estigueu més orgullosos?

R. (Juan Carlos). Carlos i jo vam rebre una menció especial de l’Ajuntament per una actuació fora de servei en un accident de trànsit al carrer Carmen Amaya. Però del que ens sentim més orgullosos és de tenir gent a Protecció Civil amb ganes d’ajudar sense rebre res a canvi.

P. Com va ser la inundació del passat 28 d’abril de la vostra seu?

R. (Juan Carlos). Doncs, després de 15 minuts de tempesta es va omplir de calamarsa l’accés i sortida de vehicles, es va col•lapsar i va trencar tots els accesos. Es va inundar tota la planta baixa.

P. Vau perdre els vehicles fins i tot.

R. (Juan Carlos). Sí, teniem tres i ara només ens queda un, el més antic. Vam perdre el vechicle de supervisió i el d’emergències sanitàries on teniem tot el material mèdic.

P. Com està la situació ara?

R. (Juan Carlos). Encara estem en rehabilitació a la seu. Vam recuperar el 90% de la roba i part de la maquinària gràcies a partides excepcionals municipals.

R. (Carlos). Hem recuperat el material mínim per poder tornar a treballar al carrer.

P. Però esteu operatius?

R. (Juan Carlos). Sí, sí. Estem esperant que arribi un vehicle nou gràcies a una subvenció de fa dos anys.

R. (Carlos). I estem a punt de tirar endavant un projecte d’un grup en bicicleta gràcies a una subvenció de La Caixa.

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala