Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 28 de Març de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 6/9/2011

«Estem disposats a col·laborar i convertir espais morts de la ciutat en galeries urbanes»
- Entrevista a Zosen, grafiter, artista urbà i dissenyador, participarà a la zona grafiti del FAC el 9 i 10 de setembre

Ens contesta des del Nord d’Itàlia, on està participant en el Festival Infart. El grafiter argentí Zosen, que fa més de 20 anys que viu a Catalunya (els darrers anys a Sant Adrià), és un artista urbà que pinta des dels 11 anys i que, a part de treballar amb noms destacats com Bansky (“abans que fós famós”) crea roba amb la dissenyadora Clàudia Font a través de la marca Animal Bandido i participa en tallers amb joves i xerrades en centres culturals.

Pregunta. Quan i per què va començar la teva col·laboració amb el Festival d’Art de Carrer?

Resposta. La meva col·laboració amb el Fac va començar la primera edició, l’any 2007, ja que vènia col·laborant amb Juan Carlos des del Centre Cívic de la Barceloneta des de feia anys i d’un altre festival que van organitzar a l’Hospitalet el 2006. Va ser una gran oportunitat per donar-li sortida al nostre art al barri on vam créixer ja que des de les institucions mai ens havien fet molt cas excepte alguna excepció puntual.

P. En què consistirà l’edició d’aquest any de la zona grafiti del FAC?

R. Doncs una selecció molt interessant d’artistes de grafiti de diferents generacions (Fast,El Xupet Negre, Pez, Keis, Mentos, Extras,etc.) i amb un artista sorpresa d’alta categoria. Tindrem també la música electro/old school de Dj Air Prince i el dancehall/reggae d’Hektor Banton.

P. És complicat fer-se un lloc al món del grafiti des d’una ciutat tan petita com Sant Adrià?

R. És complicat avui en dia fer-se un lloc en qualsevol faceta de la vida ja que hi ha molta gent jove capacitada i amb internet és mes fàcil veure el treball de gent de qualsevol lloc del món. L’important és el treball diari i la constància, el reconeixement no és d’un dia per a l’altre, una mica per la trajectòria i una altre pel treball i els viatges a diferents parts del món on ensenyamem el nostre art. A Sant Adrià va haver-hi molta pedrera de bons artistes de grafiti en els 90’s però han anat desapareixent o dediLa darrera creació de Zosen i Pez a Sant Adrià, al carrer Pi i Margall. Foto: Montse Sáezcant-se a altres coses, els que encara seguim a nivell professional som Pez i jo.

P. Tindrem al final una zona estable per fer grafiti? Podrien ser les tres xemeneies, per exemple?

R. Durant els 90’s les vam tenir: en el pont del Polidor on es fa el FAC grafiti fa mes de vint anys que es pinta encara que ara fora dels dies del festival és il·legal fer-ho. També a la zona de les vies del tren on hi havia moltes fàbriques abandonades, ara hi ha naus industrials noves i el port de Badalona. Fins i tot en alguna plaça o parc també teniem grafitis. Ara és impossible fer-ho en el municipi sense tenir problemes amb la policia.

Amb el Pez acabem de pintar un gran mural a la paret mitgera de la llibreria Lloberas, a l’Av. Pi i Margall. Ens van donar el permís, els va agradar el projecte i vam tirar endavant. Tenim idea de recuperar alguna paret més del municipi que estigui oblidada o que li faci falta una bona descàrrega de color!

Les tres xemeneies serien ideals per convertir-les en zona de grafiti estable, llegeixi’s “legal”; la cosa és que des de l’Ajuntament ens donin el suport i aprovació. Nosaltres estem disposats a col·laborar i a fer possible alliberar espais morts per convertir-los en galeries urbanes.

P. Què els diries a la gent que pensa que el grafiti embruta les ciutats?

R. Doncs que em diguin què pensen de les tanques publicitàries que solament fan que vendre’ns coses? Això ho accepten i l’art mural que no ven res, no?

Sabeu què és la pol·lució visual? Conteu quantes imatges veieu pel carrer des que sortiu per la porta de casa fins que torneu a la nit? Massa no? El grafiti ajuda a descongestionar tota aquesta sobredosi de publicitat que ens envaeix a les ciutats actuals i la gent que els pinta no busca res a canvi.

P. Aconseguirà alguna vegada el grafiti la categoria d’art, més enllà de la categoria urbana?

R. Ja ho ha aconseguit! Jean Michael Basquiat i Keith Haring van començar pintant als carrers de New York a finals dels ‘70s i l’any 1982 van ser presentats a la Dokumenta de Kassel al costat de Miquel Barceló.

Os Gemeos, Sixe, Blu, MissVan, Banksy, tots amics que ja han donat el salt de la categoria urbana a la categoria d’Art Contemporani exposant en museus i galeries de tot el món.

P. Quins són els teus propers projectes?

R. Estic participant en el Festival Infart al Nord d’Itàlia, després del FAC pintaré al costat d’Aryz per a la marca Converse en un festival a Barcelona, participaré a les conferències que organitzarà Open Walls al CCCB i presentaré un projecte de samarretes al costat d’Animal Bandido abans que acabi l’any.

 

Notícies Relacionades


Comentaris

fasim
a ver si lemos un poco mas Zosen.
Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala