Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 06 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 22/7/2011

“Hem de seguir treballant per construir un sol poble on no hi ha un nosaltres i un vosaltres”
- Josep Lluis Cleries, conseller de Benestar Social i Família

Cleries amb l'alcalde adrianenc, Jesús María Canga, durant la seva visita al Consorci de la Mina. Foto: Benestar Social i FamíliaPregunta. El passat mes de març es va signar entre la seva conselleria i l’ajuntament de Badalona un pla pilot per reforçar la convivència i la cohesió social a Badalona. Creu que el canvi de govern municipal, es respectarà aquest pla?

Resposta. Sí, així ho crec. De fet, no podria ser d’una altra manera: existeix un conveni entre la Generalitat i el consistori per tot el 2011, signat per ambdues parts, que s’ha de complir. A més a més, és un acord que aporta finançament directe a l’Ajuntament en una època en què tots sabem que manquen recursos. Es tracta d’un projecte finalista, que desplega un seguit d’actuacions encaminades a millorar la convivència i la cohesió social. Un pla que està pensat per a tota la població, independentment del seu origen, i que es focalitza en aquells barris on hi ha més concentració de població estrangera.

P. La immigració és un problema, una realitat ineludible o una oportunitat de créixer com a país?

R. La immigració és un fet. És una realitat que ens ha acompanyat, ens acompanya i ens acompanyarà en el futur. A Catalunya la convivència és sòlida, perquè està construïda sobre pilars forts. I aquests pilars resulten de la suma de dos esforços: l’esforç d’acollida per part d’uns i l’esforç d’integració per part dels altres. I és de la suma d’aquests dos esforços que obtenim un bon resultat: una societat integradora i de cohesió.

Però encara que la gran majoria de les persones al nostre país aposti per aquesta suma d’esforços i reconegui que uns i altres tenim un seguit de drets i deures que cal respectar i complir, existeix una minoria que vol trencar aquesta harmonia. És aleshores quan es produeixen fets puntuals, lamentables i aïllats, que posen en perill allò que s’ha construït amb l’esforç de molts.

Hem de seguir treballant per construir un sol poble on no hi ha un nosaltres i un vosaltres, sinó persones amb drets i deures.

P. Com han estat els primers dies del nou marc normatiu pel qual la Generalitat intervé per primera vegada en els processos d’accés a l’arrelament, renovació de la residencia temporal i reagrupament familiar?

R. Doncs, intensos. Des de la Direcció General per a la Immigració hem entomat les noves competències que es deriven del nou reglament de la Llei d’estrangeria, perquè volem assumir noves quotes d’autogovern des del primer dia. Per primera vegada el Departament de Benestar Social i Família té un paper determinant en els processos d’estrangeria: acreditem l’esforç d’integració de les persones immigrades que volen regularitzar la seva situació o renovar la residència temporal. També vetllem per l’adequació de l’habitatge en els casos de sol·licitud de reagrupament familiar. Ho fem tot en col•laboració amb el món local, amb qui varem arribar a un acord el passat mes d’abril per establir un protocol d’actuació homogeni al conjunt del país. Tenim tot el procés en marxa i ja estem rebent les primeres sol·licituds.

El conseller de Benestar Social i Família considera que cal seguir treballant per construir un sol poble. Foto: Benestar Social i FamíliaP. Fa pocs mesos va visitar el Consorci de la Mina, del que és president, i va remarcar que ara cal donar un tomb social definitiu al barri. En quin sentit i com s’ho planteja fer?

R. Així és. El passat mes de març vaig visitar el Consorci de la Mina i vaig destacar que després de molts intents, el Consorci ha estat i és un instrument útil per a la transformació del barri en l’àmbit urbanístic i social. Ara cal donar el tomb social definitiu al barri, tal com vaig expressar durant aquella visita, i això només ho aconseguirem amb el ferm compromís de reforçar aliances entre totes les administracions i entitats del Tercer Sector que treballen a la Mina.

P. La lluita contra la pobresa és una de les seves màximes. Cal conscienciar més la gent que la pobresa es troba més a prop nostre del que pensem, que és un problema de les nostres ciutats i no de països de l’Àfrica?

R. Des de l’inici de la legislatura, he insistit que la lluita contra la pobresa és una de les màximes prioritats del Govern i del Departament que encapçalo. Aquest problema afecta nombroses persones i famílies a casa nostra i s’està veient agreujat per la situació actual de crisi econòmica.

Les actuals dinàmiques d’exclusió presenten unes característiques diferents a les que es produïen anys enrere, quan els perills d’exclusió social esdevenien endèmics o fàcilment identificables. Ara, moltes de les situacions de vulnerabilitat les protagonitzen persones i famílies sense risc d’exclusió social, que en els darrers temps pateixen situacions d’atur i problemes per poder afrontar el pagament de lloguers o hipoteques.

Per aquest motiu, el passat mes d’abril des del Departament de Benestar Social i Família varem crear un grup de treball, amb la màxima representativitat de les entitats que estan al peu del canó en la lluita diària contra aquest problema i amb la participació de les entitats municipalistes, i ben aviat començarem a impulsar noves mesures concretes, efectives i immediates per a sumar esforços Generalitat, administracions locals i entitats, per plantar cara al problema de la pobresa amb més força que mai.

 

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala