Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 19 de Gener de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 21/7/2011

“Hem aprovat uns sous adequats a la realitat de crisi econòmica actual”
- Entrevista amb Jesús María Canga, alcalde de Sant Adrià

L'alcalde de Sant Adrià, Jesús María Canga, al seu despatx. Foto: MSPregunta. Per què es va trigar tant en tancar el cartipàs municipal?

Resposta. El que passa és que quan tens un pacte polític has de donar comptes a l’agrupació i a l’executiva del teu partit. De fet, a la segona reunió amb els “compis” d’ICV-EUiA ja hi havia un acord però faltaven alguns detalls i la ratificació per part del partit. El que sí teniem clar és que, al perdre gent nosaltres necessitavem que els “compis” tinguessin més responsabilitats i això ho havia d’acceptar l’executiva.

En aquest sentit va haver-hi l’escull de joventut, perquè nosaltres estaven disposats a que ICV-EUiA s’encarreguessin de joventut i de la part de promoció econòmica d’accès al món laboral. Però quan ho vam plantejar a l’executiva van voler que, ja que tenim les Joventuts Socialistes consolidades, ho continuéssim portan nosaltres. Per tant, vam haver de replantejar l’acord, amb la idea de que tinguessin més responsabilitats, i finalment vam passar les polítiques d’igualtat.

P. També va tenir a veure la possible incorporació de CiU?

R. Sí, hi va haver un intent d’incorporació al govern de CiU, sense que fossin part del govern. No va ser possible al final però es va deixar oberta la porta a una possible incorporació en el futur.

P. No va ser possible per part de CiU o per la negativa d’ICV-EUiA?

R. El soci de govern va plantejar que no volien que CiU entrés al govern com un punt inflexible de l’acord. Nosaltres erem partidaris de repensar el tema perquè la situació política és la que és i les principals ajudes que ha rebut la ciutat els darrers anys han vingut de la Generalitat i de la Diputació. I un municipi com Sant Adrià ha de buscar aliats.

CiU tampoc va acceptar perquè no es veien útils per la ciutat amb el sistema de comissionats depenents d’alcaldia que vam proposar.

P. L’àrea d’alcaldia és una altra de les novetats.

R. Sí, per primera vegada és un àrea que assumeix responsabilitats importants com participació, mediació, seguretat i convivència. Tot en base a les promeses electorals que ens han fet guanyar les eleccions. Nosaltres vam prometre que aquesta seria la legislatura del civisme i que creariem processos participatius perquè la ciutadania aprovi unes normes de convivència. Que, a la vegada, portaran un canvi d’objectius per part de la policía local, que no hauran de ser només posar multes.

P. La nova àrea d’alcaldia és també per estar més a prop del ciutadà, tal i com li van demanar durant la campanya?

Canga, durant l'acte d'investidura, el passat 11 de juny. Foto: Montse PallarèsR. Sí, és que en aquesta àrea està l’alcalde i la primera tinenta d’alcalde, per tant és obvi que ha d’estar propera a la ciutadania. El més important ara és trobar els mecanismes de participació adequats per veure què fem amb el front litoral. També volem crear una espècie de parlament infantil per fomentar els valors democràtics entre els més joves. I, abans que acabi l’any, es crearà el primer consell de barri, que serà el del Besòs.

P. Es diu que aquesta serà la seva darrera legislatura.

R. És clar, ho dic jo mateix. Sóc un privilegiat per l’estima que em té la gent. També tinc detractors, però són enemics cordials. I si aconsegueixo retirar-me d’aquí a quatre anys, quan tingui 62, amb aquesta realitat, seré molt feliç.

P. El 22 de juliol serà anomenat president del Consell Comarcal del Barcelonès Nord. En què pot beneficiar la ciutat?

R. Sempre beneficia si estàs de representant en un òrgan perquè pots arrossegar cap a casa. Jo estic molt content d’aquest reconeixement, cap a la meva persona i sobretot cap a la ciutat, que és la més petita del Consell.

P. Els sous dels regidors i el seu s’han reduit en quasi un 7%.

R. De fet jo és la primera vegada que cobro de l’Ajuntament, perquè abans ho feia del meu càrrec a la Diputació. Hem intentat aprovar uns sous adequats a la realitat actual, de fet estem en la franja mínima de consistoris de 10.000 habitants. Ja faltaria que això es critiqués, perquè ja saps que aquí horari polític no existeix. Crec que els sous que hem aprovat són uns sous amb una disminució clara que ja va començar fa quatre anys amb la congelació dels salaris i la reducció del 5%.

P. Li va molestar que estiguessin els indignats a la porta de l’ajuntament en el ple d’investidura?

R. Jo crec que aquell dia va haver-hi més una crida per protestar davant dels ajuntaments on Plataforma per Catalunya havia tingut representació, que d’indignats com a tal. A mi les propostes em semblan bé, però em saben greu frases com “no hay pan para tanto chorizo” perquè no les trobo justes.

P. Plataforma per Catalunya serà una anècdota?

R. Espero que sí. Tot i que en moments de crisi afloren aquests sentiments. I en els ajuntaments on van tenir representació fa quatre anys ara s’han consolidat. Per tant, jo espero que pel bé de la societat adrianenca sigui una anècdota, tot i que si continua la crisi aquest discurs fàcil i de trobar uns culpables arriba. El que és cert és que no s’ha d’entrar en el seu joc perquè és el que esperen.Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala