Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 10 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 18/3/2011

“Porrajmos”, l’exposició sobre el genocidi del poble gitano durant l'Holocaust
- A la Biblioteca Font de la Mina

D'esquerra a dreta: Gregorio Camacho, Rafael Perona, José Cortés i Félix Silva. - Foto: Montse PallarèsAhir, ICV va inaugurar una nova exposició a la biblioteca Font de la Mina que tracta sobre el genocidi del poble gitano perpetrat pels nazis. “Porrajmos” significa “absorció” en la llengua gitana, el romanó. Entre un quart i més de mig milió de gitanos van ser assassinats a mans dels nazis, dins i fora dels camp d’extermini.

Aquesta exposició està duta a terme des de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), amb la col•laboració del Memorial Democràtic i l’Ajuntament de Barcelona. Actualment compta amb 16 plafons informatius, però està previst augmentar el nombre fins a 21. Aquests plafons tracten diversos punts per tal de comprendre els actes atroços que es van cometre contra el poble gitano: la discriminació, el racisme, l’exclusió social, el deret d’Auschwitz, la deportació, els camps d’extermini, les dones i els nens, així com l’antigitanisme a Europa desprès de l’holocaust i el reconeixement del poble gitano al segle XXI.

“Aquesta exposició explica molt sobre el passat i ens orienta sobre el present, però sobretot el que ha de ser el futur”, va comentar Gregorio Camacho, representant d’ICV a Sant Adrià de Besòs. José Cortés, membre de la junta directiva de la FAGIC, va dir que “fins fa molt poc, i encara avui, seguim patint d’alguna manera”, tot fent referència al racisme i la discrminació encara existent. El vicepresident de l’àrea de joventut de la FAGIC, Felix Silva, va senyalar que amb aquestaL'exposició "Porrajmos" estarà a la biblioteca Font de la Mina fins al 3 d'abril. - Foto: Montse Pallarèsexposició el que es vol és “sensibilitzar i arribar a les persones d’una forma molt impactant” i que “era un genocidi oblidat per la història”. També hi va ser present Rafael Perona, president del Centre Cultural Gitano de la Mina, que va parlar sobre el germen previ al nazisme, en el que oportunistes en una Alemanya deprimida i sense valors van plantar la llavor de l’odi. “Estem en crisi i això dóna lloc a que vinguin elements gens simpàtics”, va esmentar Perona. També va recordar el fet que quan tot va acabar, els gitanos “seguim essent els grans oblidats, seguim en l’exclusió social” i que aquesta exposició “és una bona iniciativa per ensenyar als nostres joves el que va passar”.

L’historiador i membre d’ICV Sant Adrià, José Luis Muñoz, va fer una explicació sobre l’audiovisual que complementa l’exposició i que es divideix en tres parts: un tros de la pel•lícula “Bon viatge”, el contrasentit dels nazis cap als gitanos quant a la puresa de la raça i el porrajmos. “No és només una qüestió de memòria i de recordar, sinó que quan coneixem el que ha passat, en el futur no ens quedem indiferents”, va concloure Muñoz.

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala