Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 21 de Març de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 8/3/2011

Signat el Pla Pilot per reforçar la convivència i la cohesió social a Badalona
- Entre el conseller de Benestar Social i Família, la secretària d’Estat d’Immigració i l’alcalde

Anna Terrón, Jordi Serra i Josep Lluis Cleries, signant el Pla Pilot de la Immigració a Badalona. Foto: Ajuntament de BadalonaEl conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries; la secretària d’Estat d’Immigració i Emigració, Anna Terrón; i l’alcalde de Badalona, Jordi Serra, han signat avui un conveni de col·laboració que estableix les bases i els projectes d’actuació d’un Pla especial per reforçar la cohesió social i la convivència als barris amb un percentatge més alt de veïns d’origen estranger.

El Pla especial és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar Social i Família; el Ministeri de Treball i Immigració; la Unió Europea i l’Ajuntament de Badalona; finançada a través del Fons europeu per a la integració. Enguany també es duu a terme a Terrassa, Salt, l’Hospitalet de Llobregat i el Vendrell amb una inversió total de 2,5 milions d’euros. En el cas de Badalona el pressupost és de 584.000 euros.

El Pla inclou el desenvolupament dels següents projectes a Badalona:

1. Localització i seguiment de necessitats: un equip d’enquestadors i dinamitzadors visitaran i entrevistaran els veïns en situació de possible vulnerabilitat durant el primer semestre de 2011 per tal de detectar les principals necessitats i derivar les persones cap als serveis o equipaments més adequats.

2. Servei de primera acollida: en virtut del previst a la Llei d’acollida, es desplegarà un servei de primera acollida coordinat entre les diverses administracions. L’objectiu és millorar les capacitats sociolaborals, incrementar l’autonomia personal i facilitar la interrelació amb la resta de la població.

3. Acollida lingüística: a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, es reforçarà l’oferta de cursos bàsics i inicials com a via essencial per a promoure la igualtat d’oportunitats i facilitar la mobilitat laboral.

4. Coneixement de l’entorn: s’oferiran cursos de formació per afavorir la integració de les persones nouvingudes, perquè siguin més autònomes, es socialitzin amb la resta de la ciutadania, coneguin els drets i deures més importants, el model de societat d’acollida, les normes de civisme i els processos administratius més habituals, entre d’altres.

5. Coneixement mutu entre cultures: s’oferiran activitats per a promoure l’intercanvi entre persones d’orígens diversos i que conviuen al mateix barri. Entre d’altres, jocs intergeneracionals, degustacions gastronòmiques, tertúlies sobre diversitat i activitats de convivència.

6. Tallers de foment de la participació de les famílies a l’entorn educatiu: es realitzaran trobades als centres escolars d’ensenyament primari i secundari per facilitar l’apropament de les famílies al sistema educatiu, perquè coneguin l’oferta d’activitats extraescolars i de reforç educatiu. També se les invitarà a formar part de les AMPA i d’altres entitats del territori, com a motor d’integració i creixement personal de les famílies nouvingudes.

7. Programa d’alfabetització: s’incrementa l’oferta de cursos d’alfabetització. És un pas previ imprescindible per a continuar una posterior formació que ha de permetre una major igualtat d’oportunitats.

8. Promoció de la participació de persones immigrades en les entitats del barri: activitats de suport i dinamització de comunitats veïnals i establiment de xarxes d’entitats, així com d’una agenda d’activitats comunitàries.

9. Plans educatius d’entorn: un dinamitzador cultural i un altre esportiu desenvoluparan activitats de reforç i de participació al lleure a les diferents zones d’actuació.

10. Programa d’inserció laboral de joves i dones: aquest col·lectiu és prioritari dins el Pla de Badalona. Es pretén millorar i garantir les condicions d’accessibilitat i d’implicació dels destinataris com a mitjà bàsic per a la seva cohesió i incorporació social.

11. Programa d’inserció segons les capacitats acadèmiques: es vol oferir una adequada consideració de les capacitats i possibilitats acadèmiques del col·lectiu prioritari, sense deixar de banda les persones adultes en general. S’estimularà l’accés a les xarxes d’incorporació, de formació i de convalidació de la seva titulació, segons cada cas.

S’ha establert una zona d’actuació prioritària integrada pels barris de Llefià, la Salut, Artigues, Sant Crist i Sant Roc.

A Badalona la població estrangera constitueix el 15,3% d’un total de 220.932 habitants, segons dades provisionals de padró a juliol de 2010. Al municipi resideixen persones de més d’un centenar de nacionalitats. Les més freqüents són la pakistanesa (2,8 %), la marroquina (2,6), la xinesa (1,8), l’equatoriana (1,3) i la boliviana (0,8).

 

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala