Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 14 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 24/2/2011

Francisco Hidalgo explica les relacions culturals entre Catalunya i Andalusia
- En una conferència al MhiC

D'esquerra a dreta: Ruth Soto, Francisco Hidalgo i Imma Boj. - Foto: Montse PallarèsAhir el Museu de la Història de la Immigració a Catalunya (MhiC) va ser l’espai on l’historiador i conferenciant Francisco Hidalgo va fer una xerrada sobre les relacions històriques i culturals entre Catalunya i Andalusia. Aquest acte està inclòs dins de les activitats organitzades entorn al dia d’Andalusia, i va comptar amb la presència de Josep Maria Sala, secretari de formació del PSC, així com el president de la Casa de Baza, Mateo Pizarro i membres d'associacions i hermandades andaluses del territori.

L’acte va estar presentat per la regidora de cultura de Sant Adrià, Ruth Soto, que desprès d’introduir la figura de Francisco Hidalgo, va donar la paraula a la directora del MhiC, Imma Boj, que va explicar com ha arribat aquesta exposició al museu i la importància que té poder obtenir aquesta informació.

Francisco Hidalgo es va centrar més en explicar continguts que en el procés propi de la seva investigació, tot fugint d’una explicació tècnica per poder endinsar-se en les relacions entre Catalunya i Andalusia deixant de banda els tòpics. Pep Ventura i la sardana, o els orígens de la Feria de Abril són alguns dels exemples més coneguts d’aquestes interrelacions entre les comunitats autònomes, però Hidalgo ha aportat moltes més dades i anècdotes que vinculen la cultura i història catalana amb l’andalusa.

Fins al segle XIX, eren els catalans i catalanes els que emigraven cap al sud, ja que Cadis i Sevilla tenien l’exclusiva del comerç i negocis amb Amèrica. Un cop es va obrir el port de Barcelona cap a aquestes relacions comercials, sumat al ritme menys accelerat de modernització a Andalusia, es van invertir les relacions: van començar a venir andalusos cap a terres catalanes. L’interès per les primeres manifestacions flamenques i la font d’inspiració d’artistes catalans en la cultura i tradició andalusa van reforçar aquests vincles de forma recíproca. A la conferència van sorgir noms com Aurelio de Cádiz –de cognoms Sellés Nomdedeu- , Joaquim Bartrina, Joan Camprubí, Picasso, Utrillo, Felip Pedrell, Bécquer, Machado o Lorca, entre molts altres.

Aquest estudi forma part d’una recerca documental i històrica sobre el fet migratori andalús a Catalunya i el seu desenvolupant artístico-cultural a la segona meitat del segle XX, fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de Sant Adrià i la Diputació de Barcelona de l’any 2009.

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala