Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 05 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 18/12/2009

Personalitats polítiques i socials de Sant Adrià analitzen la transició
- Juan Castro, Margarida Corominas, Agustí Gallart, Joaquim Miquel, Elvira Rovira i Jaume Vallès van participar a la darrera sessió

Vallès, Gallart, Corominas, David Escuder, el  moderador, Miquel, Castro i Rovira. Foto: MS “Va ser la millor època de la nostra vida”. Agustí Gallart, un dels fundadors del Club Escolta de Sant Adrià i militant socialista va recordar els anys de la transició a la ciutat com un dels moments vitals per a la història del municipi. Gallart va ser un dels participants de la taula rodona sobre la Transició a Sant Adrià, que es va dur a terme el 17 de desembre a la Biblioteca i que posava fi al cicle de conferències històriques organitzades pel departament de Cultura del consistori sota el nomde “El Retrovisor”.

Juan Castro, Margarida Corominas, Agustí Gallart, Joaquim Miquel, Elvira Rovira i Jaume Vallès van ser els encarregats de rememorar uns anys complicats per les llibertats peroò que van portar a la consolidació definitiva de la democràcia. Castro va ser el primer en obrir les portes de la memòria parlant sobre l’activitat del PSUC a la ciutat. “Una de les entitats amb més activitat de l’època va ser l’Associació de Veïns del Besòs”, va afirmar Castro.

Margarida Corominas, periodista, escriptora i militant política va alabar la gran feina feta a l’Escola Activa de Pares. “L’any 1974 van organitzar un concert de Lluis Llach i de Francesc Pi de la Serra. Amb les entrades venudes, que tota la recaudació anava pels treballadors que estaven a l’atur de la Seat, van venir els “grisos” i ens van dir que no hi havia concert”, va recordar Corominas.

Per la seva banda, Gallart va recordar la Llei de punt final, “una norma totalment injusta”, que va propiciar la Transició. “En aquella època hi havia dos guions: els que volien continuar el Franquisme sense Franco i els que no voliem”. En aquest darrer grup se situa l’Assemblea de Catalunya, la platoforma unitària de l’antifranquisme català que va aglutinar la majoria de partits, sindicats i organitzacions socials.

Una de les organitzacions socials més destacades de Sant Adrià va ser el Grup d’Acció Cultural, on va treballar l’Elvira Rovira a l’organització “de la Festa Major, de sessions de cinema i de teatre, entre molts altres”.

Per la seva banda, Joaquim Miquel i Jaume Vallès van parlar sobre les comissions de control a l’Ajuntament. “Dels 21 anys que vaig ser al consistori, aquells primers quatre anys van ser els millors”.


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala