Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 04 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 7/2/2011

L’Esbart Dansaire, un exemple de tradició i convivència
- Xavier Blanes, el director de l’esbart, ens parla sobre l’entitat

Actuació de l'Esbart Dansaire l'any 2009 al barri del Besòs. - Foto: Montse PallarèsL’Esbart Dansaire de Sant Adrià va néixer fa 27 anys, sent així una de les entitats més arrelades a la ciutat. Era l’any 1983 quan un grup de veïns del barri del Besòs amb inquietuds, i impulsats per la manca d’activitats culturals i lúdiques a la zona, van decidir formar un esbart dansaire. Al principi ningú sabia què era ni en què consistia, però poc a poc es va anar treballant. El reclam va ser un concurs de dibuix en la que la gent havia de relacionar el ball amb possibles activitats al barri. L’èxit va ser rotund, fins al punt que van arribar a apuntar-se més de 300 nens i nenes.

A dia d’avui, l’oferta cultural a la zona és més àmplia i l’esbart ha quedat com una activitat més acotada. Nou adults –tres nois i sis noies- i quatre nenes conformen els dos grups que actualment integren l’Esbart Dansaire de Sant Adrià, una xifra que avui dia no està gens malament, ja que molts dels esbarts han hagut de tancar per manca de quòrum. “Nosaltres, com a mínim volem una continuïtat perquè sinó no podem tirar endavant”, esmenta Xavier Blanes, el director de l’Esbart, que afirma que “tal com està la societat actual, les tradicions s’estan perdent, i això s’ha de veure perquè sinó al final es moren”.

Els esbarts representen les danses tradicionals, els coneguts com “balls de plaça”, de tot el que és el Rosselló, el Principat, el País Valencià i Mallorca. Boleros, polques, fandangos mallorquins o jotes catalanes són alguns dels balls que es practiquen a l’entitat. Com a detall, l’Esbart Dansaire de Sant Adrià és dels pocs que reivindica la rumba catalana com a dansa tradicional. De fet, es van posar en contacte amb l’associació “Rumbacat”, que van realitzar la cada cop més coneguda “rumba de Sant Adrià”.

 

El seu objectiu principal és el foment i la difusió de la dansa tradicional catalana, tant en el vessant cultural com la convivència entre els seus associats. Una de les característiques de l’associació és que sempre s’estan innovant per tal d’adaptar-se als nous temps, però sense perdre l’arrel de la tradició, tal com diu el seu director, “no som típics ni atípics”. Una recerca de l’equilibri entre el present i el passat que els diferencia de la resta. Des de fa dos anys fan ball de bastons –estan “batejats” pels bastoners de Gavà-, fet que crida l’atenció als que potencialment es poden unir a l’Esbart.

Feia uns anys que aquí a Sant Adrià s’organitzava un aplec d’esbarts d’arreu del territori –només se’n feien dos, juntament amb el de Montserrat-, però no es va poder continuar i aquest darrer any es va transformar en el festival tradicional Adrifolk, on diferents esbarts i grups de bastoners van actuar a la plaça de Josep Tarradelles. AlL'Esbart Dansaire durant el primer Adrifolk, al setembre passat. - Foto: Montse Pallarès Centre Cultural del Besòs és on fan les classes de dansa tradicional, hip-hop i salsa cubana, i a partir del proper 18 de febrer comencen un curs de grallers.

L’Esbart Dansaire participa a totes les festes a les que són convidats, col•laborant així amb la resta d’entitats del municipi, com per exemple amb els comerciants del Besòs,el Club Unesco, la Penya Barcelonista o l’Agrupació Fotogràfica. El proper acte en el que podrem gaudir de les seves actuacions és el 20 febrer, a la festa de la Geganteta, on a més, s’estrenarà el grup de les quatre nenes petites. La seva projecció, però, va més enllà del territori català, ja que han realitzat diversos intercanvis culturals amb grups folklòrics de la resta d’Espanya.

Tothom té cabuda dins de l’Esbart Dansaire. L’únic requisit per entrar a formar part és tenir ganes de passar-s’ho bé i ballar. “Estem esperant a tothom amb els braços oberts perquè vingui a passar-s’ho bé amb nosaltres, quants més siguem, més coses podrem fer”, conclou el director de l’Esbart Dansaire.

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala