Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 01 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Redacci - Sant Adri de Bess - 27/2/2020

Desarticulada una organitzaci criminal dedicada al trfic de substncies dopants en l'mbit dels gimnasos
- En l'operaci ms gran realitzada fins al moment pels Mossos d'Esquadra s'han dut a terme escorcolls a Sant Adri de Bess, entre d'altres ciutats catalanes.

Foto: MME

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de l’Àrea Central d’Investigació-persones han desmantellat una organització criminal dedicada a la falsificació i distribució de medicaments il·legals a l’Estat espanyol. Es tracta de l’operació de més entitat que fins al moment han dut a terme els Mossos d’Esquadra en aquest àmbit. Fins al moment hi ha set persones arrestades, cinc de les quals de nacionalitat espanyola, una de marroquina i una altra de paquistanesa, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic i falsificació de medicaments dopants.

La investigació es va iniciar el juliol de l’any 2019 arran d’un enviament que contenia 100 capses d’hormona de creixement que s’havia lliurat a una adreça errònia per part d’una empresa de transports.

Les indagacions policials han evidenciat que aquesta organització criminal  operava com a majorista especialitzat en la importació clandestina de medicaments que posteriorment servia a d’altres grups com ho demostra el fet que gestionaven grans volums de medicaments i que oferien descomptes a partir de quantitats, que oscil·laven entre els 7.000 i els 20.000 euros, que no es corresponen amb comandes que poguessin fer particulars.

Una altra característica del grup tenia a veure amb l’adopció de grans mesures de seguretat amb l’objectiu d’eludir o dificultar l’acció investigadora de la policia. Per als enviaments de paqueteria disposaven d’una xarxa de col·laboradors que rebien els paquets en domicilis ubicats en diverses poblacions de Catalunya que actuaven com a centres receptors.

Estructura de l’organització 

L’organització estava liderada per un home de 35 anys i el seu lloctinent que disposaven d’una xarxa de col·laboradors que s’encarregaven de la recepció dels enviaments en diversos domicilis que provenien sobretot de Bulgària, Romania i Grècia. 

El grup disposava d’un local de seguretat a Sant Adrià del Besòs que actuava com a magatzem logístic i al qual només hi tenien accés els dos caps del grup.

L’explotació principal de la investigació es va fer entre els dies 28 i 29 de gener amb quatre entrades i escorcolls a Sant Adrià del Besòs, Sabadell i Terrassa, on es van arrestar cinc persones. En el domicili del líder del grup i del seu ajudant s’hi van intervenir tretze telèfons mòbils i 19.000 euros en metàl·lic, preparats per ser enviats amb l’objectiu de pagar les substàncies. En les altres entrades hi van localitzar justificants d’enviaments de medicaments a ciutats de l’Estat espanyol, llistats manuscrits de medicaments dopants per laboratoris, dispositius electrònics a nom d’identitats falses, etiquetes dels fàrmacs i paquets de medicines il·legals. En una de les entrades també hi van localitzar una plantació de 170 plantes de marihuana.

En el local de seguretat de Sant Adrià del Besòs els mossos hi van localitzar prop d’un milió i mig de dosis de medicaments dopants, la majoria dels quals no autoritzats a l’Estat espanyol.

La documentació trobada en l’escorcoll al local de seguretat també va posar de relleu l’existència d’un locutori a Barcelona, molt proper al domicili del líder del grup. Aquest local també actuava com a centre receptor de paqueteria. Per aquest motiu també s’hi van fer les comprovacions corresponents i els agents van constatar que hi havia una gran quantitat de medicaments dopants i van detenir la persona que el gestionava. En aquest locutori hi van intervenir 84.000 comprimits i 2.500 ampolles, entre medicaments orals i injectables.

La investigació també va acreditar la part de falsificació de medicaments, una activitat que es feia en bona mesura a Catalunya. En aquest sentit el 18 de febrer es va arrestar un home per un presumpte delicte de falsificació de medicaments dopants que era l’administrador únic d’una empresa que falsificava dos d’aquests medicaments.

L’operació més important que han fet els Mossos en aquest àmbit

La investigació s’ha saldat amb la intervenció d’1.650.000 dosis de fàrmacs, unes 40.000 capses de 140 medicaments diferents, tant d’administració oral com d’injectable, amb el següent desglossament: comprimits i càpsules: 1.330.000 unitats amb 58 presentacions diferents; productes injectables anabolitzants i d’altres: 300.000 ml, amb 63 presentacions diferents; hormona de creixement: 124.000 UI (aprox. 31.000 dosis), amb deu presentacions diferents.

Els detinguts van passar a disposició judicial entre el 30 de gener i el 19 de febrer i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.Foto: MME

| Edici impresa pdf | Edici impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © rea Bess | Tots els drets reservats.


C/ Bess, n 7 - Sant Adri de Bess - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: Jos Alcal | Produccin: Montse Saez | Administracin | Web master: Jose Mejas | Informtica: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala