Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 07 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Redacció - Sant Adrià de Besòs - 25/2/2020

L’Ajuntament de Sant Adrià confirma que les restes d’escòria trobades al passeig de la Rambleta no suposen perill per a la salut pública
- Així i tot, les darreres cales efectuades amb el suport de l’AMB indiquen que cal retirar aquests residus per garantir la qualitat ambiental.

Foto: Comunicació Montse Sáez

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs acaba de conèixer el resultat del mostreig de terreny efectuat sota les obres del passeig de la Rambleta. Els tècnics arriben a la conclusió de que dites restes contaminants trobades no suposen perill (ni per a la salut pública ni per al transcurs d’esdeveniments allí celebrats) però cal fer la gestió (eliminació i tractament) d’aquesta porció de subsòl ‘per garantir la qualitat ambiental’, segons el que estableix el marc legal.

Encara que no hi ha dubte de que es tracta d’escòria contaminada (s’han observat nivells de coure, zinc i plom), a més de dioxines, el fet de que haja estat tant de temps enterrada aquí no és perjudicial per a les persones. A més, tampoc s’han vist afectades les aigües subterrànies, les quals es troben netes. De tota manera, dites aigües només s’usen per al reg de jardins i la neteja de carrers, no per a consum humà.

L’estudi històric determina que allà no ha hagut mai cap activitat industrial, per tant, l’origen d’aquest abocament d’escòries potser fora humà, cosa habitual a les pràctiques d’aquells anys per reomplir terrenys. Inclús antigament era habitual la col·locació d'aquests materials com a  forma casolana de separar el riu i els possibles cultius. Avui en dia ja no estan permeses aquestes actuacions.

Ara, l’Ajuntament es troba amb la problemàtica d’un sòl incompatible amb la dualitat ambiental que presenta l’espai, amb un impacte superior als nivells de referència mediambiental, per això cal la seva eliminació. La neteja, coordinada per l’Agència de Residus, es faria efectiva en tota la zona d’impacte  (i fins a 1,5 metres de profunditat sota la capa d’escòries) i la totalitat d’escòries extretes (entre 10 i 40 cm.) es dipositarien al corresponent abocador. A continuació, s’ompliria amb terra neta.

La capa grisa on es troba la major part de contaminació està entre els 10 i 40 cm per sota del paviment, a l'aparcament provisional de cotxes i a la calçada de circulació de baixada cap a la mar.

L’arbrat, també perjudicat

L’Ajuntament de Sant Adrià vol fer de la Rambleta un espai verd de  la ciutat, reforçant les espècies existents i incorporant-ne de noves. Mostra d’això fou el recent trasplantament de palmeres. Però, vistos els resultats del mostreig, els estudis apunten a possibles afectacions contaminants als mateixos. De les 4 línies d’arbrat, les tres més properes al riu serien les més afectades (incloses algunes de les palmeres trasplantades) no sent possible el trasplantament dels mateixos a altres espais degut a que el seu nivell de contaminació provocaria la contaminació dels terrenys destinataris.

Des de l’Ajuntament es té interès en iniciar quant abans les mateixes, per tal d’aportar normalitat i reprendre de nou les obres de remodelació del passeig. Així i tot, la regidora de Medi Ambient, Ruth Soto, encara que conscient de que aquesta troballa no suposa perill humà, lamenta el pròxim desemborsament econòmic i no previst que caldrà afrontar per aquesta extracció, amb el replantejament de tot l’arbrat afectat.

El passat 13 de setembre, durant la comissió de seguiment de l'obra de remodelació del passeig de la Rambleta "Joan Llandrich", formada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, promotor de l'obra, l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i la plataforma veïnal "Marea Verde", aquesta va comunicar a l'Ajuntament i a l'ÀMB la sospita, a través del testimoni d’un veí, que fa més de 40 anys durant la construcció del passeig de la Rambleta es podrien haver utilitzat terres provinents d’escòries.

Davant d'aquestes sospites, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs van sol·licitar a una empresa homologada que realitzés diverses cales per tal de poder fer una primera identificació completa del material subjacent.

Els primers resultats d'aquestes cales efectuades confirmaven que existia una capa, estreta, amb una concentració de metalls pesants (principalment plom, zinc i coure) per sobre dels límits fixats per la legislació vigent per a zones urbanes.

Davant d'aquest resultat l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs van fet un major mostreig per a dur a terme una inspecció en tota la zona de l'obra, els resultats del qual són els que s’han conegut fa uns dies.

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala