Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 04 d'Abril de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Gala Marcús Molina - Sant Adrià de Besòs - 9/1/2020

“Entre Arrossars”, la nova exposició que s’estrena a l’Agrupació Fotogràfica Sant Adrià de Besòs
- El recull de fotografies, de Ma Victoria Planas Salvador, es presenta avui dijous 9 de gener.

Foto: Mª Victoria Planas Salvador

La Sala d’Exposicions Joan Vila i Plana, de l’Agrupació Fotogràfica Sant Adrià de Besòs, acull a les 20 hores la primera exposició d’aquest any. La mostra de fotografies, titulada “Entre Arrossars”, és obra de Ma Victoria Planas Salvador. Nascuda a Sitges l’any 1958, l’autora presenta així la seva trajectòria:

“Des de l’adolescència he estat en contacte amb el món de la imatge i la fotografia. Al principi a través de la càmera analògica i el revelat al laboratori i posteriorment amb l’evolució cap a l’etapa digital. La meva formació és autodidacta i es basa en l’aprenentatge de la càmera fotogràfica i principalment en l’observació i estudi de les diferents tècniques, innovacions i tendències.

El començament de la meva etapa digital el vaig realitzar en l’any 2010. Amb el pas de l’era analògica a la digital he reforçat, si és possible, el meu interès per les noves tecnologies d’edició. Participo activament en tallers, cursos especialitzats, sortides fotogràfiques i workshops, que em porten a enfortir, actualitzar i sobretot ampliar la visió de la fotografia i portar-me en la meva inquietud, al coneixement d’aquest art en totes les seves àmplies possibilitats de tècniques i temàtiques.

Sóc sòcia de la Secció Fotogràfica del Grup d’estudis Sitgetans des de la seva fundació l’any 2004. A través de l’agrupació participo activament en la promoció de la fotografia. Col·laboro en les diverses activitats que organitzem, com el Ral·li fotogràfic i també en l’organització del festival “Fotomaig” que es realitza cada any durant el mes de Maig quan obrim al públic nou sales amb diverses exposicions, concursos, audiovisuals i conferències. Col·laboro també impartint Màster Classes i tallers tant en l’agrupació fotogràfica a la qual pertanyo com en altres.

Sóc membre de la Federació Catalana de Fotografia des de l’any 2010, de la Confederación Española de Fotografia des de l’any 2012 i de la Féderation Internacionale de l’Art Photographique des de l’any 2013.

Vaig començar a presentar-me a concursos l’any 2011, impulsada per la divulgació que fan la CEF i la FCF de l’amplia gamma de concursos que patrocinen.

Actualment i amb motiu dels premis obtinguts amb les meves obres tant en concursos nacionals com internacionals estic en possessió dels títols de Mestre 5***** estrelles de la Federació Catalana de Fotografia i Mestre d’Or de la Confederación Española de Fotografía.

Des de l’any 2011 he aconseguit, fins a l’actualitat, estar entre els 10 fotògrafs més puntuats en les classificacions del Premi Catalunya de Fotografia. En el any 2015 vaig aconseguir el “PREMI CATALUNYA DE FOTOGRAFIA DE LA FCF 2014”. Arran del mateix es van realitzar diverses exposicions per mostrar la col·lecció guanyadora més una selecció de vint fotografies de la meva obra. Entre altres llocs es va exposar en la coneguda “Vista Pour l’Imatge de Perpinyà”.

Arran d’obtenir el “PREMI CATALUNYA DE FOTOGRAFIA 2014” la FCF va presentar la meva candidatura al “PREMIO NACIONAL DE FOTOGRAFIA 2015 DE LA CEF. Quedant entre els tres últims finalistes. Posteriorment l’exposició va anar fent un recorregut per diverses sales a nivell nacional.

Paral·lelament al meu treball de creació fotogràfica, la preparació d’exposicions, etc. sóc també membre del cos de jurats de la FCF pel que també actuo habitualment com a jurat en diversos concursos tant a nivell d’agrupacions fotogràfiques com a nivell de concursos nacionals”.

Quant a l’exposició, Ma Victoria Planas Salvador elabora la següent descripció de les obres de “Entre Arrossars”:

“Es tracta d’un recorregut visual per extensos camps conreats d’arròs. Les fotografies han estat preses en dues ubicacions relativament pròximes una de l’altra però en diferents països. Una part són de Longji a la província Xina de Guangxi, que fa frontera cap al sud-oest amb el Vietnam i l’altra part són de Sapa a la província de Lao Cai situada al Vietnam i que igualment fa frontera al nord amb Xina.

La idea de realitzar la exposició sorgeix d’un viatge que vaig realitzar. Sabia que els pagesos d’aquesta zona conreaven l’arròs en terrasses i això és el que m’atreia. Els orígens de la cultura d’aquests cultius es remunten a la dinastia Yuan, durant el segle XII i des d’aquesta data, han estat conreats pels habitants dels pobles pròxims, com la tribu Yao, famosa per les seves dones, que mai es tallen el cabell. La fisonomia del paisatge i les seves formes són tan belles com difícils de treballar i els seus sistemes de regat i canalització són mes complicats el que es pot pensar en un principi. La zona de Sapa és la llar d’algunes tribus i minories ètniques que ens demostren la mescla que hi ha en el país. Les vestimentes acolorides de les diferents tribus ens manifesten que han sabut conservar la seva essència tradicional, i ens transporta a un lloc ancestral, replet d’arrossars i terrasses impressionants per l’altura i profunditat muntanyenca, en la qual es troba la riquesa natural que ens ofereix aquest racó. A vegades una densa boira cobreix el lloc. La intenció era de fer un treking en ruta per a poder aprofundir més en la vida quotidiana de la seva gent, que no deixen de sorprendre per la seva autenticitat, i poder apreciar millor la bellesa del seu entorn. La decisió va ser encertada ja que em va permetre, en el transcurs del camí, gaudir amb intensitat tant dels espectaculars paisatges com de la seva gent.

Tot això m’ha permès tenir material suficient per preparar una col·lecció de fotografies que es pugui veure com una gran panoràmica i que les imatges fluïssin una rere l’altra, mostrant a l’espectador les corbes i les llargues fileres dels sembrats que ascendeixen i descendeixen pels turons embolcallats de núvols i boires, que al final s’entrellacen i ens fan fixar la nostre vista en l’horitzó. En la pretensió de recrear en las imatges la vida quotidiana d’un petit poble amagat “entre arrossars” ens acompanyen en el recorregut, uns personatges singulars, alguns d’ells presten el seu nom a la fotografia i així la personalitzen i tot dominants per un verd intens que ho cobreix tot”.

La Sala Joan Vila i Plana es troba al C/ Doctor Barraquer, n° 6 baixos. L’exposició es pot visitar del 9 al 30 de gener de 2020, de dilluns a dijous de 19 a 21 hores i l’entrada és gratuïta.Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala