Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 06 d'Abril de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Gala Marcús Molina - Sant Adrià de Besòs - 16/12/2019

La Fàbrica de Sabó als campaments sahrauís necessita aportacions
- YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí en col·laboració amb l'ajuntament de Sant Adrià de Besòs gestiona La Fàbrica de Sabó, un projecte de cooperació per la fabricació i distribució de sabó als campaments de persones refugiades al desert d'Algèria.

Foto: YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí

YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí de Sant Adrià de Besòs és un grup de persones que es va unir per tal de donar suport al Poble Sahrauí. L’agrupació va néixer el 19 de novembre de 2005, arran de conèixer la situació que viu el Poble Sahrauí després d’acollir nens durant l’estiu de 2005. El seu objectiu principal és sensibilitzar a la població sobre el conflicte sahrauí i per tal de descobrir i donar a conèixer la seva cultura organitzen caravanes d’ajut humanitari, projectes de cooperació i acollides de nens i nenes sahrauís durant els mesos d’estiu.

Un dels projectes de cooperació que tenen en marxa actualment és La Fàbrica de Sabó, que va començar l’any 2007.

La Fàbrica de Sabó als campaments de refugiats i de les zones alliberades de la RASD és un projecte directe de YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí amb el Ministeri de Salut Pública de la RASD.

La fàbrica està construïda a Smara, l’obra i l’equipament de l’espai es van realitzar entre l’any 2007 i 2009, quan es va començar a produir sabó. El sabó, de característiques neutres, rep el nom d’AGASAL, planta que utilitzaven els nòmades per rentar-se.

Davant de la situació política i territorial que viuen els campaments de refugiats Sahrauís, situats en zona desèrtica del nord-est d’Algèria a la regió de Tinduf, la participació de la població refugiada en activitats productives i generadores d’ingressos es veu limitada i aquestes persones esdevenen dependents de l’ajuda externa. La manca de recursos i de mitjans de producció també repercuteix i fa que les condicions higièniques siguin molt deficitàries.

Per tot això, es va impulsar el projecte de la Fàbrica de Sabó, sense oblidar però els objectius de fons que han de complir els projectes de cooperació en els campaments de refugiats:

 1. Millorar les condicions higièniques i sanitàries de la població Sahrauí que viu als campaments de refugiats Sahrauís a les zones alliberades de la RASD.
 2. Reduir les malalties i infeccions produïdes per la manca d’higiene.
 3. Potenciar els factors humans d’autogestió, organització i autoestima de la població refugiada.
 4. Aconseguir la implicació directa i continuada de la població per garantir la fabricació i distribució del sabó.
 5. Incorporar les dones sahrauís en la producció.
 6. Tenir un impacte zero sobre el medi ambient amb la reutilització d’envasos i l’ús de productes químics sense repercussió.

La Fàbrica de Sabó distribueix directament als següents destinataris de sabó que són els encarregats de la seva recollida:

 • Escuela Chahid Echreif (Escuela Mutilados de Guerra): S’entreguen de forma mensual 120 litres, que un cop allà es reparteixen de forma individual a les persones que hi viuen. Atenen les necessitats de sabó d’unes 250 persones.
 • Servicio de Rehabilitación de Fisioterapia Chahid Echreif (Creu Roja Suïssa): Entreguen de forma mensual 120 litres. Atenen unes 200 persones.
 • Ministeri d’Assumptes Socials: Es distribueix sabó a la gent gran i a la gent amb problemes de salut mental. Es fa de forma bimensual. Atenen les necessitats de sabó d’unes 2300 persones.
 • Hospital Bal·la: Es distribueixen 60 litres mensualment.
 • Hospitals Regionals Militars: Hi ha sis regions militars (Tifariti, Agüinit, Mijek, Zoug, Birlehlu, Meiris) i mensualment es distribueixin 160 litres per aquestes zones.
 • Hospital Nacional de Rabuni: Mensualment es distribueixen 60 litres de sabó.
 • Wilaia de Bojador (antiga 27 de Febrero): Reben 6 litres mensuals. En total es distribueixen 24 litres mensualment.
 • Hospital de la Wilaia de Smara: En total es distribueixen 65 litres mensualment.
 • Hospital de la Wilaia d’Auserd: En total es distribueixen 60 litres mensualment.
 • Hospital de la Wilaia de l’Aauin: En total es distribueixen 60 litres mensualment.
 • Hospital de la Wilaia de Dajla: En total es distribueixen 65 litres mensualment.

Durant tota l’execució del projecte hi ha un seguiment continu des de Yalah i la persona designada sobre el terreny. El Sr. Jatra Malainin s’encarrega del control de factures, dels fulls de distribució, etc. Es fa un seguiment i avaluació de la feina realitzada amb el coordinador i les treballadores. Hi ha un seguiment i avaluació per part del Ministeri de Salut Pública i es fan entrevistes amb la població beneficiària del sabó.

El finançament de la Fàbrica de Sabó es realitza amb les aportacions de YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. L’aportació que fa l’associació és de 5.737 € i l’Ajuntament fa una contribució de 17.212 €. Amb aquesta aportació total de 22.950 € la Fàbrica produeix 23.000 litres de sabó que permeten fer el subministrament als destinataris i mantenir un estoc de seguretat. Amb aquest finançament, la Fàbrica de Sabó produeix durant quatre mesos i aquesta producció permet cobrir totes les demandes de l’any. Un cop generat el sabó, s’emmagatzema i durant l’any, es distribueix.

La fàbrica de sabó és important perquè és un projecte estable, que redueix la dependència de l’ajuda humanitària exterior, dóna feina a dones sahrauís i ajuda a l’autoorganització. Un dels propòsits és que la fàbrica acabi assolint l’autofinançament.

Però en qüestió de finançament aquest projecte es troba amb dues amenaces de futur. Per una part, el finançament reduït de YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí, a causa de les dificultats de trobar fonts de finançament en una ciutat petita com Sant Adrià i a la crisi de participació de la ciutadania. I d’altra banda, la no garantia de participació de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que ara per ara segueix participant activament en el projecte, però sempre existeix la possibilitat que la sensibilitat política canviï i no destini els mateixos recursos a aquests projectes. És per això que YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí vol obrir altres vies de participació i finançament. Des de l’associació es demanen aportacions pel finançament i manteniment de la fàbrica. El compte corrent destinat a aquesta causa és: Triodos ES48 1491 0001 2530 0007 8386. I el correu electrònic de YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí Sant Adrià de Besòs és: yalah.sahara@gmail.com.

Foto: YALAH - Solidaris amb el Poble Sahrauí
Notícies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala