Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 05 d'Abril de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 10/12/2019

Ja està en funcionament el nou Tanatori del Litoral
- Acull cinc sales de vetlla amb accés independent, un gran oratori multiconfessional i un jardí memorial on s’hi podran inhumar les cendres.

Foto: Tanatori Litoral

Sense acte d’inauguració, amb un perfil baix donades les circumstàncies de protesta contra la instal·lació, ha començat a funcionar el nou Tanatori del Litoral. Aquest matí s’ha presentat a la premsa local un servei novedós a la ciutat en un espai en desús fins ara. El primer equipament funerari de Sant Adrià està format per cinc sales de vetlla individuals de 80 metres quadrats que permeten als usuaris vetllar els seus familiars amb un horari flexible. De fet aquest és un dels objectius de l’empresa, oferir un servei proper i respectar i intentar resoldre les necessitats dels usuaris. Per exemple, tot i que les oficines funcionen de 8 a 22 hores, les famílies poden demanar passar més temps a la sala de vetlla, fins i tot passar tota la nit.

El Tanatori del Litoral està situat a l’Avinguda de la Catalana sense número, entre el riu Besòs i la Ronda del Litoral, a tocar de la Ciutat Esportiva Dani Jarque de l’Espanyol i de l’arc gòtic de Sant Adrià. El responsable del centre, Xavier Prats, explica que “des del mateix tanatori es podrà gestionar tot el procés, des de la recollida i preparació del difunt, fins a la vetlla i la cerimònia, així com l’enterrament”. L’equipament prestarà servei a través de cinc sales de vetlla amb accés independent i directe des de l’exterior, de gairebé 80 metres quadrats cadascuna, amb vistes al riu Besòs, un oratori multiconfessional –per a cerimònies laiques o religioses- amb capacitat per a més de 250 persones assegudes, oficines d’atenció als usuaris i un servei d’incineració amb dos forns que tenen una capacitat màxima de 750 cremacions l’any.

Tanatori del Litoral serà també el primer equipament de Sant Adrià de Besòs que permetrà la inhumació d’urnes cineràries, en disposar d’un espai a l’exterior, anomenat Jardí del record, destinat a columbaris. En total són 60 columbaris amb una capacitat per a quatre urnes cadascún. A més, les persones que vulguin escampar les cendres dels seus familiars ho podran fer en una mena de pou i així tenir un lloc per anar a recordar els familiars.

Foto: Tanatori Litoral

Respecte a la polèmica que ha envoltat la construcció del tanatori, amb l’oposició ferma de la Plataforma Stop Crematori, els màxims responsables de la instal·lació han destacat que el centre s’ha equipat amb uns filtres de darrera generació que impediran qualsevol tipus de contaminació dels forns crematoris a l’aire de la ciutat. De fet, és la primera empresa privada de Catalunya que instal·la aquests filtres que, per ara, no estan exigits per la legislació espanyola en aquest tema. Ana Gassió, gerent del Tanatori Litoral, ha manifestat que no celebraven la desestimació de les mesures cautel·lars demanades per la plataforma i que pretenien aturar les obres fins la sentència definitiva del contensiós administratiu, sinó que celebraven l’obertura d’unes instal·lacions que no existien a Sant Adrià i que donarien un bon servei a la ciutadania, tant adrianenca com de les ciutats del voltant. El tanatori ha començat ja ha funcionar, amb quatre incineracions la setmana passada i la venda d’un dels columbaris.

El Tanatori del Litoral busca la integració amb l’espai urbà i l’entorn del riu Besòs mitjançant criteris arquitectònics de sostenibilitat i eficiència energètiques, basats en un disseny eco-innovador, amb l’objectiu de generar el mínim impacte ambiental tant durant el procés d’obra com en la posada en funcionament. Això s’ha aconseguit mitjançant l’ús de diversos elements constructius que garanteixen un gran aïllament tèrmic i acústic, com ara la fibra de cel·lulosa, vidres de baixa emissivitat als finestrals o estructures prefabricades de formigó, que a més redueixen força el temps d’obra. S’ha potenciat, a més, l’ús de llum natural a totes les dependències del tanatori i la introducció de vegetació amb necessitats hídriques baixes als jardins, que redueixen el consum de llum i aigua respectivament. En la línia de la sostenibilitat, l’equipament també fomenta l’ús del vehicle elèctric en els desplaçaments de l’empresa i disposa d’un punt de recàrrega per a aquest tipus de vehicles a les dependències internes del tanatori.

Els responsables del centre també han deixat clar que la implicació del projecte amb la ciutat és total, no només amb la contractació de sis persones escollides en col·laboració amb la Borsa de Treball de l’Ajuntament de Sant Adrià, sinó també amb contractes amb proveïdors locals per a serveis com el c+atering, la seguretat o la neteja.   

 Foto: Tanatori Litoral Foto: Tanatori Litoral


Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala