Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 05 d'Abril de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Redacció - Sant Adrià de Besòs - 9/12/2019

Un monument amb gairebé 1.700 tubs de ferro recordarà les persones afusellades al Camp de la Bota
- El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, hi destina uns 500.000 euros. La instal·lació estarà ubicada a la zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs.

El Bosc d'empremtes, de l'artista Francesc Abad, estarà format per 1.686 tubs de ferro que estaran disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà 6 metres d'alçada i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres d'allargada i gairebé 8 metres d'amplada. L'empremta i els tubs representaran la singularitat de cadascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952. L'obra evoca un raspall disposat cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en la cita “cal passar el raspall a contrapèl per la història”, del filòsof Walter Benjamin.
 
Parc memorial amb itineraris

El Bosc d'empremtes serà especialment visible des de la Ronda Litoral. Estarà ubicat en una zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs està construint en uns terrenys ubicats entre el Fòrum i el barri de la Mina. Una part d'aquest espai formava part de l'antic Camp de la Bota.

El projecte artístic preveu convertir el lloc en un parc memorial, amb la creació d'itineraris que recorrin els projectes memorials realitzats anteriorment a la zona. En aquest sentit, un mur situat a uns metres del Bosc d'empremtes explicarà la història del Camp de la Bota durant el franquisme i la postguerra. Uns bancs amb forma de fletxa senyalitzaran un recorregut pels altres espais de memòria que ja estan ubicats en llocs pròxims: Fraternitat (1992), placa d'homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i Parapet de les executades i els executats (2019), obra també de Francesc Abad.

La Direcció General de Memòria Democràtica, organisme que depèn del Departament de Justícia, finançarà el Bosc d'empremtes, el mur explicatiu i les senyalitzacions de l'itinerari. El pressupost d'aquestes actuacions és d'uns 500.000 euros. Els treballs tindran una durada d'uns sis mesos i començaran quan s'acabi la urbanització del parc, que es preveu que estigui enllestida al març del 2020. El projecte artístic ha anat a càrrec del Memorial Democràtic, l'ens públic dedicat a la recuperació i el foment de la memòria.

La consellera de Justícia, Ester Capella, l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callao, i l'artista Francesc Abad han presentat aquest dijous el projecte al Campus Diagonal - Besòs de la Universitat Politècnica de Barcelona. També han assistit a la inauguració els regidors Rubèn Arenas i Antoni Vélez, d'Esquerra Republicana.

El Camp de la Bota

El Camp de la Bota estava ubicat a l'actual zona del Fòrum, entre els municipis de Sant Adrià de Besòs i Barcelona. És un indret amb un enorme potencial simbòlic. Els afusellaments franquistes van tenir lloc al parapet, un mur de formigó que amb les obres del Fòrum va quedar sota les aigües del mar. Era una zona urbanísticament marginal i afectada pel barraquisme, amb greus problemes socials. A finals dels anys 90, aquesta àrea va formar part de la gran transformació urbana de Sant Adrià.

Moció del 2017

La dignificació de l'espai neix d'una moció del febrer del 2017 presentada per ERC Sant Adrià en què es reclamava "La recuperació i dignificació del Camp de la Bota". La moció va ser aprovada amb els vots favorables de tots els grups tret del PP.

Anys abans, però, associacions municipals com Dones del Futur o el propi Memorial Democràtic ja havien fet de la mà de l’Ajuntament petites accions a la zona, però mai cap de tant contundent i significativa com ara la que lidera la Conselleria de Justícia.

A més a més, Esquerra Sant Adrià ha celebrat actes anuals a l’espai del Camp de la Bota per reivindicar una dignificació i un projecte que estigui a l’alçada de la gravetat dels fets que es van viure en aquest espai durant la postguerra.

Francesc Abad

Francesc Abad (Terrassa, 1944), d'àmplia i reconeguda trajectòria, és un dels referents de l'art conceptual català. L'any 1972 fa una estada a Nova York. Al tornar-ne va participar en el grup de treball amb accions de crítica contra el darrer franquisme. El seu treball artístic ha girat entorn del cos com a matèria d'art i com a subjecte de la vivència quotidiana, i la seva interacció amb el paisatge.

També ha treballat en projectes conceptuals i multimèdia a l'entorn de pensadors emblemàtics del segle XX com Walter Benjamin o Ernst Block, i en projectes crítics amb el silenci històric que s'aplica sobre els perdedors. Algunes de les seves obres destacades posen l'accent en la recuperació de la memòria col·lectiva. És l'autor de la instal·lació Camp de la Bota (premi Ciutat de Barcelona d'Arts Plàstiques 2004, col·lecció MACBA).

Foto: ERC SAB


Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala