Publicitat
Publicitat
Publicitat

Divendres, 14 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Redacció - Sant Adrià de Besòs - 6/11/2019

Veïns i veïnes de La Mina engeguen un crowdfunding per continuar la seva lluita contra l’administració
- Necessiten recaptar 12.800 euros en 40 dies.

Paqui Jiménez, a la presentació de la campanya de crowfunding. Foto: Objectiu Venus

Després de gairebé 20 anys de lluita, els habitants de l’edifici Venus es troben en un dels moments més decisius del procés judicial contra l’administració. L’edifici Venus, ubicat al barri de La Mina, a Sant Adrià del Besòs, està previst d’enderroc pel Pla de Transformació urbanístic des de l’any 2000. Un Pla que també contempla el reallotjament de les persones que hi viuen.

Des de llavors, l’administració, amb el Consorci del barri de La Mina al capdavant, ha mantingut paralitzat el procés, acusant a la manca de recursos econòmics. Tant és així que encara no ha tramitat l’expedient de l’edifici al Jurat d’Expropiació de Catalunya.

Aquesta llarga espera no ha fet més que agreujar la situació de l’edifici Venus. La venda i el consum de drogues, la insalubritat, les ocupacions, l’incivisme, la mala convivència veïnal, la falta de responsabilitat sobre l’espai comú. Realitats que han trencat el pacte social i el compromís per la vida en comunitat.

Els veïns i veïnes de l’edifici Venus estan captius en un forat negre. Després de gairebé 20 anys de paràlisi, de bloqueig i de silencis administratius, només 50 famílies han decidit reallotjar-se. Les 190 restants continuen atrapades en un bloc que encara està viu. Per a elles, que són propietaris dels seus habitatges, l’única solució que planteja el Consorci del barri de La Mina és reallotjar-se a altres vivendes del barri a canvi de pagar 34.000 euros amb condicions de préstec hipotecari privat. Una alternativa injusta que trasllada la responsabilitat a les persones afectades i que no soluciona el conflicte d’un procés iniciat i gestionat per les administracions que formen part del Consorci del barri de La Mina. Aquestes són l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Ara, sense gairebé recursos i amb una gran necessitat de sumar energies, el veïnatge posa en marxa una campanya de finançament col·lectiu amb un objectiu clar: reunir el finançament que els permeti fer front al procés judicial que pot posar fi a la seva particular condemna. Una campanya que es va presentar ahir en roda de premsa i que va comptar amb la presència de Paqui Jiménez, la cara més visible de la lluita dels veïns i veïnes del bloc de Venus per aconseguir una vida més digne.

Assessorats pel Col·lectiu Ronda, veïns i veïnes reclamen al Consorci del barri de La Mina el pagament de 100.000 euros en concepte de danys i perjudicis per a cadascuna de les famílies afectades pels anys de paràlisi del procés d’expropiació. 

Aquesta és la darrera batalla que els afectats i afectades de Venus plantegen a la cerca d’un reallotjament just. Una lluita que té possibilitats de continuar a través del crowdfunding organitzat amb la plataforma Goteo. Necessiten recaptar 12.800 euros en 40 dies. Es poden aportar quantitats que van des dels 5 fins els 150 euros. Aquí es pot trobar tota la informació de la campanya: https://ca.goteo.org/project/objectiu-venus

Al llarg dels propers 40 dies de campanya, des del col·lectiu d’afectats i afectades de Venus s’organitzaran esdeveniments per donar a conèixer l’estat de l’edifici i la seva realitat. Per ara, està prevista una Taula Rodona amb persones expertes en temes d’habitatge i conflictes socials i urbans i un cinefòrum a partir del documental “15 años en Venus”. 

Enderrocar Venus i reallotjar amb garanties públiques i dignes, de manera col·lectiva, als seus habitants és canviar la configuració històrica del barri de La Mina. Suposa acabar amb la perpetuació del dany social, recuperar el valor d’allò comú i retornar la responsabilitat política a l’administració. Revertir el resultat del Pla de Transformació. Alliberar a una comunitat que pateix els símptomes d’una política molt convalescent.

 Foto: Objectiu Venus

| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala