Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 31 de Maig de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 5/9/2019

«Sempre intentem donar-nos a conèixer i explicar el nostre esport»
- Pregoner de la Festa Major 2019. Entrevista a Jordi Sastre, president del Club Esportiu ISB (Intrèpids Seitons del Barcelonès) d’Hoquei Subaquàtic

Foto: Seitons
Pregunta. Quan es crea el club?
Resposta. En un principi el club es va crear a les instal·lacions de la Universitat de Biologia pels anys noranta. Es va anar afegint gent i es va crear dins del Grup Submarinista de Barcelona una secció d’hoquei subaquàtic. Veient que això anava a més, el 2012 es va crear el Club ISB (Intrèpids Seitons del Barcelonès) de Sant Adrià. Fins aquell moment només érem universitaris i els seus amics, però quan es va crear el club van entrar els nens i després els pares. Des del 2005 estem entrenant al Poliesportiu del Besòs. Aquí ja tenim l’estructura d’equips, el sènior, el femení, l’infantil.  
P. Quants equips i esportistes teniu?
R. Fluctua, però acostumem a tenir tres equips, tots mixtos: el junior, l’infantil i el sènior. Tot i que en aquest esport no és com al futbol, que hi categoria per edats. 
P. Existeixen competicions a nivell català i internacional?
R. A nivell internacional funciona millor. Aquí a nivell de Catalunya estem inscrits a la Federació d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), on hi ha un departament d’hoquei subaquàtic. Però a Catalunya tenim només dos clubs, nosaltres i els Anxovetes de L’Escala, però els equips apareixen i desapareixen. 
P. Teniu un gran palmarès.
R. Sí, de campionats de Catalunya tenim uns quants. A Espanya hi ha equips a Vitòria, a Madrid, a Sevilla i a la Galícia. Però a nivell espanyol tenim un hàndicap. Quan sortim a un torneig anem amb dos equips iguals, no amb un A i B, per fomentar el companyerisme. Ajuntem els que juguen millor i els que juguen pitjor, i per tant ens costa més guanyar.   
P. A nivell d’Espanya també hi ha lliga?  
R. Hi ha una Copa i una Lliga d’Espanya, però es fan en un cap de setmana perquè clar igual són cinc equips. 
P. Heu competit a nivell internacional?
R. Sí, acostumem a anar a l’Euroclubs, que és com una Copa d’Europa. L’hem aconseguit guanyar una vegada i hem estat al pòdium unes quantes més. Per anar a l’Euroclubs ens hem de preparar més a fons durant tot l’any a nivell físic i tècnic. Al club tenim dos grups de persones, els qui vénen a passar-ho bé jugant i els qui vénen per competir i aconseguir els trofeus. 
P. Parla’m una mica d’aquest esport tan especial. 
R. Va néixer a Anglaterra als anys 40-50 i el va crear un submarinista. Com que a l’hivern fa molt fred, els submarinistes no van a l’aigua, i feien els entrenaments per mantenir el físic a la piscina. Feien apnees però s’avorrien. Per això van pensar a crear un esport per fer els entrenaments més divertits. 
Així va sorgir, va passar d’Anglaterra a França, d’allà a tota Europa i després a tot el món.     
P. S’han de tenir capacitats especial per jugar-hi? S’ha d’aguantar molt sota l’aigua? 
R. No, pensa que nosaltres fem apnees explosives, molt curtes, de 30 segons. Però constants. Vas pujant i baixant, coordinant amb els companys perquè sempre hi hagi algú de l’equip sota l’aigua, perquè si no et marquen el gol. No s’ha de tenir res especial, com tots els esports, quan comences no en saps i no tens la preparació específica per aquella activitat, i a mesura que et vas endinsant en l’esport vas guanyant físic.  
P. Quan us van trucar de l’Ajuntament per ser els pregoners us van dir per què éreu els escollits? 
R. La selecció espanyola sub-19 acaba d’aconseguir la tercera posició al darrer mundial. Dins de la selecció hi ha nou jugadors, dos entrenadors i un àrbitre del nostre club. Per aquest motiu ens van dir de fer el pregó. 
Aquí no ens coneix molta gent, però pensa que la selecció va estar a punt de guanyar a Nova Zelanda a les semifinals, que va ser la campiona del món en sub-19, a més de guanyar el campionat sub-24 i sub-19 en la categoria femenina. 
Pensa que potser a tota Espanya hi ha només 15 jugadors sub-19, i estaven tots allà. Quan li vam explicar als de Nova Zelanda al·lucinàven del nivell que teníem. Però és que ens movem molt, sortim molt a competir a Europa, com que estem a Barcelona intentem que si vénen a estudiar jugadors estrangers s’integrin al club per agafar més experiència. A més d’organitzar el nostre campionat internacional al juny, i ve molta gent perquè ens coneixen, perquè sortim molt fora a competir.       
P. Sap greu que la gent no us conegui, o ho teniu assumit? 
R. Ho tenim assumit. Però si que sap greu perquè ens agradaria que hi hagués més clubs, perquè no pots competir. Per això fem tot el que podem, com anar a donar xerrades a les escoles, ara ens han demanat anar a una a Vic. També estem a Adrilàndia, a la fira d’entitats, explicant el nostre esport, i també a les festes del Besòs, on farem un taller d’hoquei subaquàtic. Sempre intentem donar-nos a conèixer i explicar el nostre esport.
P. Ja heu pensat que direu al pregó? 
R. Encara no. L’estem preparant però no tenim molt de costum de fer pregons. Sobretot donar a conèixer el nostre esport, el que hem fet, perquè estem allà, i donar les gràcies. Agrair a l’Ajuntament, al Consell Català de l’Esport, als responsables del Poliesportiu Besòs i molt especialment als pares dels jugadors, pel suport i la confiança que tenen en nosaltres.  
Si voleu contactar amb el Club Esportiu ISB de Sant Adrià podeu enviar un correu a hoqueisub.sant.adria@gmail.com. 

 

Foto: seitons Foto: Seitons

| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala