Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 14 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Redacció - Sant Adrià de Besòs - 6/6/2019

Els infants del barri La Mina envien un missatge al món en defensa pels drets dels més petits
- “A Sant Adrià falta reconeixement de la importància a un dret essencial per tots els altres drets: el dret al joc.”

La dita “Per educar un infant cal tota la tribu” és un proverbi africà que ens diu que, per conformar la personalitat i l’educació d’algú, cal la participació de moltes persones. L’educació és present a tots els espais i temps al llarg de la vida i eduquem tots i totes.

Garantir els Drets dels infants ha de ser una responsabilitat compartida. Només quan tots els nens i totes les nenes tinguin els mateixos drets tindrem una millor comunitat, un millor barri, una millor ciutat i un millor món.

Sembla que ens hem oblidat que hi ha infants als nostres barris i ciutats. Els hem invisibilitzat prohibint-los el seu dret amb senyals de “prohibit jugar” a les places i carrers.

Falta reconeixement de la importància a un dret essencial per tots els altres drets: el dret al joc. Jugar és la forma principal d’aprenentatge i és també una oportunitat de vida comunitària i relacional per totes les persones.

Cal eliminar entorns perillosos i la resistència a que la infància utilitzi l’espai públic. Cal alterar els privilegis en la distribució de l’espai. I sobre tot cal deixar lloc i temps per jugar.

Moltes ciutats ja ho tenen clar, a Gales volen convertir el dret al joc en una llei, a Hackney es tanca el trànsit de cotxes als carrers de davant de l’escola una hora abans i una hora després per poder jugar. A Madrid i a Barcelona estan guanyant espais pel joc amb la participació ciutadana, a Sant Cugat surten a fer classes al carrer i el Consell d’Infants es l’encarregat de dissenyar els espais per infants i joves.

A Sant Adrià, encara ens queda molt per aconseguir. Volem recuperar els carrers com espais de joc i convivència. Volem retirar les senyals de “prohibit jugar”. Volem que s’incorpori una mirada d’infància en el disseny de la nostra ciutat i es tingui en compte la seva veu.

Una cinquantena d’infants d’entre tres i dotze anys ha participat a la proposta educativa #totalaTribupelsDrets, de l’Associació Casal Infantil La Mina que ha culminat amb l’estrena del vídeo, però que durant la preparació i gravació ha servit per treballar i interioritzar aprenentatges sobre la igualtat d’oportunitats i la justícia social.

El vídeo, que es pot veure a www.casalinfantillamina.com o escanejant el codi QR d’aquesta pàgina, és un missatge dels infants al món, ens demanen respectar, protegir i complir les obligacions de la Convenció sobre els Drets dels Infants, especialment als barris més vulnerables i amb més desigualtats.

S’ha gravat a la casa de colònies El Xalió a Sant Miquel de Campmajor en un indret molt tranquil al mig del bosc. I hem comptat amb la col·laboració del fotògraf Sergi Mengot i el suport del TRAM.

L’Associació Casal Infantil La Mina és l’entitat promotora d’aquesta iniciativa. Treballa per afavorir la igualtat d’oportunitats dels infants del barri La Mina, on sovint els seus drets son vulnerats per la seva situació de desigualtat. Totes les nenes i nens son iguals davant la Convenció sobre els Drets dels Infants i en qualsevol assumpte l’infant ha de ser l’interès superior.
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala