16.9 C
Sant Adrià de Besòs
jueves, marzo 28, 2024
spot_img

VESTA, un projecte d’innovació social i treball compartit per al sensellarisme femení

Avui s’ha presentat al Consorci del Besòs el projecte VESTA, un projecte pioner d’acompanyament a dones amb infants a càrrec i en situació de sensellarisme al Besòs.

Es tracta d’una iniciativa conjunta dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i Montcada i Reixac, de les entitats del Tercer Sector Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Formació i Treball, Fundació Mambré i Sant Joan de Déu-Serveis Socials, i també del Consorci del Besòs. Compta amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona.

La presentació ha estat a càrrec de l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón; l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos; el director de Sant Joan de Déu Serveis Socials, Salvador Maneu; la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes; i la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín.

Hi han assistit també Carme Ribas, gerent del Consorci del Besòs; Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona; Marina Arnau, codirectora de la Fundació Formació i Treball; i Txell Collelldemont, directora de la Fundació Mambré.

L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, ha assenyalat que malgrat que el territori Besòs no vol especialitzar-se en la gestió de la pobresa i la vulnerabilitat, no es pot obviar la realitat, per això «no donem l’esquena als que més ho necessiten i no volem deixar ningú enrere». L’alcaldessa ha destacat també la importància d’actuar des de l’àmbit local «amb una perspectiva integral i innovadora» per donar una resposta eficient a les dificultats i problemàtiques socials de la ciutadania.

L’alcalde de BadalonaRubén Guijarro, ha destacat que el projecte VESTA posa «en el centre a les persones que més ho necessiten», i millorar la vida de les persones ha de ser l’objectiu de la política municipal.

Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, ha subratllat la suma de complicitats entre administracions i entitats com «un valor afegit al projecte» i l’ha definit com a «projecte inspirador» per a altres ajuntaments per combatre situacions de vulnerabilitat i pobresa.

Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, ha ressaltat, en la mateixa línia, que la iniciativa mostra el que ha de ser la política municipal: transformadora, integral i col·laborativa. «Quatre municipis compartint problemàtiques i potencialitats conjuntes i oferint solucions conjuntes», aquest és l’element diferenciador del projecte que és un «exemple d’una mirada oberta».

Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socialsha parlat en nom de les 4 entitats implicadesi ha destacat el caire pioner de la iniciativa «per l’aliança entre administracions públiques i entitats que el converteixen en un projecte més eficient des del punt de vista econòmic, i també per la resposta integrada a les expectatives de les dones i els infants». Maneu ha afegit que el VESTA vol crear oportunitats perquè les dones i els seus fills puguin tenir una vida digna i dona un pas decidit «per trencar amb les cadenes de transmissió de la pobresa».

Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que el projecte VESTA «posa de relleu el que ha de ser la governança del segle XXI». Una governança que «només es pot entendre des de la col·laboració interinstitucional, que no entén de fronteres i que ha d’incloure el teixit i les entitats socials per generar expertesa i coneixement i transformar i situar els drets de les persones al centre».

Montserrat Ballarín, vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, ha definit la iniciativa com «un projecte necessari nascut des de la proximitat» que té com a fita millorar la vida de les dones, «un col.lectiu vulnerable sovint invisibilitzat», i els seus fills. Ballarín també ha subratllat que «el Besòs és l’àmbit amb més oportunitats i amb més futur», però també ha afirmat que actualment és una zona amb rendes baixes, per sota de la mitja de l’àrea metropolitana, i que per tant és important sumar esforços i treballar plegats.

L’ acompanyament integral i l’habitatge, els pilars del projecte

El VESTA reposa en dos pilars: d’una banda el tractament de l’habitatge com un dret oferint solució residencial a les persones participants, i de l’altra l’acompanyament integral, posant en el centre les necessitats i els moments de les persones ateses, acompanyant-les vers la recuperació del propi projecte vital. L’acompanyament a les persones participants al projecte es concreta en tres àmbits: habitatge, social i laboral.

El projecte atén famílies monomarentals amb infants a càrrec que es troben en una situació de sense llar (habitatge insegur) residint actualment en hostals o pensions, habitacions rellogades…proporcionades pels Ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac, i que es troben en situació administrativa regular, amb ingressos mínims i que accepten un acompanyament social i d’inserció laboral.

Durant la prova pilot del programa es podran atendre 30 persones simultàniament. Després d’un període de 3 anys s’haurà de comprovar l’eficàcia dels elements d’innovació social i del treball compartit entre totes les institucions implicades.

La voluntat és replicar aquesta fórmula en altres àmbits territorials, i estendre-la de manera més generalitzada a la mateixa zona del Besòs, i incloure altres agents en el seu desenvolupament.

Últims Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles