28 C
Sant Adrià de Besòs
lunes, julio 22, 2024
spot_img

Sant Adrià aprova el pressupost municipal per al 2024

El pressupost municipal de 2024 es va aprovar en la sessió ordinària del ple que va tenir lloc el 18 de desembre amb al vot favorable de PSC, ERC i SAeC i el vot en contra de PP i VOX. Aquest serà el pressupost més elevat de la història de Sant Adrià, 49.330.110 € (el del 2023, prorrogat del 2022, va ser de 43.492.248 €), i una vegada més el defineix un marcat caire social.

És un pressupost que garanteix tots els serveis i activitats municipals i que té com a prioritats d’actuació la protecció dels col·lectius més vulnerables, la promoció del civisme i la convivència, el foment de la participació ciutadana, la qualitat de l’espai públic i la millora i eficiència del servei al ciutadà.

Cal destacar pujades importants en serveis socials bàsics adreçats a gent gran i a infants i adolescents, com ara el Servei d’Atenció Domiciliaria (SAD), els centres oberts i las beques per casals d’estiu i programes educatius. El servei de SAD (atenció a domicili, neteja a domicili, àpats a domicili i teleassistència) tindrà una dotació de 1.575.000 € i el concert amb centres oberts per a 2024 serà de 396.000 €. S’inclouen noves partides: les beques per als casals d’estiu amb una dotació de 65.000 € i el consell d’infants, amb 20.000 €. La partida per a manteniment escolar s’amplia respecte a l’any passat en 70.000€ i la d’activitats educatives (subvencionada en un 60% per la Generalitat i la Diputació) es manté igual.

Es consolida l’aposta per garantir la qualitat de l’espai públic tant en l’àmbit de neteja com de la seguretat. El nou contracte de neteja a la via pública suposa un increment de 1. 500.000 € i també es farà una inversió en noves càmeres i sistemes de control a la comissaria de la policia, dues motos elèctriques més, que se sumen als nous vehicles arribats aquest any.

Es continua destinant una partida important (prop de 500.000 €) per a la implantació de l’administració electrònica, que no s’ha pogut enllestir durant el 2023, i que l’equip de govern considera fonamental per donar un servei òptim a la ciutadania. Tal i com va manifestar el regidor d’Hisenda i portaveu del grup municipal socialista, Hugo Ferrer, durant la sessió plenària «l’equip de govern té la determinació d’acabar d’impulsar l’administració electrònica i potenciar el departament de Transparència per facilitar els tràmits i garantir accès a la informació a tothom».

El foment de la participació és una altra de les prioritats i per això aquest pressupost inclou com a novetat una partida de 100.000 € destinada a la promoció de la participació dels consells de barri.

El pressupost inclou l’ increment de partides de personal, determinat pel govern de l’Estat, i la previsió d’augments de consums de subministraments (elèctricitat, gas, etc) respecte als darrers anys.

Altres àmbits importants del pressupost són la promoció de la cultura, de l’esport i de la salut entre tota la població, i sobretot entre els més joves i la gent gran.

El pressupost de 2024 deixa poc marge per a inversions però Ferrer va explicar que l’equip de govern treballarà per tal d’assolir la col·laboració d’ altres administracions com l’AMB i la Diputació «per tal d’aconseguir les inversions urbanístiques imprescindibles per continuar amb el desenvolupament de la ciutat»

Hugo Ferrer també va posar en relleu la necessitat d’una legislació que estableixi un finançament just per als ajuntaments i per aquest 2024 va explicar que es buscaran nous ingressos « es revisaran les aportacions que el consistori rep de Tersa, l’Impost d’Activitats

Econòmiques, i s’estudiaran alguns tributs per equipar Sant Adrià amb ciutats veïnes així com l’aplicació de noves taxes per tal de compensar els efectes negatius d’algunes empreses». També va manifestar la intenció de revisar «les despeses de l’Ajuntament per tal de ser més eficients».

Actualització de les taxes i impostos municipals

D’altra banda, en el ple del passat 30 d’octubre es va aprovar l’actualització de les taxes i impostos municipals per a l’exercici 2024, i amb el mateix objectiu que el pressupost que és el garantir el manteniment de tots els serveis municipals sobretot els que tenen a veure amb la protecció de les persones i la millora de l’espai públic i dels equipaments municipals.

El tipus de gravamen de l’ IBI augmenta un 5%, la primera pujada després de 10 anys de baixada gradual. De l’any 2013 a l’ any 2023 el tipus de gravamen s’ha anat reduint anualment per tal de compensar l’increment dels nous valors cadastrals dels immobles, com a conseqüència del procediment de valoració col·lectiva de caràcter general que es va realitzar l’any 2012 (amb efectes a partir de l’any 2013). La reducció total del tipus de gravamen en aquests 10 anys ha estat d’un 35% ( 0’83% (any 2013) i 0’540 (any 2023)). Ara amb l’actualització aprovada en el ple del mes d’octubre el tipus de gravamen de l’IBI per el 2024 serà del 0’567.

També hi ha una lleugera actualització de les plusvàlues i la major part de les taxes excepte la taxa de transmissió de parada fixa de venda del Mercat d’Encants que es modifica a la baixa.

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles