Proposta per recuperar la memòria democràtica de les migracions interiors durant el franquisme

Aquest document arrenca de la voluntat del Memorial Democràtic, expressada pel seu director, Vicenç Villatoro, de col·laborar amb el Museu de la Història de la Immigració de Catalunya (MhiC), amb seu a Sant Adrià de Besòs i on s’exposa un vagó del Sevillano, el tren que va portar a milers de persones cap a terres catalanes.

0
344

Avui, el diputat Ferran Pedret i l’alcaldessa Filo Cañete, acompanyats del regidor Andrés Pozo, han presentat al Parlament de Catalunya una proposta per recuperar la memòria democràtica de les migracions interiors durant el franquisme.

A la dècada de 1940 les migracions interiors van ser una estratègia adoptada pels vençuts en la Guerra Civil per tal d’escapar del control social franquista i la repressió, sense menystenir la importància del factor econòmic. L’existència de restriccions burocràtiques a la llibertat de moviments dins de les fronteres d’Espanya i l’existència de moviments migratoris irregulars, combatuts per les autoritats de la dictadura, són realitats amagades pels qui volen amagar o alterar la memòria històrica.

L’aprovació d’aquesta proposta pel Parlament instarà a la Generalitat de Catalunya, a través del Memorial Democràtic, a incrementar de manera permanent el suport econòmic i la col·laboració amb el MhiC i a crear-hi un Centre d’Estudis i de Memòria dels Processos Migratoris, així com a organitzar una exposició itinerant sobre la història de les migracions interiors de la resta d’Espanya cap a Catalunya en el segle XX.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí